Как се прави хидропоника за краставици

Съдържание

Хидропониката е система, която ви позволява да отглеждате култури, като използвате специално подбрани разтвори с всички необходими минерали без почва. Всяка от културите използва собствен набор от компоненти.

 краставици

В последните години хидропоника започна да се развива с много бързи темпове. В течение на годините на научните изследвания учените са открили много начини за отглеждане на различни култури. Чрез увеличаване на търсенето на хидропонни системи, техните разходи се намаляват.

Хидропонни техники

За всяка култура изберете свой собствен хидропонен метод. Има два вида:

 1. Метод на периодично наводняване.
 2. Уик. Използва се за отглеждане на декоративни растения.
 3. Метод на плаваща платформа. Използва се за малки растения, които консумират големи количества вода.
 4. Метод на хранителни слоеве. Тя е най-евтината и тиха.
 5. Аеропоника. Принципът на аеропониката е, че растенията висят във въздуха и се хранят с хранителни вещества от водна пара. Това е най-високотехнологичният и най-бърз метод.
 6. Метод на капково напояване. Това е най-популярният хидропонен метод днес.
фитилна хидропоника система
Фитил система за хидропоника

Най-подходящият метод за отглеждане на краставици в хидропоника е методът на периодично наводняване. Тя включва фиксиране на системата в порест материал, към който периодично се добавя минерален разтвор на определен интервал.

Има много проекти на хидропонна система. По-долу е най-лесният и удобен начин за отглеждане на краставици.

Аеропоника
Аеропоника

Необходими компоненти

Много е удобно да се вземе експандирана глина с натрошен камък за порест материал. Разширената глина много добре абсорбира влагата и, ако е необходимо, я дава на растението.

За да засадите около три краставици, ще ви трябва:

 1. Тръби с отвори.
 2. Разширена глина.
 3. Строшен камък. По-добре да вземете повече или по-малко големи.
 4. Помпа.
 5. Торове.
 6. Вода.
 7. Компост.

За да създадете такъв дизайн, можете да вземете стари пластмасови канализационни тръби и да ги сгънете успоредно една на друга във формата на змия.

краставици

В тях се правят дупки за чаши, в които е поставена експандирана глина и натрошен камък като заместител на почвата. Разсадът от краставици впоследствие ще бъде изтласкан в тях.

Минералният разтвор е най-добре да се купува в специализиран магазин, но можете да го приготвите сами. За да създадете минерален разтвор, трябва да смесите гореща вода (най-добре е да вземете вода без различни примеси, например дестилирана вода) и компост в съотношение 1: 2 и да оставите за една нощ. Сутрин можете да добавите всякакъв тор, който се използва върху обикновена почва за засаждане на растения в къщата.

В разтвора ще се появи хумат, който ще трябва да се източи и липсващият обем на кофата да се напълни с вода.

Най-подходящата схема за отглеждане на краставици в хидропоника е следната: за 15 минути помпата изпомпва разтвора в кофа, докато част от него се излива през тръбата. И когато разтворът напълно покрие кофата, тогава той започва да се оттича през преливника. Помпата не работи през следващите 15 минути. Вода с минерални компоненти ще тече последователно към всеки ред.

Когато пресаждате растения от почва, трябва да следвате следния алгоритъм:

 1. След като го извадите от почвата, накиснете кореновата система на растението във вода със стайна температура.
 2. Използвайки малка струя вода, внимателно почистете кореновата система от замърсявания.
 3. След като разнесете корените на растението, поставете го в чаши. Трябва да поливате малко с обикновена вода и да оставите растението да се утаи за около седмица.

Предимства и недостатъци

Хидропонично отглежданите краставици се отглеждат лесно и бързо и този метод на отглеждане има много предимства.

Растенията не е необходимо да се поливат много. Водата ще се консумира много по-малко, отколкото когато се отглежда на земята в градината. Въпреки това, при правилния подбор на минерали и компоненти, растенията няма да изсъхнат или да изгният. Прави това, като получава достатъчно кислород.

отглеждани краставици в хидропоника

Големият плюс е, че този метод ви позволява да защитите растенията от различни болести и вредители. Самите растения няма да абсорбират вредните вещества от почвата.

Отглеждането на краставици хидропонно е доста чист метод, който е удобен за използване в апартамент и у дома. Елиминира копаенето в миризма на мръсотия и пръст.

Но въпреки факта, че самият метод има доста предимства, за неговото изпълнение ще трябва да прочетете много теоретична информация и да похарчите пари.

Недостатъкът може да бъде, че експандираната глина измества киселинността към алкална среда.

капково напояване при хидропонно отглеждане на растения
Капково напояване при хидропонно отглеждане на растения

Резултатът от отглеждането на краставици

В резултат отглеждането на краставици хидропонично е отлична алтернатива на отглеждането на краставици. Това е много ефективно, което е важно за хората, които имат проблеми с жилищното пространство.

С помощта на теоретични съвети можете лесно да сглобите структурата на хидропонната система сами.

Растенията, отглеждани в хидропоника, по никакъв начин не отстъпват на почвените. И когато използвате правилния състав на минералните компоненти, вкусът и ароматът няма да се различават по никакъв начин.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци