Как да оплодим лука правилно?

Съдържание

Торовете за лук се прилагат в определено време. За да получите добра реколта, трябва да знаете кога и какво да използвате. Естествените съставки, неорганичните смеси са подходящи за хранене. Сложните торове имат добър ефект върху растежа и развитието на тази култура.

лук

Почвата за засаждане на лук трябва да е богата на хранителни вещества. Този зеленчук обича рохкава, без киселини почва и добра светлина. Различни видове превръзки позволяват на лука да се развие напълно, да устои на различни заболявания.

Както всяко друго растение, лукът се нуждае от азот, фосфор, калиев тор... Горната превръзка се извършва 2-3 пъти на сезон. За тези цели са подходящи и двата компонента от органичен и минерален произход. По-добре е да започнете подготовката на почвата за бъдещо засаждане на зеленчукова култура през есента.

За леглата се избират почви, върху които растат тиквени, пасхални, бобови и зелеви култури през тази година. Земята за засаждане на лук е обогатена с органични вещества или минерални торове. Добре е през есента да добавите тор или компост към почвата. Можете да смесвате тези органични добавки с торф. Ще бъде полезно да добавите малко пепел към земята. Ако почвата е кисела, неутрализирайте я с вар. Тъй като неутралната среда е по-подходяща за лук. Можете да вземете минерални калиево-фосфорни смеси за есенно подхранване. Около 30 грама такъв тор са достатъчни за всеки квадратен метър земя.

През пролетта почвата се изкопава, обработва се за премахване на плевели и се разхлабва. По-добре е леглата да са високи. Ако торовете не бяха приложени през есента, тогава би било добре да добавите органична материя и суперфосфат... От естествени компоненти са подходящи изгнили оборски тор, птичи изхвърляния или компост. Можете да ги замените с амониев нитрат или урея.

Органични и неорганични торове

Подходящи са торове от естествен и синтетичен произход, както и комбинации от тях. Органичните снабдяват почвата с хранителни вещества, подобряват нейната структура. В резултат на това процесите на обмен на вода и въздух протичат по-дълбоко. Естествените торове допринасят за по-доброто усвояване на неорганичните видове превръзки.

Торите, богати на азот, включват оборски тор, птичи изхвърляния, урея, амониев нитрат и други. Включеният в тях компонент влияе върху растежа на лука, пълното им развитие. При хранене перата започва да се развива интензивно. Липсата на азот ще попречи на растежа на зеленчуците. В резултат на това растението ще бъде по-слабо, а добивът е нисък.

Суперфосфатът ще обогати почвата с фосфор. А също и други полезни елементи: калий, калций, магнезий и други вещества, необходими за пълноценното развитие на крушката. Благодарение на това изчерпателно торене на зеленчуци става по-устойчив на болести. Компонентите на сместа активират метаболизма, стимулират нейния растеж и повишават производителността. Суперфосфатът може да се произвежда в различни форми.

Калият е от съществено значение за метаболитните процеси. Осигурява на растението устойчивост на суша и температурни крайности. Този елемент се съдържа в пепелта, както и в такива минерални торове като калциев хлорид, калиева сол, калиев сулфат... Лукът, който получава достатъчно калий, се поддържа по-добре.

По-добре е да захранвате зеленчука вечер. Минералният тор за лук може да се прилага сух. Разпръсква се равномерно върху градинското легло и след това се полива. Добре е да се храни по този начин след дъжд. Но най-добре е да приготвите воден разтвор. Изсипва се под корена на растението, като се опитва да не докосва перото. На следващия ден е препоръчително да поливате леглата с обикновена вода.

Горна дресинг на лук на различни етапи на развитие

Лукът се опложда на различни етапи от растежа на комплекта. От момента на появата на зеленината до пълното оформяне на ряпа зеленчукът изисква разнообразни хранителни вещества. Под зеленчуковата култура се прилагат органични, минерални или смесени превръзки. Торовете трябва да съдържат онези компоненти, които са най-необходими на растението в определен момент от развитието.

Земята се обогатява с хранителни вещества по следната схема:

  1. Първото подхранване на лука се извършва приблизително 2 седмици след засаждането. По това време кълновете се нуждаят от азот за бързо развитие. При липса му перото ще расте бавно, което може да повлияе на добива.
  2. Второто хранене е необходимо 3-4 седмици след първото. Лукът все още се нуждае от добавки, съдържащи азот, но в по-малки количества. По това време зеленчукът се нуждае от фосфор и калий.
  3. Можете също така да нахраните лука трети път в началния етап на формиране на главата. За това са подходящи калиево-фосфорни смеси с високо съдържание на основните компоненти.

По време на първото и второто хранене с азотсъдържащи торове важно е да не прекалявате. В противен случай луковицата ще изразходва запасите си за образуване на зеленина, а развитието на главата ще бъде по-малко активно. Последното хранене на лука не е задължително. Изисква се за почви с ниско съдържание на хранителни вещества.

Наторете зеленчукНова култура може да се направи и със специални сложни смеси на основата на органични вещества. Такива торове са много полезни за лука, имат балансиран състав, необходим за пълно развитие и растеж. Има специални смеси, например, Агрикола-2 за лук и чесън. Можете да използвате торове, подходящи за различни видове зеленчуци: Giant, Effekton-O, Agricola Vegeta и други.

Какъв е най-добрият начин за оплождане на лук върху перо?

Много градинари отглеждат лук за зеленина. Тя е много полезна. Съдържа витамини, микроелементи и други активни вещества. Луковите пера се използват предимно пресни, тъй като не се съхраняват дълго време. През пролетта и началото на лятото зелените на този зеленчук ще станат отличен източник на витамин С. Количеството хранителни вещества в перата надвишава съдържанието им в самата крушка.

При отглеждане на лук на ряпа е по-добре да не скубете зелени издънки. Тогава крушката ще се развива по-добре. Следователно лукът се засажда на перо отделно. В този случай се интересуваме от добива на зелената част на растението, така че почвата трябва да бъде обогатена с азот. Липсата на хранителни вещества се отразява на появата на зелени. Ако азотът е нисък, перата растат бавно, побеляват на цвят и след това започват да пожълтяват.

Първата горна превръзка, отглеждана за зеленина, е необходима на етапа на появата на първите листа. За хранене можете да използвате урея или амониев нитрат, тъй като те са богати на азот. Отнема около 30 грама на квадратен метър почва. След 7 дни добавете компоненти на фосфор и калий. Можете да вземете 30 грама суперфосфат, 10 грама калиев хлорид на 10 литра обикновена вода. Инфузия на дървесна пепел е подходяща за наторяване на почвата. Някои градинари хранят лук с перо веднъж около 14 дни след засаждането. В същото време се прилагат азотни, калиеви и фосфорни торове.

Лукът е непретенциозна градинска култура. Той обаче е много чувствителен към оплождането. Откатът се забелязва веднага. С достатъчно ниво на хранителни вещества зеленчукът се развива по-интензивно. Лукът става по-голям и сочен. Перото е мощно и ярко зелено. Реколтата узрява по-бързо и се съхранява по-добре.

Излишните торове могат да се натрупват в растението. Това е лошо за капацитета за съхранение на зеленчука. Освен това натрупаните нитрати са вредни. Затова не прекалявайте с храненето. Достатъчно е да депозирате 2-3 пъти на сезон. Органичните торове несъмнено са добри, но не винаги могат да осигурят на растението всички необходими микроелементи. Комбинацията от естествени съставки с неорганични хранителни вещества за хранене ви позволява да получите най-богатата реколта.

Коментари към статията
  1. Кой опложда лук с какво? Използвам органични и само органични торове! Минерални, например селско стопанство, вегетация, калиев перманганат. Оплождам върху перата в по-голямата си част, така че перата и ряпата са по-добри и по-вкусни. Основното нещо е да не прекалявате с торовете, каквито и да са те. Ние поглъщаме толкова много химия и тогава ще има лук от всички видове земеделие, но в такъв лук има повече вреда, отколкото полза!

  2. Получих много полезна информация от статията. Имам малък парцел земя близо до къщата си, върху който засаждам по малко от всичко, включително лук. Не мога да кажа, че реколтите ме радват много. Ще се опитам да следвам препоръките от статията и да засадя всичко правилно. Имаше въпрос относно съхранението на лука за засаждане. Обикновено купувам малък лук за засаждане през пролетта на базара. Как да го отглеждате сами и как да го запазите до пролетта?

    1. Защо да държите разсад през цялата зима? Може да се засади преди зимата, а в началото на пролетта лехите са зелени от забавление! такъв лък е силен, студено закален, расте добре. Потърсете в интернет информация!

  3. Аз съм начинаещ градинар. Прочетох всичко за отглеждането на тези култури, които имам в градината си. И не можех да пропусна тази статия за лука. Всичко в него ми е полезно, все още нямам нито знания, нито умения. Но особено ценна информация е как да отглеждате лук на перо и че лехите трябва да бъдат високи за лука. Мисля, че през зимата ще го отглеждам на прозореца. И сега знам как, какво, кога да го храня.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци