Как да развъждаме пилешки тор за подхранване на домати и торене правилно

Съдържание

За подсичане, заедно с минерални торове, традиционно се използват органични торове: лопен, оборски тор, пилешки изпадъци (известни още като пилешко, пилешки тор). Последният е по-ценен по състав. За хранене на домати пилешкият тор се развъжда, накисва и се извежда на сухо. Ефектът се усеща в рамките на 2-3 години, а резултатът е видим след 2 седмици. Почти всички градински растения могат да бъдат наторени с птичи изхвърляния: зеленчуци, ягодови храсти, плодни дървета.

Органични торове

Прилагане на пилешки тор преди и след засаждане на разсад

Добра техника е да наторите почвата с пиле, преди да засадите разсад в открита земя. Изхвърлянията (със скорост 3,5 кг на 1 м²) се разпръскват равномерно върху градинското легло и почвата се изкопава с цел задълбочаване на тора и смесването му със земята. Течен тор се прилага 6 литра на 1 м².

Важно! Не е позволено да се хранят доматите с неразредни пресни домашни изгаряния. Също така, когато засаждате разсад, е невъзможно да поставите горната превръзка в дупка, подготвена за растението.

Доматите се подкрепят в ранна пролет с 4 или 6 кг от 1 м чисто пиле2, които се смесват с торф или се разреждат с вода. Течен пилешки тор за хранене на домати се приготвя от сухо или прясно пиле: 1,5 кг на всеки 10 литра вода. Растението се полива с тор веднага след приготвяне, 0,7-1 л хранителна смес за всеки храст.

Съвети! За да се изключи изгарянето на домати с пилешки изпражнения, се прилага течна превръзка след обилно поливане на храста с вода или дъжд.

Прибиране на реколтата от пресни извадки

Една от най-простите рецепти за течен тор: съберете 1 литър пресен или вече изсушен пилешки тор, изсипете 20 литра вода. Оставете получената суспензия в градината, далеч от дома - проветрете. След 10 дни торът ще е готов. Нанесете го, като поливате пътеката.

пилешки тор

Инфузия

Някои фермери предпочитат да поливат храстите домати с инфузия на пилешки тор.

Подготвя се:

 • разтваряне на сухо или течно пиле във вода в равни части;
 • в продължение на няколко дни, настоявайки на топло място.

За да се предотврати разпространението на специфичната миризма на ферментация и урея от оборския тор, контейнерът се затваря с капак.

Ферментираната инфузия, която да се използва, все още се разрежда (1 част от концентрата до 10 части вода). Инфузията се съхранява дълго време, така че е удобно да се подготви за бъдеща употреба.

По време на отглеждането на домати, инфузията се препоръчва да се използва два пъти: 20 дни след засаждането на разсад и след следващите 30-35 дни.

Компост

Тъй като пресен пилешки тор не се препоръчва поради възможни изгаряния на растения, градинарите използват тази рецепта:

 • дървени стърготини се изсипват в подготвеното място на равномерен слой;
 • птичият тор се разстила отгоре със слой до 20 см;
 • отново поръсете дървени стърготини;
 • изложете пилето отново;
 • поръсете отгоре със слой слама и пръст.

След взаимодействието на слоевете за месец и половина, полученият компост е готов за употреба.

Кокошка

За реколтата през следващата година се приготвя тор в компостни ями. Пилето се смесва със земята и се поставя в подготвена яма, на дъното на която вече има тревна покривка от върховете на събраната реколта. На следващата година изгнилото пиле се смесва с дървени стърготини, слама, торф и се използва като подхранка за домати на открито и на оранжерийни лехи.

Съвети! За да намалите неприятната миризма, идваща от компостната яма, поръсете я със слой пръст или слама или смес от двете.

Също така е удобно да се прилагат птичи изхвърляния през есента по време на копаене на почвата - сухо пиле се разпръсква по земята, за равномерно торене, слоят се изравнява с гребло.Опитните фермери предварително намокрят оборския тор с вода.

Възможно ли е да се хранят домати с пиле в оранжерия

За засаждане на домати е препоръчително да се използва не прясно пиле, а ферментирало пиле. Благодарение на него лехите се получават с ефект на затопляне и помагат на доматите, засадени в оранжерията, да издържат на пролетните студове.

Подхранване на домати

Как правилно да подготвите топло градинско легло в оранжерия:

 1. Това се прави през есента.
 2. От доматите на доматите се отстранява слой от почва и се разпространява естествена изолация: слама, дървени стърготини, смърчови крака или игли.
 3. Разстелете отгоре 8-12 см пресен тор и покрийте с отстранената оранжерийна почва.
 4. Поливане.
 5. Покрийте с пластмасова обвивка.

Доматите в такива легла могат да бъдат засадени по-рано от обикновено.

Ползи и лети в мехлема

Пилешкият тор се отличава с богатия си елементарен състав, наличност и ниска цена. Неговите предимства също включват:

 • липса на токсични вещества;
 • дългосрочно, до 3 години, подобрен състав на почвата;
 • ускоряване на узряване на плодовете;
 • свойство да намалява киселинността на почвата;
 • лекота на използване;
 • повишаване устойчивостта на растенията към болести.

Доматите се нуждаят от азот за добър растеж и плододаване. Но ако се открие в излишък в почвата, плодовият яйчник спира, а растението придобива зелена маса, "угоява". При прекомерно въвеждане на пилешко месо, което се сигнализира от доматите, бързо нарастващи в растеж без цъфтеж и яйчници, е необходимо да се откаже от храненето. В противен случай може да останете без реколта.

тор

Има още няколко „минусови“ аспекта на храненето с пиле - растенията с висока концентрация на изпражнения изгарят и се разболяват. Патогените често се намират в оборския тор, а доматените храсти след хранене могат да се разболеят. С изпражненията семената на плевелите навлизат в почвата и трябва да отделите повече време за плевене.

Летните жители, земеделските производители, зеленчукопроизводителите, които се грижат за здравето си, са склонни да използват естествени, органични торове. Птичият тор с богат състав се превърна в един от най-популярните естествени торове - той е лесен за използване, достъпен и ефективен. Но ако се използва неправилно, добивът намалява, доматените храсти се изгарят и се разболяват. За да избегнете негативни последици, торът трябва да се прилага правилно.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци