Рецепти за горната дресинг от мая за разсад на домати и чушки

Съдържание


Богатата и здравословна реколта от домати е основната цел на всички летни жители. За да го постигнете, е необходимо да отглеждате силни разсад, да ги засаждате навреме в земята и да се грижите за правилното развитие на храста. Торенето на зеленчукови култури е толкова важно, колкото и редовното поливане и резитба. Една от най-популярните рецепти за торове за домати, краставици и чушки е решение на основата на мая.

Защо мая се използва за приготвяне на торове? Те са богат източник на протеини, минерали, микроелементи, аминокиселини и органично желязо. В допълнение, мая е органичен продукт. След като приложите торове на тяхна основа върху почвата, не можете да се притеснявате за здравето на домакинствата, които са яли узрели домашни домати.

Реколтата от домати

Ползите от дрожди торове

Храненето с мая разтвор на домати и чушки насърчава:

  • ускоряване на растежа на младите разсад и растежа на зелена маса на засадения храст;
  • развитието на кореновата система: образуването на корени се увеличава средно 5 пъти в сравнение с обикновен храст (мощната коренова система е ключът към силната надземна част и богатия плодов яйчник);
  • повишаване на издръжливостта на възрастните растения (те понасят по-лесно засушаването или обилното поливане);
  • укрепване на разсад (понася по-добре бране и засаждане в открита земя).

За приготвяне на разтвори може да се използва суха и прясна мая. За да бъде торът изключително полезен, е необходимо да се вземат предвид характеристиките на растението и пропорциите по време на приготвянето на разтвора. Сместа от дрожди съдържа активни съставки. В топла и влажна почва гъбичките започват активно да се развиват. В процеса на тяхното размножаване се отделя азот и калий, обогатявайки почвата. Това има благоприятен ефект върху здравето на засадените култури.

Развъждане на суха мая за торене

Най-популярни рецепти

Има няколко варианта за приготвяне на разтвори с мая. Някои от тях се приготвят с добавяне на други органични вещества, които са полезни за доматите: пшеница, коприва, хмел, пилешки изхвърляния и захар.

Предлагаме най-популярните рецепти за тор с мая за домати.

  1. Рецепта за хранене с пресни дрожди. Ще ви трябва 200-грамова опаковка прясна (жива) мая. Извадете го от хладилника или фризера предварително. Разтворете омекотената маса в литров буркан с топла вода. Разтворът трябва да стои на топло място в продължение на 3 часа. След определеното време можете да приготвите тора. Полученият концентрат се смесва с топла утаена вода в съотношение 1:10.
  2. Рецепта за тор със суха мая на пекарни. Разтворете съдържанието на две стандартни сашета от 7 g в кофа с топла вода. Добавете веднага към разтвора една трета от чаша захар. Поради добавената захар маята ще ферментира по-бързо. Поливането може да се извърши само след разреждане с вода в съотношение 1: 5.
  3. Рецепта за хранене на домати с трева. За да приготвите 50 литров варел, ще ви е необходима 1 кофа прясно нарязана трева (подорожник или коприва) или хмел. Именно хмелът се счита за идеалната зеленина за торене на домати. Той насърчава отделянето на азот. Добавете 2,5 опаковки прясна омекотена мая и питка бял хляб към билковата маса. Залейте съставките с утаена или дъждовна вода и оставете за 2 дни.
  4. Рецепта с мляко (може да се използва само домашен продукт). Смесете концентрата на прясна или суха мая (вижте първата или втората рецепта) с топло домашно мляко в съотношение 1: 5. Настоявайте 3 часа. Получената млечна смес се разрежда с вода в съотношение 1:10 и се извършва поливане.
  5. Рецепта за тор с пилешки изпражнения.За готвене смесете 1/3 чаша захар, ½ опаковка жива мая, 2 чаши пепел и 2 чаши пилешки тор. Масата трябва да се влива в продължение на 2 часа. След началото на ферментацията той се разтваря в 10 литра вода.

Съвети

Не използвайте чешмяна вода за поливане на доматите. Културата не понася хлор.

Разсад на домати

Горна дресинг на домати разсад

Отглеждането на разсад е сложен и старателен процес. Семената се засаждат в специални торфени чаши (можете да използвате малки пластмасови контейнери). През времето прави се избор (трансплантиране в по-големи саксии). Само след няколко месеца отгледаните кълнове се пренасят в открита земя. Доматите разсад се нуждаят от обилно поливане и Оплождане за бързо адаптиране към новите условия на отглеждане.

Първото подхранване се извършва на третия ден след засаждането на разсад в земята. Не забравяйте да разтворите приготвените концентрати. Подхранването се прилага в корена (с изключение на смес с добавяне на пилешки тор - такъв тор се прилага около разсад от домати на 10 см от корена).

Всички градинари се страхуват да въведат непроверени компоненти, страхувайки се да унищожат едва узрелите издънки. За да видите ползите от предложеното хранене, можете да проведете експеримент. Изберете два отделни доматени храста на ръба на градинското легло и добавете разтвора от мая под корена. Не забравяйте за редовното поливане и резултатът няма да ви накара да чакате. Ще забележите, че стъблото на експерименталните домати е по-силно, листата са яркозелени и месести. В допълнение, горната превръзка осигурява защита срещу градински гъбични заболявания.

Тор с дрожди

Горна дресинг на разсад от пипер

За разлика от доматите, разсадът от пипер е капризен и примамлив. Пиперът се нуждае от калций, за да се развива и расте. Храненето с настойки от дрожди допринася за насищането на почвата с кислород, калий и азот. В процеса на размножаване на микроорганизмите обаче земята губи калций. Храненето със смеси от дрожди може да се извърши само след прилагане на пепел или разтвор на пепел под корена на разсад от пипер. След това растенията трябва да се поливат обилно, така че пепелта да се абсорбира в почвата.

Горната дресировка на чушките на камбанките се извършва на втория или третия ден след засаждането на разсада в земята. Не забравяйте да спазвате пропорциите при разреждане на приготвените концентрати. Горната превръзка се прилага само в топло време, така че микроорганизмите да се развиват по-бързо в земята. Торът помага за укрепване на кореновата система. След добавяне на разтвора, напоявайте с топла отстояла вода.

Предложените рецепти могат да се използват за наторяване на домати и чушки в оранжерии и на открито. Торенето няма да ви накара да чакате дълго резултата, градинските култури растат „скокообразно“: има укрепване на стъблата и увеличаване на зелената маса. Силен храст е в състояние да зарадва собствениците с богата реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци