Правила за използване на тор от пилешки тор

Съдържание

Приложение на пилешки тор като тор

Характеристика на пилешкия тор като тор

Отпадъците от птици и животни винаги са се считали за отлично хранене, тъй като съдържат много от хранителните вещества, от които се нуждаят растенията. Освен това формите, в които те навлизат в почвата, позволяват на културата да ги използва веднага. Минералните торове често се измиват от почвата на дълбоки слоеве или преминават в труднодостъпни форми в рамките на един сезон, докато изхвърлянията подхранват флората в продължение на 4 години. И ако повечето от видовете оборски тор има максимален ефект за 2-3 години, след това пилешки тор, тъй като тор работи за една седмица.
Тя включва такива елементи като:

 • Азот, най-достъпните форми за растенията: амоний и нитрати - до 4%;
 • Лесно асимилиран фосфор - 2,5%;
 • Калий - 2%;
 • Желязо и магнезий - до 0,3% всяка;
 • Калций - 1%
 • Манган - 300 mg / kg;
 • Сяра - 41 mg / kg;
 • Мед и кобалт - 3 mg / kg от всеки елемент;
 • Цинк - 22 mg / kg.

Най-добре е торът предварително да се изсуши за съхранение. Това също помага да се поддържа максималното количество азот в изхвърлянията. Сушенето се извършва със свободен достъп на въздух, постигат се добри резултати при поръсване на тор с торф, тъй като той абсорбира влагата и затваря вътре бързо разлагащи се елементи. За дългосрочно съхранение подготвеният сух пилешки тор се поставя в пластмасови барабани или щайги с отвори, направени за по-добра вентилация.

Свойства на пилешки тор

Стойността на пилешките изхвърляния

Сред фекалните отпадъци на всички птици обикновено се дава предпочитание на пилето. Причината за това е ефектът върху растенията и почвата:

 1. Беше отбелязано ускоряване на узряването на плодовете и зеленчуците в сравнение с неоплодените култури средно за една седмица.
 2. Осигуряването на растенията с най-важните елементи допринася за увеличаване на добива до 40%.
 3. Съдържанието на мед и желязо в състава на изхвърлянията повишава устойчивостта на културите към болести от бактериален и гъбичен характер, включително късната болест, кореново гниене, фузариум, краста и др.
 4. Леко алкалната реакция на пилешки тор работи много добре, когато се използва върху подкиселени почви, както и върху култури, чувствителни към кисела среда. PH може да варира от 6 до 8, в зависимост от степента на разлагане на тора, както и от диетата на домашните птици. Ако имате нужда от по-алкален състав, струва си да изчакате максималното му прегряване.
 5. Растенията реагират на хранене на основата на пилешки тор с засилен растеж, обилен цъфтеж и голям процент плодови набори.
 6. Краткотрайните суши се понасят по-лесно от културите.
 7. Физическите свойства на почвата се подобряват, съдържанието на хумус в нея се увеличава.
 8. Съотношението на хранителните вещества ви позволява да наторите почти всички растения, отглеждани в градината, с пилешки тор.

Сред ползите обаче има и отрицателна черта, която прави използването на пилешки тор опасно, ако не спазвате определени правила. Този тор е един от най-наситените с азот в амониевата форма. Когато торът се разложи, се отделят голямо количество амоняк и метан, които имат вредно въздействие върху растенията. Следователно, в чистия си пресен вид, той може да се използва само наесен след прибиране на реколтата. Дори приготвеният разтвор може да изгори листата, така че боравенето със изхвърлянето трябва да бъде изключително внимателно.

Освен това голямо количество амонячен азот, сяра и други съединения, които бързо се изпаряват по време на разлагането, са причина за много специфична миризма, смес от амоняк, сероводород и метан.Ето защо, като правите тор със собствените си ръце на собствения си сайт, по-добре е веднага да го отведете на ъгъла далеч от прозорците на дневните. Опитайте се да покриете по-плътно компостните купчини и концентрирайте контейнерите. Не пренебрегвайте предпазните мерки за безопасност.
Пилешки изхвърляния в гранулиПресни пилешки изпражнения

Как да си направим тор за пилешки тор

Високата концентрация, която изгаря растенията, доведе до разработването на различни начини за използване на пилешки тор като тор:

 • На първо място оборският тор се използва за компостиране. Това може да бъде добавянето му за обогатяване на насипно състояние или двукомпонентна купчина от основата (торф, дървени стърготини, нарязана слама) и директно тор, можете също да добавите пепел. Във втория случай основата и торът се редуват последователно на слоеве от 15-20 см до обща височина 1-1,5 м. За да разложите такъв компост, 1,5 месеца са достатъчни и ако го покриете с филм, за да поддържате оптимална влажност, процесът ще протече по-бързо, да и неприятната миризма може да бъде заглушена.
 • Пилешките изхвърляния са се доказали добре като основен тор, приложен през есента. В този случай почвата не е необходимо да се копае веднага, по-добре е да направите това през пролетта, преди засаждането или сеитбата. Тук можете да използвате чист тор, но предварително изсушен. Това улеснява съхранението и дозировката. Тор се прилага върху избраната площ със скорост до 1 кг на 1 м2, последвано от равномерно разпределение по повърхността.
 • Най-безопасният метод е да се прилага течен тор на базата на птичи фекалии. За да направите това, трябва да развъждате пилешки тор в размер на 1 част сух тор, 15 (до 20) части вода. Такъв е случаят, когато е по-добре да не се докладва, защото ако има повече тор, има реална опасност от обезкостяване на разсада. По същата причина горната превръзка не може да се извършва на суха почва, само след дъжд или предварително поливане. Също така, разтворът не трябва да попадне върху самите растения. Разходната норма е от 0,5 до 1 литър на растение.
 • Сред летните жители е популярно приготвянето на концентрирана инфузия, която по-късно може да се използва за размножаване с вода и дресинг. За да направите това, 1: 1 пилешки тор и вода се смесват и се вливат в плътно затворен съд на топло място в продължение на няколко дни (2-3 са достатъчни). Това е предпоставка оборският тор да прехвърля всички хранителни вещества във водата и да сведе до минимум загубата на особено летливи съединения. Високата концентрация на получения състав позволява да се съхранява за 1 сезон. За подхранване 1 литър такъв разтвор се смесва с 10 литра вода и се вкарва в пътеките от поливателен съд без разделител. След това се препоръчва растенията отгоре да се поливат с чиста вода, за да се отмият случайните пръски от листата.
 • Ако не е възможно да приготвите тор от пилешки тор със собствените си ръце, можете да използвате неговата готова гранулирана форма, закупена в специализиран магазин. Такъв тор вече е претърпял микробиологична обработка, по време на която се отстраняват възможни яйца от вредители и семена от плевели. Гранулите нямат остър специфичен мирис, съхраняват се по-дълго и са удобни за използване поради своята компактност. Разходната норма е от 0,1 до 0,3 кг на 1 м2, при условие че няма контакт на тора с растенията. След нанасяне трябва да се поръси със слой почва и да се навлажни.

Хранене на растения с пилешки изпражненияРезултатът от обработването на земята с пилешки изпражнения

Прилагане на тор на основата на пилешки тор

Един от отличителните белези на пилешкия тор е неговата гъвкавост. Поради балансираното съдържание на най-ценните хранителни вещества за растенията, този тор може да се използва на почти всяка култура, отглеждана на вашия сайт. Той се използва особено лесно при овощни дървета и храсти, защото рискът от изгаряне на органите на тези растения е минимален.

Ако мястото има собствена птицеферма, можете да използвате тор за почистване след почистване. Средно възрастно дърво се нуждае от до 1 кофа пилешки тор на сезон, т.е.нанасянето върху стволовете няколко пъти (3-4) след почистване на къщата напълно ще задоволи нуждата на растението от оплождане. В същото време не се препоръчва да се полива масата отгоре; по-добре е да се постави върху предварително навлажнена почва.
Храстите консумират по-малко тор, във всеки случай това зависи от плодородието на почвата и премахването на елементи от културата с реколтата. Ето защо, преди да направите пилешки тор за горски плодове, си струва да проучите техните нужди, като вземете предвид вашите условия, както и възрастта на растението. Съотношението на културите и киселинността на околната среда трябва да се вземе предвид, например, за храстите на боровинките това не е най-добрият тор, тъй като предпочита физиологично киселинното подхранване.

При листните култури изхвърлянията не се въвеждат при засаждане. По-добре е да направите това през есента или няколко седмици преди сеитбата. Разсадът не трябва да се полива с запарка от тор, тъй като младите органи са най-уязвими от изгаряния. Възрастните растения се хранят стриктно в пътеките с последващо проливане на насаждения с чиста вода. Най-добрият период за това е май-юни. Не се препоръчва да се разстила постелен тор за хранене на вегетативни растения, тъй като в този случай рискувате да заразите плодовете на зеленчуци и плодове в близост до почвата с патогенни организми, живеещи в пресен оборски тор.

С голямо внимание се въвеждат изхвърляния за декоративни и цветни култури. Основните правила са същите като при хранене на зеленчуци и плодови и ягодоплодни растения. Дозировките за тях са минимални, по-добре е да се прилагат в смес с други органични вещества, изгнили в купчината компост.

Размерът на приложение на зеленчуци зависи от конкретната реколта и наличието на отпадъци:

 1. За бяло зеле се използва до 3 кг / м2 тор за постеля или 2 кг тор без легло за основната оран. По време на вегетационния период се извършва 2-3 торене със скорост 1 литър на растение.
 2. За доматите и семейството на тиквите се консумира повече постеля в основното приложение в началото на пролетта: в чист вид до 4 кг / м2, в смес с постеля - 1,5 пъти повече. Подхранването се извършва със скорост 5 l / m2, трябва да се има предвид, че тези култури са много чувствителни към изгаряния.
 3. За кореноплодите основният тор се прилага само през есента. С постеля се консумират 3 кг / м2, без него - 2. По време на вегетационния период растенията могат да се подхранват с 4 л / м2 течен тор.
 4. Лукът и чесънът реагират по-лошо на висока концентрация на пилешки тор, така че през есента можете да нанесете 3 кг торен тор и 2 кг / м2 тор без отпадъци. За подхранване е достатъчно 1 л / м2.
 5. Зелените култури не се хранят през сезона с този тор, защото в противен случай в листата се натрупва голямо количество нитрати, което се отразява неблагоприятно на човешкото тяло. За да се осигурят растения с хранителни вещества, през есента се внася само основният тор в размер на 3,5 кг / м2 с постеля и 2 кг без него.
 6. В картофи пилешкият тор се използва с повишено внимание, само постепенно оборски тор със скорост 4 кг / м2 е подходящ за есенно приложение, не се извършва подхранване.
 7. Ягодите реагират добре на въвеждането на пилешки тор 3–3,5 месеца преди засаждането или веднага след като снегът се стопи на всеки 3-4 години. Честотата е свързана с продължителното действие на тора. Предварителната употреба ще предпази кореновата система и младите листа от агресивното въздействие на метана и амоняка.

Органичните торове са много добър инструмент, който ви позволява незабавно да разрешите проблема с общото плодородие на почвата на мястото и да осигурите на растенията хранителни вещества за дълго време. Въпреки това, с всички отпадъци от животни и птици трябва да се борави внимателно, тъй като всеки пресен тор ще донесе повече вреда, отколкото полза. И трябва да се внимава специално с концентрирани торове, като пилешки изхвърляния.

Коментари към статията
 1. По съвет на съседка в страната тя започна да използва пилешки тор като тор. Използвах гранулиран, за да няма силна миризма. Опитах го върху картофи - при засаждането изсипах по няколко гранули във всяка дупка, много ми хареса резултатът - и върховете се разраснаха добре, а имаше и много големи картофи. Общо цяла количка беше събрана от три легла по 20 храсталака! Сега планирам да овладея изхвърляния върху други култури.

 2. Преместихме се да живеем в частна къща с малка зеленчукова градина. Първата година изцяло засадихме градината, въпреки че веднага забелязахме, че почвата не е много добра. Резултатът е малка реколта. Тази година се опитахме да добавим изпънки под картофите. Поставихме слой от 4-5 см и изкопахме земята. На следващия ден засадиха картофи.Забелязах, че тревата расте по-малко, където почвата е с тор. Реколтата все още не е събрана, да видим какво ще стане.

 3. всяка година ИЗСЛЕДВАМЕ пилешки отрязъци и СПЕЧЕЛЕТЕ над сайта. Картофите РАСТЯТ много добре
  Събираме 35-40 кофи от сто.

 4. Картофите от содила оцеляха в кучилата под пилетата под всеки картоф, тя покълна добре, цъфти и извади храстите, донесе малко картофи и малки, страхувам се, че няма да има картофи

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци