Какъв тор за домати да изберете, за да получите добра реколта от домати?

Съдържание

Доматите са много отзивчиви както на качеството на почвата, така и на горната дресинг. Въвеждането на прекомерно количество различни торове за домати е недопустимо. За растенията и плодовете на доматите ще бъде по-добре, ако те са малко „недохранени“, отколкото да дават излишна доза хранителни вещества. Най-добрият вариант е поетапно прилагане на торове, а подхранването трябва да се извърши с онези елементи, които са необходими на този етап от вегетационния период на растенията.

домат

Торене на домати при засаждане

Преди да започнете засаждането, трябва да изберете сортове домати, които са се доказали добре в региона. Освен това можете успешно да използвате собствения си събран посадъчен материал от храстите, които харесвате. Избраните семена трябва да бъдат "мариновани" с калиев перманганат, тъй като никакви торове за домати няма да помогнат, ако известно болно растение изгрява. След това семето трябва да се накисне в един от препаратите, които стимулират покълването, като Гуамат, Циркон, Корневин или Епин. Те не само ускоряват покълването на семената, но са първите, екологично чисти торове за бъдещите кълнове. Попивайки се в семената, тези препарати доставят микроелементите, необходими за растежа и развитието им на кълновете. Посадъчният материал се накисва за период от 16-18 часа при температура най-малко 15 градуса (оптимално 22 °). След това семената трябва да бъдат отстранени от разтвора, в противен случай те ще изгният (разсадът се нуждае от кислород). Покълнете в кърпа, напоена с разтвор.

Не можете да използвате такъв полезен тор като дървесна пепел за накисване на семена. Съдържащите се в него минерални соли забавят растежа на младите растения. Картофените торове не се използват за накисване на семена по подобна причина - те имат потискащ ефект върху семената и разсад.

Тор за разсад

Ключът към добрата реколта от домати са силните и здрави разсад. Огромна роля в това играе навременното и правилно проведено хранене.

 • Необходимо е да се обърне внимание на почвата, която ще бъде запълнена кутии за разсад... Той трябва да съдържа всички вещества, необходими за храненето на младите растения. Това е първото хранене на доматите. Не допускайте излишък от азот в почвата. Причинява твърде активен растеж на зелена маса, разсадът ще израства и отслабва, което може значително да намали бъдещия добив.
 • Първото течно подхранване обикновено се извършва, когато на младите растения се формират 2-3 истински листа. За да приготвите разтвор в 10 литра вода, разредете една супена лъжица урея.
 • Следващото торене на домати се извършва седмица след първото течно подхранване. За него най-подходящ е разтвор на нитрофоска със скорост 1 супена лъжица. лъжица тор на литър вода. Полученият разтвор е достатъчен за торене до 30 храсти домат.
 • Следващите превръзки се извършват на интервали от 10 -12 дни с разтвор на нитрофоска (можете да използвате "Агрикол № 3" или "Ефектон О"), преди да засадите разсад в земята.

Основните видими признаци на хранителни дефицити са:

 1. Мудни, жълти, бързо падащи листа по доматите, както и забавяне на растежа и развитието на растенията, показват недостатъчно количество азот в почвата. Но трябва да се има предвид, че подобни признаци могат да бъдат причинени от ниски температури, липса на влага и лошо осветление на разсад.
 2. Стъблата и листата на младите растения придобиват изразен лилав оттенък - означава, че доматите нямат фосфор.
 3. Бледите листа с видими зелени ивици (хлороза) предупреждават градинаря, че растенията се нуждаят от желязо.

Ако е необходимо, можете бързо да подхраните растенията, като напръскате листата и стъблата с хранителен разтвор (листна превръзка). Стандартен разтвор за това се приготвя от суперфосфат (1 супена лъжица се залива с литър много гореща вода). Полученият разтвор се филтрира за един ден и се добавя вода в 10 литра.

Как правилно да наторите домати в оранжерия

След засаждането на разсад на хребетите в оранжерията, трябва да разберете: с какво да наторите доматите и колко често. Само навременното и балансирано хранене ще ви позволи да получите богата реколта от вкусни зеленчуци. Прекомерното подхранване на растенията трябва да се избягва, тъй като това може да има точно обратния ефект.

 • Преди да засадите доматените разсад, торите се прилагат към дупките - шепа хумус или компост и щипка пепел. Това ще бъде първото подхранване на младите растения. При липса на хумус веднага след засаждането малките домати се поливат със „зелен чай“ - инфузия от зелени билки с добавката кифла и пепел.
 • Първото течно хранене се извършва приблизително 2-3 седмици след трансплантацията. За това се използва смес от минерални торове: фосфор - 40 g, поташ - 15 g и азот 25 g, които се разреждат в 10 литра вода. Един литър от приготвения разтвор се излива под всяко растение.
 • В периода на масовия цъфтеж се извършва следното подхранване, което е необходимо за формирането на добър яйчник. Той се приготвя на базата на мъх или птичи тор (0,5 литра), към които се добавя малко количество (1 супена лъжица) калиев сулфат и се разрежда в 10 литра вода. При липса на органични торове торенето се извършва с разтвор на нитрофоска (можете да използвате "Разтвор" или "Кемира-универсален". Препоръчително е да добавите около 3 г меден сулфат или калиев перманганат в течното торене.
 • Когато яйчникът започне да се образува, доматите се хранят с инфузия на дървесна пепел (2 литра на 10 литра гореща вода) с добавяне на 10 г борна киселина.
 • За да се ускори зреенето на плодовете и да се подобри вкусът им в периода на масово плододаване, доматите се хранят с разтвор, който се приготвя от 2 супени лъжици суперфосфат и една лъжица натриев хумат в кофа с вода.

В последните две дресинг на домати азотни торове крайно нежелателно е да се включва.

Органични торове

 • Краве или конски тор, по-рядко свинският тор е най-популярният тор сред градинарите. Трябва да се прилага само след компостиране.
 • Домашни птици - много силен тор, способен да "изгори" корените на растенията, ако се използва неправилно. Използва се след компостиране със слама или торф със скорост 1: 2, а също и като течна превръзка (10 г сух тор на кофа вода).
 • Прекрасна течна превръзка е билков настой (зелен тор). Зелените части на растенията (градинарите съветват коприва) се заливат с вода и се вливат в продължение на 2 седмици.
 • Торфът е универсален регулатор на влагата на почвата (с едновременно торене и подобряване на структурата). Задържа влагата върху пясъчни почви и прибира излишната влага на тежки почви. Но има малко хранителни вещества в него, така че торфът обикновено се смесва с други органични торове.
 • Пепел, образувана от изгаряне на клони, слама, дърва за огрев или дървени въглища, се нарича печка и е най-ценният тор. Съдържа калий и фосфор в лесно усвоими форми, както и голямо количество микроелементи (магнезий, манган, желязо, сяра, цинк, молибден и др.). При полагане на пепел той трябва да бъде вграден на дълбочина около 10 см, тъй като когато се прилага повърхностно, той допринася за образуването на почвена кора. Не смесвайте този тор с кокиче или птичи изхвърляния, вар, фосфатна скала, тъй като това намалява ефективността на торовете.
 • Магазините разполагат с богат избор от готови органични торове: Vermix biohumus, Piksa supercompost, Обърнете внимание! Компост Надежен и други.

Минерални торове за домати

Минералните торове за домати се делят на азотни, фосфорни и поташи.

Азотни торове: амониев нитрат, амониев сулфат, амониев сулфат, карбамид, урея... Тези торове причиняват подкисляване на почвата, поради което след тяхната употреба трябва да се извърши варовик на почвата.

Фосфатни торове. Това е суперфосфат под формата на прах или гранули.

Картофени торове за домати. Обикновено се използва калиев сулфат или калиев сулфат. Не е препоръчително да се използва калиев хлорид и калиева сол, тъй като те увеличават съдържанието на хлор в почвата, което се отразява негативно върху развитието на доматите и вкуса на плодовете.

Комплексни торове

Напоследък градинарите все по-често използват готови сложни торове. Те включват: диамофос, нитроамофос, амофос, нитрофоска, Kemira Universal-2, калциев нитрат, разтвор, универсален, калиев монофосфат и други. Основното им предимство е, че те елиминират необходимостта от самостоятелно съставяне на смес от различни торове.

Доматите, въпреки че се нуждаят от допълнително внимание, са много отзивчиви към навременното правилно хранене и различни селскостопански техники (разхлабване, плевене, хълмиране, поливане). Ето защо всеки градинар може да отгледа добра реколта от вкусни и здравословни плодове.

 

Коментари към статията
 1. Благодаря за статията, много информативна! Винаги съм започвал да подготвям почвата за засаждане на домати през есента, така че по време на засаждането земята да е вече наситена с необходимите елементи. Практиката показва, че ако не подготвите земята предварително, колкото и да наторявате, пак няма да има такъв резултат. По принцип за доматите като правило използваме фосфорни торове под формата на гранули, доказани през годините. Веднъж опитали да наторят домати с оборски тор, но резултатът не е същият.

 2. Занимаваме се с отглеждане на домат в оранжерия. Преди това те използваха главно естествени торове, краве и птичи изхвърляния, евтини. Много правилно е написано в статията, че трябва да внимавате с тези торове. Последният път изгорихме корените с птичи изхвърляния. Слагаме постелята на окото и това е резултатът. Всичко е добро в умерени количества. Сега използваме засега само минерални торове от магазина.

 3. Подхранвам доматите веднъж седмично, като правило се уверя, че торът съдържа елементи като манган, цинк, мед, кобалт. Това трябва да се направи, когато стъблото все още расте, когато се появят доматите, ще бъде твърде късно. Плюс това, за да предотвратя късната болест, ги напръсквам два пъти с йоден разтвор. Е, не забравяйте, че доматите обичат умерено поливане, т.е. препоръчително е да поливате веднъж на ден след залез слънце.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци