Как да направите хидропоника за отглеждане на пера от лук?

Съдържание

За да се гарантира отглеждането на висококачествена реколта от зелен лук, е необходимо не само предварително да се подготвят необходимите инструменти, но и да се избере правилния вид луковици за засаждане и да се организира грижите им.

хидропонен лук

Подготовка на луковиците за по-нататъшно засаждане

За да постигнете най-бързия и качествен резултат, трябва да закупите луковиците, получени по време на есенната реколта. Диаметърът на луковиците трябва да бъде най-малко 2-3 cm. Най-често добър резултат от насилването на зеления лук в хидропониката се показва от такива сортове като Arzamassky, Bessonovsky, Soyuz, Spassky. За да се ускори процеса на образуване на корени, се препоръчва предварително да се накисне с издухване на луковиците.

отглеждане на лук в хидропоника

За да извършите такава предварителна подготовка, трябва да закупите инструменти като:

  • чиста кофа;
  • термометър;
  • аквариум компресор за оксигенация на водата;
  • 2 нагревателни подложки;
  • вода.

Можете веднага да накиснете в кофа до 1 кг лук. За накисване вземете топла вода, чиято температура е около 38 ° C. След като напълните лука и включите вентилационната помпа, поставете 2 нагревателни подложки отстрани на кофата и ги покрийте с хавлиена кърпа. Това ще забави скоростта на охлаждане с вода, така че покълването ще продължи по-интензивно. Главите на луковиците трябва да покълнат по този начин най-малко 15 часа. Ако искате да получите ултра бърза реколта, покълването може да продължи 21 часа.

хидропонен лук

След като лукът се спусне във водата за предварителната му подготовка, трябва да се погрижите за необходимия контейнер, в който всъщност ще бъде изковано зеленото перо. Най-добре е да закупите готови пластмасови контейнери, чиято дължина е най-малко 80 см. Ширината на такива контейнери трябва да бъде най-малко 40 см, а дълбочината да достигне 20 см. Тези контейнери се предлагат и със специални капаци, които имат специални отвори за поставяне на крушките.

Предимството на такива контейнери е и фактът, че корените на луковиците в този случай са напълно на тъмно и между капака и водата в контейнера се образува възглавница от влажен въздух, което е изключително важно и предотвратява изсъхването на корените. Има опции за контейнери, които са оборудвани със специални круши и дори компресори, които ви позволяват да наситите хидропониката с кислород, предотвратявайки изгниването на корените на луковиците.

Засаждане и грижа за луковици на перваза на прозореца

Ако желаете, можете да отглеждате чесън хидропонично в чиста вода, но за да може перата да са по-дълги, трябва да добавите малко количество разтворими торови смеси във водата. След като водата се излее в подготвения съд, можете да започнете да "засаждате" луковиците.

отглеждане на зеленчуци хидропонично

В повечето случаи е необходимо подрязването на върховете на луковиците преди засаждането, тъй като при тази обработка на зелените няма да се налага да пробивате кератинизираните външни листа. В този случай луковиците, които вече имат покълнали корени, трябва да се поставят в съществуващите контейнери, така че да достигнат до водата с върховете на корените.

След засаждането на лука ежедневно промивайте корените на луковиците в продължение на поне 30-45 минути.


Това ще запази водата без мухъл и ще подобри и растежните характеристики на зеленото перо. Въпреки факта, че лукът е достатъчно толерантна култура към липсата на ярка светлина, все пак трябва да се погрижите за осветлението, за да получите висококачествена реколта от пера. Трябва да се отбележи, че когато принуждавате зеления лук на отопляем балкон, е напълно възможно да се направи без допълнително осветление.Ако продължителността на естествената дневна светлина е очевидно недостатъчна, можете да направите подсветка въз основа на LED лампи.

отглеждане на лук в хидропоника

Скоростта на растеж на перо до голяма степен зависи от температурата на водата и въздуха. Оптималната температура за отглеждане на лукови пера в хидропоника е около 25-27 ° C. При по-ниски температури растежът на зелените ще се забави значително. В зависимост от създадените условия, узрелите пера от лук могат да бъдат получени в периода от 15 до 21 дни.

След изрязването на перата трябва да се внимава да се засади нова крушка, която да замести старата. Оставянето на стари луковици, които вече са отгледали максималния брой пера, не си струва, тъй като рискът от разпадането им е изключително голям.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци