Какво е най-добрият оборски тор: избор на тор за градината

Съдържание


Органичният тор се използва традиционно в летни къщи и ферми. За да увеличите добива на различни култури, трябва да знаете хранителните характеристики на различните видове оборски тор. Важно е да се прилага горната превръзка в правилната форма, за да не се навреди на растението с повишена концентрация на тор.

Гнойна грамада

Каква е стойността на оборския тор?

Органичното торене е истинска помощ за лично земеделие:

 • почвата е структурирана от микроорганизми;
 • реколтата се подобрява;
 • почвата е обогатена с азот, фосфор и калий, както и микроелементи, необходими за растенията;
 • азотът от оборски тор остава в почвата за дълго време, не ерозира;
 • подобрява фотосинтезата и топлообмена, тъй като много въглероден диоксид навлиза в почвата;
 • минералите са във форма, в която лесно се усвояват от растенията, при условие, че площта се полива обилно преди торенето;
 • киселинността на почвата намалява поради наличието на магнезий и калций в органичните вещества.

Количеството минерали в отпадъците зависи от това какъв вид фураж е бил даден на животните, както и от вида на постелята (слама или торф). Количеството азот и фосфор се увеличава от използването на комбинирани фуражи в диетата.

Птиците и свинският тор са наситени с азот. Тези видове не се прилагат пресни, тъй като корените на растенията могат да изгорят. Конете и кравите се хранят обилно с трева, затова оборският им тор се използва разреден и свеж.

Свойствата на оборския тор се променят поради условията и условията за съхранение. С разграждането на органичните вещества количеството на наличните основни елементи за хранене на растенията се увеличава.

Разсад върху почва, оплодена с оборски тор

Най-богатият източник на хранителни вещества

Голям брой хранителни вещества се намират в конски и кравешки тор, както и в птичи изхвърляния. По-малко - при прасе, овце, заек. В пресния тор има много хранителни вещества, но с времето, прегрявайки, той се превръща в по-ценен материал, тъй като микроелементите преминават във форма, която растенията могат по-лесно да усвоят. Пресните изпражнения се въвеждат в пътеките само под формата на разредена каша няколко пъти.

Въздействието на органичните вещества зависи от вида на почвата и от наличието на достатъчно влага за нейното разлагане и усвояване от растенията:

 • органичната конска енергия отделя хранителни вещества през цялата година;
 • кравешкият тор подхранва почвата в продължение на 3 години;
 • други видове също се разлагат за няколко години.

Конски тор

Състав на различни видове оборски тор

Всеки вид животински отпадъци има специфично съдържание на основните елементи.

 • Говеда

Обикновено оборският тор съдържа 0,45% азот, фосфор и калий, съответно 0,23% и 0,5%. Седем процента са други ценни за растенията вещества: магнезий, мед, молибден, бор, цинк, кобалт. Не можете да се страхувате да преяждате почвата с нитрати, като прилагате такъв тор в течна форма.

Кашата съдържа повече калий и азот, тъй като фосфорът се съдържа главно в изпражненията.

 • Кон

Този тор не е лесен за намиране, но се счита за най-добрият за торене на зеленчуковата градина. Тази органична материя е по-богата на азот - 0,85%. Фосфорът и калият съдържат 0,28% и 0,6%. Различните минерали съставляват 3,7%.

Конският тор е рекордьорът по съдържание на силициева киселина - 1.77%. С присъствието на този елемент се укрепват стъблата и листата, по-активно се формират пъпки и яйчници. Със силиций фосфорът се усвоява по-добре от растенията.

 • Свинско

Също така широко разпространен органичен. Има толкова азот, колкото в кравата - 0,45%. Съставът на калий (0,6%) е почти равен на конския калий. Съдържа много по-малко фосфор - 0,19%.Ако животните се хранят с концентрати, в отпадъците има много калий, фосфор и азот, които се абсорбират през първата година от храненето. Свинският тор е беден на калций, но има значителен процент силициева киселина - 1,08%.

 • Овце

Този вид не е напълно изгодно да се въвежда, тъй като той се разлага за дълго време, но оборският тор е богат на азот (0,83%), който растенията берат най-бързо, тъй като торът е сух. Много калий (0,67%), както и силициева киселина (1,47%).

 • Заек

Според специалистите сухите заешки екскременти са също толкова ценни за градината, колкото конският тор. Съставът съдържа много магнезий (0,7%), 0,6% всеки калий и азот, 0,4% калций. Не се въвежда прясно, а под формата на каша или прах, смесен с почва. Често се използва за подхранване на цветя на закрито.

 • Птичица

Мощна и ценна горна превръзка, но много агресивна. Дори и в суха форма, такъв тор се използва само през есента. Съставът съдържа 1,7% азот, приблизително 0,8-0,9% калий и фосфор, 0,5% калций и 0,2% магнезий. Микроелементите представляват 2,4%. Гъшият и патешкият изпражнения са малко по-меки.

Хранителната стойност на домашните птици е сравнима с минералните торове. Но неговата агресивност е такава, че прясното вещество причинява ръжда на металната повърхност, ако попадне върху нея.

Гниещ тор

Характеристики на приложение по степен на зрялост

Различните растения реагират по свой начин на въвеждането на прясна каша или хумус.

 • Използването на пресен тор без третиране ще бъде пагубно, тъй като минералите ще изгорят малките корени.
 • Кашата се приготвя по-често от лопен или птичи тор.
 • Оборският тор, събран през топлия сезон и хумусът се подава на площадката през есента, преди оран, добавяйки 5 кг на 1 м2.
 • Зелето и краставиците се хранят с разтвор на полугнили оборски тор.
 • Хумусът се използва за мулчиране на различни култури, а шепа такива органични вещества също се изсипва в дупките за домати, картофи, лук, зелени култури.
 • За да приготвите различни глинени смеси, вземете една част хумус за 4 части от почвата.

Мълеин не се добавя към чесън и лук, репички или репички, бобови растения.

Лопата и тор

Методи и темпове на биологично торене

Всеки вид оборски тор се използва по специален начин. Въпреки че всички фекалии могат да бъдат поставени в компост или яма, получавате ценен тор след една година. В изгнила композиция микроелементите са в такава форма, че растенията лесно могат да ги усвоят.

 1. Кравата се прилага при 7-10 кг на 1 м2 на всеки 3 години на черноземни почви и след 2 години на песъчливи или песъчливи почви. Мюлейн се приготвя в съотношение 1: 5, настоява се 13-15 дни, кашата се разрежда отново 1:10, излива се в дупки или канали със скорост 10 литра на квадратен метър. Разтворът може да се използва за подхранване на почти всички градински култури, храсти и дървета на етапа на образуване на пъпки и образуване на яйчници.
 2. Конският тор е по-питателен с 1 м2 вземете 5 кг. Често се използва за създаване на високи легла, когато органичната материя се полага със слой от 15-20 см, торф върху нея и след това почва. По предназначение е универсален: за градина и цветя, зеле, картофи, пъпеши и тиквени култури. По-често органичната материя се запечатва за оран през есента, използва се за разсад като нагревателен слой. Правят се и каша - по същите стандарти, както при молене.
 3. Свинското органично вещество се въвежда само в гнило състояние поради наличието на чревни паразити. Най-често се използва за есенна оран.
 4. Храстите и дърветата се хранят с разтвор на заешки гранули, вливайки 1-1,5 кг в 10 литра вода за седмица и половина. Кашата се разрежда 1: 5. Нанесете 2 литра на 1 м върху зоната със зеленчуци2... За закрити цветя и гъби, отглеждани в мазета, се приготвя прах: изпражненията, изсушени на слънце, се смилат чрез метална мрежа и 1 чаена лъжичка се смесва с 200 г субстрат.
 5. Овцете, козите екскременти, като екскрементите на заек, са подходящи за региони със студен климат поради дългия период на гниене. Те са универсални, подходящи за торене на зеленчуци, особено картофи и цвекло, храсти и дървета. Но този вид не може да се използва пресен, тъй като висок процент азот унищожава корените.Смята се, че ефективността на кози тор е седем пъти по-висока от тази на кравешки тор. Използва се за оран и под формата на инфузия на екскременти, полугнили в компостна купчина.
 6. Изхвърлянията от птици също са многостранни. Използва се в суха форма през есента, 2 кг на 1 м2... На големи площи, които използват механичен разпръсквач... Пригответе каша, настоявайки 10 дни, разреждайте изхвърлянията в съотношение 1:20. Тогава инфузията все още се разрежда наполовина, за да се намали ефекта на пикочната киселина. Поливане на влажна почва между редовете. След прилагането му плододаването се увеличава при цвекло, картофи, зърнени храни, домати, зеле.

Конският тор добре разхлабва тежки почви.

Слама и тор в оранжерията

Био в оранжерии

Торът е източник на дългосрочна топлина, която се генерира по време на процеса на гниене. Традиционните оранжерии, парници и високи хребети не могат без използването на оборски тор.

Коефициентът на топлина се различава в зависимост от вида на оборския тор.

 1. Разхлабената структура на конския тор му позволява бързо да се разлага и затопля почвения слой. Има повишение на температурата до 60-70 относноС, той продължава 35-40 дни, а след това пада до 30 относно° С.
 2. Заекът от зайци, овце и кози има сходни характеристики.
 3. Кравата и свинското месо дават седмично покачване на температурата до 50 градуса. Тези видове се използват най-добре за късни оранжерии в средата на пролетта, когато слънцето започне да затопля растенията.
 4. Птицата може да се използва само за компостиране, което след това се прилага в оранжерията.

Тачка за оборски тор

Касичка с народен опит

Личните зеленчукови градини винаги са били наторени с оборски тор и хумус, така че сега можете да използвате ценни наблюдения.

 • Най-добрият годишен есенен мулч за ягодоплодни храсти - цариградско грозде, малини, френско грозде - изгнил оборски тор със слой до 6 cm.
 • Под всички овощни дървета и грозде през есента на всеки три години се внасят 30-40 кг тор или хумус.
 • На кисели почви тор се прилага по-често от минерални торове, които са по-подходящи за алкални зони.

Съвет за приемане на точното количество тор

10-литрова кофа държи:

 • 5 кг птичи изхвърляния;
 • 8 кг пресен конски тор и 9 кг кравешки тор;
 • 12 кг каша;
 • 7 кг хумус.

Правилно прилагайки торене от отпадъците на домашните животни, градинарите и градинарите значително подобряват структурата на почвата и увеличават производителността. Торовете в умерени количества и в препоръчаната форма не увреждат растенията и околната среда. Използването им е естествено и достъпно.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци