Възможно ли е да се поливат краставиците с мая и до какво ще доведе такова подхранване?

Съдържание


Добрата грижа за краставиците изисква ефективно хранене. Градинарите използват много различни торове, а напоследък често поливат краставици с мая. Кулинарният продукт се оказа много добър помощник в градината - съдържа вещества, полезни за растенията. Приготвянето на фураж за краставици е лесно и никой няма да отрече, че е екологично чист продукт. Разтворът може да се излее върху растенията и да се използва и като листна превръзка. Маята укрепва зеленчуците, стимулира растежа им и предпазва от определени заболявания.

Прясна и суха мая

Полезните свойства на маята

Маята съдържа витамини от група В, протеини, органично желязо, аминокиселини, микроелементи, които имат положителен ефект върху растенията, включително краставиците. Активните гъбички дрожди структурират почвата, като по този начин създават благоприятни условия за микроорганизмите. Бактериите рециклират органична материя. В резултат на тяхната активност азотът и други микроелементи се отделят в почвата във формата, в която те се абсорбират най-лесно от растенията. Всичко това има благоприятен ефект върху качеството на засаждането.

 • Устойчивостта на разсад се увеличава, тъй като те са обогатени с минерали и витамини. Отрицателното въздействие на липсата на осветление е намалено. Разсадът издържа по-лесно на разсаждането.
 • Укореняването на разсад се увеличава. Ако разсадът се остави за един ден в топла инфузия на мая, кореновата система се укрепва и активира, растежът на нови клони се увеличава 10 пъти.
 • Растенията са обогатени с естествени бактерии, които стимулират защитните им свойства.
 • Увеличаването на обема на зелената маса се ускорява.
 • Съставът на почвата се подобрява благодарение на активирането на полезните микроорганизми.

Съвети

Маята се използва през топлия сезон. Едва тогава е възможна активността на едноклетъчните гъбични дрожди, полезни за растенията.

Хранене на краставици

Как правилно да храним краставиците?

Маята насища почвата с азот, което е много полезно за краставиците в началото на вегетационния период. Към разтвора се добавят още няколко доказани народни средства.

Когато използвате превръзки от дрожди, важно е да спазвате редица правила.

 • Често е невъзможно да се хранят, достатъчно е да се прилага мая като тор само два или три пъти през вегетационния период на краставиците.
 • Когато купувате мая, трябва внимателно да проучите данните за сроковете на годност. Гъбичките, загубили дейността си, няма да донесат очакваните ползи.
 • Не можете да поливате краставиците с мая веднага след трансплантацията на постоянно място. Дори ако кореновата система остане непокътната, въздушната част отнема време, за да се аклиматизира.
 • Разтваря се дрожжевата инфузия в топла вода и се полива също в топло състояние под корена.
 • Едновременното въвеждане на органични торове и мая не се препоръчва (активните вещества на маята често се неутрализират в този случай). Необходимо е да се направи интервал от няколко дни.
 • Добавянето на 2 g аскорбинова киселина към разтвора от един пакет суха мая ще увеличи броя на яйчниците. Ще има много по-малко безплодни цветя.
 • Преди поливане на краставици с разтвор на мая, почвата трябва да се навлажни.
 • Захранването с дрожди се използва наведнъж, следващото се приготвя с ново.

Почти всички зеленчукови култури могат да се поливат с този тор: домати, чушки, лук, зеле.

Съвети

След дрожден дресинг си струва да добавите дървесна пепел - чаша 10 литра вода. Калият и калцийът се използват интензивно в процеса на ферментация и е необходимо да се подновят резервите им в почвата.

Кога се прави храненето?

Можете да започнете да подхранвате краставици с мая в много ранните етапи от вегетационния период.

 • Поливайте разсада от краставици, ако растенията вече са образували 2-3 истински листа.
 • Добър ефект за повишаване на имунитета и увеличаване на плододаването ще даде хранене на краставици през периода, когато яйчниците започват да се образуват.
 • Оплождането на краставици с мая за трети път, след прибиране на основната култура, подмладява растенията и ги стимулира за по-нататъшен цъфтеж.

Оранжерийни краставици

Характеристики на торене на краставици в оранжерии

Първото подхранване с мая се извършва седмица след преместване на разсада от краставици в оранжерията, при условие че азотното торене е използвано при засаждането на растенията. За засаждане на краставици в затворена земя, торенето само с мая няма да е достатъчно. Ако суперфосфатът не е бил въведен достатъчно преди засаждането, краставиците ги подхранват преди цъфтежа. След такова подхранване дрождите също ще се покажат ефективно, подкрепяйки имунитета на растенията. Между превръзките с минерални или органични торове и мая се поддържа интервал от 7-10 дни.

 1. Първо, преди цъфтежа, краставиците се наторяват с разтвор от 10 литра вода и 200 г органично вещество, моллен или разтворени и инфузирани птичи изсадки, към които също се добавят 5 г калиев сулфат и суперфосфат.
 2. Второто органично хранене се извършва по време на формирането на яйчниците. За 10 литра вода вземете 100 g течен королев и добавете 20 g нитрофоска.

Вместо тор или тор, хранителен разтвор също се прави от трева и плевели, които растат близо до мястото. Смелете 1 кг зелен тор, поставете го в резервоар и го напълнете с кофа с вода. Контейнерът е затворен за ферментация за една седмица. Инфузията се филтрира, разрежда се с топла вода (до 30 литра) и краставиците се наливат над 3-5 литра на 1 м2.

Приготвяне на запарка от мая за подхранване на краставици

Приготвяне на инфузия

Разтворът с дрожди се приготвя бързо и лесно. Дрождите в различни форми са подходящи за хранене на краставици: пресни брикети, сухи гранулирани или на прах. Трябва да вземете само топла вода, за да активирате дрождите. Решенията се подготвят в няколко версии - всеки градинар избира най-интересното от своята гледна точка. Обикновено рецептата за поливане включва консумацията на 1 литър разтвор за всеки храст от краставици.

Важно!

Храненето на краставици с мая осигурява увеличаване на броя на яйчниците и теглото на добива. Намалява се броят на безплодни цветя и кухи плодове.

Разтвор без захар

Тор с пресни дрожди може да се приготви, без да се използва захар. От голям брикет, който обикновено тежи 1 килограм, се получават 50 литра подхранване.

 1. 1-килограмов дрожден брикет се натрошава и се смесва с 5 литра топла вода.
 2. Сместа се поставя за активиране на гъбичките за един ден на топло място.
 3. За поливане на краставици, инфузията се разрежда с топла вода в съотношение 1:10.

Изсипете 1 литър тор под едно растение в градината или в оранжерията. За разсад е достатъчно 200 мл разтвор.

Съвети

Ефективността на храненето ще се увеличи, ако добавите малко калиев перманганат към разтвора за профилактика на заболявания.

Захар

Инфузия със захар

Захарта се добавя към сместа от вода и мая за растежа на гъбички.

 1. Разтворете 10 г суха мая в кофа с топла вода.
 2. Добавете 2 супени лъжици захар, покрийте съда.
 3. Сместа се влива в продължение на няколко часа на слънце или на друго топло място.
 4. Целият обем на разтвора трябва да се разреди в още 50 литра вода, също топла.

1 литър разтвор се излива под корена на всяко растение.

Ферментирал разтвор

Използва се и инфузия на мая със захар, в която вече са протичали процеси на ферментация.

 1. Омесете 100 г прясна мая и я сложете в 3-литров буркан с топла вода.
 2. Добавете половин чаша захар.
 3. Бурканът се завързва с марля.
 4. Разтворът се държи на топло място в продължение на седмица.

За поливане на краставици, 200 ml инфузия се разреждат в кофа с топла вода. Под всяко растение се изсипва по 1 литър горни дресинг.

Приготвяне на инфузия от хляб за хранене на краставици

Запарка от хляб

Тъй като продуктите от разлагането на организмите се съхраняват в хлебни изделия, които предизвикват ферментация, останките им се използват и за приготвяне на стимулиращ дресинг за краставици.

 1. Корите и парченцата сух хляб, рулцата се накисват във вода.
 2. 10-литрова кофа се пълни с повече от половината хляб, останките на млечнокисели продукти и сладко.
 3. Към сместа добавете пакет суха мая и добавете топла вода.
 4. Настоявайте на топло за една седмица, като разбърквате съдържанието на кофата два пъти на ден.
 5. 200 мл стартерна култура се разрежда в кофа с топла вода и краставиците се изсипват върху литър под корена.

Нарязан пресен хмел може да се добавя към всички ферментирали смеси. Често това растение се превръща в злонамерен плевел или образува непроходими гъсталаци. След като се използва за приготвяне на мая, се пече домашен хляб. И в смес за дресинг, хмелът ще насърчи ферментационните процеси и ще обогати краставиците с азот.

И така, комплекс от обмислена работа на сайта с краставици ще възнагради отлична реколта от първите летни зеленчуци. В този случай не е необходимо да се използват скъпи промишлени торове - можете да получите чрез прости, но ефективни средства.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци