Как да храним чушки? Органични и минерални торове

Съдържание


Пиперът, растение от семейството на нощника, е един от най-любимите зеленчуци в нашата кухня. Известни са около 20 разновидности на пасхар, от които най-популярен е червен пипер - сладък пипер.

пипер

Грижи за чушки

Въпреки факта, че чушките са доста причудливи за грижи, не бива да се отказвате от отглеждането на здравословен зеленчук. Сладките чушки не понасят обилно поливане, но са чувствителни и към липса на вода. Това е термофилна култура, която обича доброто осветление. Зеленчуците обичат редовното разрохкване на почвата, което се извършва след всяко напояване, веднага щом почвата е достатъчно суха. Не е необходимо обаче да се разрохква почвата твърде дълбоко, достатъчна е дълбочина 6-8 см. Процедурата трябва да се провежда внимателно, тъй като чушките имат повърхностна коренова система.

Зеленчукът се отглежда на открито основно чрез разсад, но е възможно да се сеят семена директно в почвата. При този метод на отглеждане обаче реколтата се получава 102 седмици по-късно. Подготовката на почвата за чушки се извършва през есента, като се разхлабва на дълбочина 30 см. В същото време почвата се наторява с компост или оборски тор веднага след прибирането на реколтата. Можете също да използвате смес от хумус и пепел: чаша пепел се добавя към 8-10 кг готов компост.

През пролетта фосфорът или калиеви торове в размер на 30-40 грама на квадратен метър. Фосфорът е от съществено значение за растежа на растенията и развитието на корените. Използват се и азотни торове, те ще се нуждаят от по-малко количество - 20-30 грама на квадратен метър.

Трябва накратко да се спомене за правилата за засаждане на сладки чушки. За тази цел се използват лехите, върху които през предходния сезон са били обработвани зеле, тикви, грах или тиква. Но не се препоръчва да засаждате разсад на онези места, където растат домати или картофи, тъй като тези растения са чувствителни към същите вредители. Също така трябва да се има предвид, че чушките не обичат краставиците.

Торове за разсад

Необходимо е да се погрижите за навременното хранене на разсад навреме. Първият път чушките се оплождат, когато растението е появило две истински листа (но не по-рано от 14 дни след бране, ако е било извършено). Следващата рецепта ще бъде оптималният състав за разсад. Разтворете 0,5 ч. Л. В литър вода. урея и 2,5 ml натриев или калиев хумат.

Второто подхранване на разсад се извършва 10 дни след първото торене. Процедурата се извършва през периода, когато растението е достигнало фаза 5 от истински листа. Този път 0,5 чаени лъжички урея и 1 ч.л. се разтварят в литър вода. калиев монофосфат. Можете също да използвате следните торове с микроелементи:

 • Идеален;
 • Ортън-Фе;
 • Aquadon micro.

Прилагането на микроторове се извършва в съответствие с инструкциите. Следващия път можете да нахраните чушките с помощта на специални тор за разсаднапример се използва водоразтворим тор на Fertik.

Съвет: кореновата покривка трябва да се редува с листна. Ако сте оплодили нередовно чушки, тогава процедурата се извършва поне 2 пъти. Второто хранене се извършва няколко седмици преди засаждането на разсад в земята.

Минералните торове могат да бъдат заменени с органични торове - молелин, разреден с вода в съотношение 1: 4 или пилешки тор (1 част оборски тор до 10 части вода).

Ако описаните условия са изпълнени, разсадът има листа с наситен цвят и добре развита коренова система. Определянето на времето за засаждане на чушки е съвсем просто: растението е готово да се премести в почвата, ако има 7-12 истински листа, както и малки пъпки. Стъблата трябва да са високи поне 20 см.

Горна превръзка в открито поле

Трансплантираните сладки чушки също се нуждаят от торене.Доброто хранене през периода на цъфтеж е органичен разтвор. 1 кг оборски тор или 0,5 кг птичи изхвърляния се накисват в кофа с вода за 5 дни. Ще бъде чудесно, ако добавите към разтвора 2 супени лъжици калиев монофосфат или специален тор "Sudarushka за чушки".

Можете да използвате и минерални добавки:

 • амониев нитрат (супена лъжица в кофа с вода);
 • суперфосфат (2 супени лъжици на 10 литра течност);
 • калиев сулфат (имате нужда от 1-1,5 супени лъжици на кофа).

Приготвените разтвори се добавят към водата за напояване със скорост 1 литър от състава на 10 литра течност.

Първото хранене на сладки пиперки се извършва 2 седмици след трансплантацията, след което тази процедура се провежда редовно - 4-5 пъти седмично.

Торовете са желателни да се редуват. Азотните торове се използват по време на растеж преди цъфтежа и по време на формирането на плодовете. Фосфатните торове са от съществено значение по време на плододаване. Липсата на калций в почвата може да бъде компенсирана с 0,2% разтвор на калциев нитрат. Тази процедура е добра превенция на върховото гниене на плодовете.

За увеличаване на добивите и подобряване на опрашването на чушки по сушата трябва да се привличат опрашващи насекоми. За да направите това, по време на цъфтежа се препоръчва растението да се полива с разтвор на захар (100 грама) и борна киселина (2 грама), които се разтварят в литър вода.

По време на плододаването в почвата допълнително се внася дървесна пепел (2 чаши на квадратен метър).

Съвет: ако не сте успели да оплодите растението толкова често, колкото беше споменато по-горе, подхранването на чушките в открито поле се извършва поне 2 пъти. Веднъж - 10-12 дни след засаждането, докато се използва органични торове (тор, птичи тор). Органичният разтвор може да бъде заменен с готовия тор "Signor Tomato"; за това 1 супена лъжица суха смес се разтваря в литър вода. Поливайте лехите със скорост 1 литър за всяко растение. Второто хранене се извършва с помощта азотно торене, която се прилага върху почвата 12 дни след първото подхранване.

Защита срещу болести

Както всяко култивирано растение, сладкият пипер има много врагове. И така, този зеленчук е податлив на атака от паяк акара. Можете да подозирате появата на паразит чрез белезникави петна по листата или образуването на бронзов цвят. Доста е трудно да видите кърлеж: под листата се крие малък паразит. Ако чушките са заразени с паяк акара, ситуацията може да се коригира чрез пръскане с малатион или деррис. За да не се доближи кърлежът до чушките, те трябва да се поливат редовно.

Чувствителен към сладки чушки и листни въшки. Можете да се отървете от вредното насекомо с помощта на инфузия на тютюн. За да го приготвите, ви трябват 300 грама тютюневи трохи, той трябва да се разбърква в 10 литра вода и да се влива в продължение на 3 дни. Отгледаното растение се полива с продукта.

Настойката от глухарче предпазва от листни въшки и акари. 300 грама трева или 200 грама корени на растението се разбъркват в топла вода и се оставят 3 часа. Инфузията се използва веднага след приготвянето, напоява се с чушки след цъфтеж и по време на цъфтежа.

Като превантивна мярка срещу вирусна инфекция се използва просто средство за защита - обезмаслено мляко, с което растенията се третират през вегетационния период, особено през първата му половина.

Зеленчук като черен пипер се нуждае от добро хранене, а „апетитът“ му се увеличава по време на плододаване. За торене се използват както органични, минерални вещества, така и фабрично произведени смеси.

Коментари към статията
 1. Когато засадих за първи път чушки в градината си, дори не мислех за подхранване на растенията. Те растяха бавно и плодовете бяха с различни размери. Освен това формата също не е еднаква. Узряването на плодовете също беше неравномерно. Сега разбирам, че растенията се нуждаят от подхранване. Вярно е, че дори сега, преди да прочета тази статия, не знаех за правилното редуване на използването на азотни и фосфорни торове. Това наистина е много важно и трябва да го знаете. Интересно е да се знае кои местни производители на торове вече са по-популярни в Русия и по какви причини?

 2. Чушките по зърна обикновено са много капризен зеленчук и трябва много да опитате, за да получите добра реколта. Използвам разтвор от домашен тор и амониев нитрат за торене. Определено ще се опитам да използвам храненето и съветите, предложени в статията. Пиперът често атакува листни въшки. Опитах се да използвам разтвор на сапун за пране. Разбира се, бих искал да получа добри реколти, тъй като консервирах черен пипер и го заледявах за зимата.

 3. Аз съм амбициозен градинар. Следователно отглеждам чушки само от няколко години. В началото възникнаха много въпроси и проблеми: разсадът е крехък, след това листата ще се озарят, след това листните въшки ще нападнат. Но всичко идва с опит. Засявам разсад на прозореца в края на февруари, след което ги пресаждам в оранжерия. Ако листата се изсветли, тогава поливам с инфузия на плевели или урея (за 10 литра вода - 2 супени лъжици). За листни въшки използвам сапунена вода, за охлюви използвам вода с оцет. Миналата година реколтата беше само гледка за възпалени очи.

 4. В статията се казва, че по време на цъфтежа се препоръчва растението да се полива с разтвор на захар (100 грама) и борна киселина (2 грама), които се разтварят в литър вода. Ами ако ми трябват 20 литра вода за 2 легла чушки? Това е 2 кг захар и 20 г борна киселина ??? И колко разтвор трябва да се излее върху 1 корен ???

 5. Тази година опитах разтвор на янтарна киселина за пръскане (1 таблетка на кофа вода), чушките ми реагираха много добре, станаха по-тъмни и по-енергични. Можете да добавите и захар.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци