За какво е полезен червеят и как да приготвим тор за домати

Съдържание

Мюлейн е един от най-достъпните органични торове. Той се използва широко в промишлен мащаб и в малки площи. Много насаждения реагират добре на черницата, включително доматите, които са популярни у нас. Подхранването с лопен на домати се извършва няколко пъти на сезон. Торенето ви позволява да получите по-обилна и вкусна реколта, да подобрите структурата на почвата и да улесните грижите за културите.

Кравешка тор

Какво е мулеин, състав на тора

Mullein е хранителен разтвор на базата на кравешки тор. Торът съдържа комплекс от най-важните вещества за растежа на зелената маса и плододаването на градинарските култури:

 • азот - за активна растителност;
 • фосфор - без него яйчниците няма да се образуват;
 • калий - макронутриент, необходим по време на цъфтежа;
 • магнезий - участва във фотосинтезата;
 • калций и други елементи.

Азотът и калият преобладават в лопен. Поради това трябва стриктно да се спазват времето и количеството превръзки, за да не се прехранва растението. Излишъкът от азот принуждава вегетативните части на доматите да прераснат в ущърб на растежа на яйчниците и плодовете.

Химичният състав на оборския тор зависи от храната, която животните ядат. Независимо от това, молеинът във всеки случай е комплекс от всички макро- и микроелементи, необходими за нормалното развитие на растенията.

Торът като тор

Как работи тор: при прилагането му плодородието на почвата се увеличава значително, тъй като количеството хумус - хранителният слой се увеличава. Почвата става не само хранителна, но и по-рохкава. Това улеснява достъпа на кислород до корените на растението.

Ползи от храненето на домати и други култури с кравешки тор:

 1. Универсалност - торът е подходящ както за плодови, така и за зеленчукови и дори за декоративни насаждения.
 2. Суровините са много евтини и ако във фермата има говеда, те са безплатни.
 3. Торът е екологично чист тор.
 4. Приготвя се много просто и бързо.
 5. Действието продължава дълго време: торът се минерализира постепенно, осигурявайки хранене на посевите през целия сезон.
 6. Всички вещества в молене лесно се абсорбират от растенията.
 7. Разреденият оборски тор може да се използва, дори ако растенията са напълно здрави и не се нуждаят от засилено подхранване.
 8. Мълеинът служи като храна за полезните микроорганизми в почвата, като им помага да се размножават.
 9. Неразтворимите съединения в почвата след прилагане на оборски тор лесно преминават в смилаеми.
 10. Почвата с молене в състава се затопля по-бързо през пролетта.

Как се готви молебен за домати

Опасно е да се използва чист кравешки тор, тъй като той има висока температура на разлагане. Неправилните съотношения на торене ще изгорят кореновата система, което значително ще отслаби растението.

Мюлейн често се бърка с каша. Торовете се приготвят от една суровина, но кашата е опасна поради наличието на патогенни бактерии. Mullein е ферментирал разтвор. Докато кашата ферментира, бактериите умират. Мюлейн работи също така като каша, но се счита за по-безопасен начин за хранене.

Мюлейн в бъчва

Как да си направим доматен лопен:

 1. Първо, кофа с пресен тор се разрежда с 4-5 кофи вода.
 2. Разбъркайте всичко старателно.
 3. Разтворът се прехвърля на топло място. Времето на ферментация варира от 3-4 дни до 2 седмици. Контейнерът е покрит с капак. На всеки 2-3 дни се отваря леко за разбъркване на разтвора.
 4. Кравеят тор ще ферментира, убивайки опасни микроорганизми и изпарява пикочната киселина. Поради това вещество кореновата система се изгаря.Сигнал, че процесът на ферментация е започнал, мехурчета се издигат на повърхността. След около седмица цветът на разтвора ще започне да се променя към по-светъл цвят. Твърдите частици ще се утаят на дъното.
 5. Ферментиралата маса трябва да се разрежда отново преди употреба. Трябва да има поне 2 пъти повече вода. Препоръчителните пропорции за домати са 1: 4 или 1: 3.
 6. Разтворът се влива и съхранява под затворен капак, така че ценните вещества да не се изпаряват.

Съвети! За обогатяване на лопен, някои зеленчукопроизводители допълват тора: за 10 литра течност - 100 г суперфосфат и 500 г дървесна пепел.

Правила и време на хранене

Терминът за подхранване на домати с молене е пролетта. Торът е най-ефективен по това време на годината. Първото въвеждане се извършва в началото на вегетационния период. Повторете - с началото на цъфтежа. Третото оплождане е планирано за образуване на яйчници.

Оборски тор

През втората половина на лятото, когато растението пренасочва силите си към зреене на плодовете, поливането с молене е нежелателно: азотът провокира храстите да натрупат зелена маса. Поради това реколтата може да не е толкова изобилна.

Как правилно да храним доматите с черницата:

 1. Приблизителната консумация на готовия разтвор е 10 литра на 1 м2... За едно растение са достатъчни 0,5 литра тор.
 2. След като разсадът се вкорени, се въвежда първата доза мулеин. Приблизителният период е 15-20 дни след слизането на площадката или в оранжерията.
 3. Не е необходимо леглата да се напояват с разтвор, за да се въведе муллейн, първо се изкопават плитки канали. Те се правят около всяко растение от едната или от двете страни. Напълно приемливо е да изкопаете каналите между редовете.
 4. След напояване с ферментирал тор каналите се покриват с пръст.
 5. Следващото поливане се извършва не по-рано от 14 дни след първото. Добре е, ако успеете да познаете и добавите лопен в деня на цъфтежа на втората и след това третата четка.

Отглеждане на домати

Предпазни мерки при торене на домати

Има случаи, когато моленият не донесе очаквания резултат. Това не означава, че торът е безполезен, просто е бил приложен в неточна дозировка или в неправилен момент. Свойствата на почвата също влияят върху ефективността на подхранването с оборски тор.

Няколко съвета за отглеждане на домати за неопитни градинари:

 1. Не е необходимо да изсипвате молене под доматените храсти повече от три пъти на сезон.
 2. Не трябва да се прекалява с органичните вещества, ако почвата за домати е питателна и рохкава.
 3. Необходимо е да се напълни мулеинът в пътеката само след обилна влага в леглата.

Mullein алтернативи

Екстрактът от говеда не е единственият тор от този вид. Заешки изпражнения се използват за хранене на храстите. Защо е по-добър или по-лош от лопен?

Мюлейн

Заешкият тор съдържа също азот, калий, магнезий, фосфор и редица други ценни елементи. Дори и най-тежките глинести почви се разхлабват след редовно въвеждане на заешки тор в продължение на три години. Този вид органичен се използва много по-рядко от кравешки тор, но като алтернатива той също ще бъде полезен.

Както в случая с кравешки тор, екскрементите от зайци се въвеждат в почвата само в изгнила форма. Доматите са чувствителни към излишък от азот, така че стриктно се спазват дозите на тора: оборският тор се разрежда с вода в съотношение 1:15. Трябва да излеете течността в жлебовете около втулките.

Въпреки лекотата на приготвяне и наличността на молене, неговото действие може да надмине всички очаквания. Трикратното пролетно подхранване е повече от реалистично за увеличаване на добива дори на слаб сорт домати. Торенето на лехите с ферментирал тор трябва да се извършва с повишено внимание: макар и в разтворен вид, той все още остава мощен агент. В случай на предозиране, мюлеинът ще причини вреда вместо употреба. Ако спазвате пропорциите, ползите няма да останат дълго.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци