Как правилно да наторите малини през пролетта и есента?

Съдържание

За по-добро развитие и растеж на малини, за увеличаване на добивите е важно правилно да наторите почвата. Подхранването на растение през пролетта и есента е различно, така че трябва да изберете правилните торове. Няколко полезни съвета ще ви помогнат да се справите с тази задача.

Малините дават плодове добре в почви, богати на полезни химикали. За да създадете подходящи условия за храста, трябва да изберете тор за малини. Сезонното подхранване на растението ще помогне да се получи достоен такъв. Това ще изисква органични и минерални торове, както и познаване на основните правила и нюанси.

малина

Кога е време за торене на малини?

Появата на храст може да покаже от кои химически елементи се нуждае в момента и кои са в излишък. Не е нужно да сте опитен градинар, за да идентифицирате проблем. След като внимателно разгледате листата и издънките на малини, можете да коригирате ситуацията своевременно, да нормализирате развитието и растежа на храста и да увеличите добива му. На какви признаци трябва да се съсредоточите?

 • Слабите, тънки издънки и дребната зеленина сигнализират за липса на фосфор;
 • наличието на жълто листо със зелени вени показва недостиг на желязо;
 • слабо растящи, бързо пожълтяване от средата до краищата на листата са причина за липсата на магнезий;
 • малка жълта зеленина, която е спряла да расте, е признак на липса на азот;
 • ако храстът е покрит с кафяви листа, сякаш изгорен от краищата, на растението липсва калий (при липса на него малини трудно издържат на зимата);
 • тъмният цвят на листата, бързият растеж на издънките показват прекомерно количество азот в почвата, което заплашва с намаляване на производителността и преждевременно отделяне на плодове.

Полезни съвети: торенето е необходимо всяка година: през пролетта и есента: само в този случай се гарантира награда под формата на голяма реколта от големи и ароматни плодове. Ако малини растат на глинеста почва, количеството на внесения тор трябва да надвиши нормата с 1,5 пъти. Пясъчната почва под храстите трябва да се подхранва по-често.

Как да наторим малини през пролетта?

Преди да нахраните храста през пролетта, трябва да се извършат подготвителни работи. Долните издънки трябва да бъдат отрязани. Необходимо е да издърпате плевелите с ръце и внимателно (до 10 см дълбочина) разхлабете горната част на почвата. В този случай трябва да действате внимателно, за да не повредите корените.

За подхранване на малини през пролетта са подходящи минерални торове. Положителен ефект върху растежа и добива на издънките оказват:

 • суперфосфатът е азотно-фосфорен тор, който освен основни вещества съдържа и много полезни за растението елементи: калий, магнезий, сяра и пр. Под действието на суперфосфата добивът на малини се увеличава значително, ускорява се общото му развитие, повишава се устойчивостта на растението към много болести;
 • калиевата сол е много питателна за малини. Той може успешно да бъде заменен с обикновена дървесна пепел, която освен това не съдържа хлор, който има отрицателен ефект върху храстите. Може да се храни както с разредена, така и със суха пепел;
 • азотни торове (амониев нитрат и урея).

Торенето на малини с минерали може да се извърши в комплекс. Добър ефект дава комбинация от 60 g суперфосфат, 40 g калиева сол (или дървесна пепел) и 30 g амониев нитрат. Всички компоненти трябва да се разбъркват в кофа с вода и да се добавят към почвата в 1-2 дози (по-добре е да се хранят втори път в началото на лятото). През пролетта можете да подхранвате малини и смес от минерални торове с органични. За да направите това, за 1 квадратен метър малина е необходимо да приготвите смес от 3 г калиева сол, 3 г азот, 2 фосфор и 1,4 кг оборски тор.

Какво и как да оплодим малини през есента?

Храненето на малини през есента е не по-малко важно. По време на интензивен растеж и плододаване храстът консумира значително количество хранителни вещества. Липсата им допринася за влошаване на развитието на растенията и намаляване на добива през следващата година. Преди да подхранвате, трябва внимателно да разхлабите почвата и да премахнете всички плевели с ръце.

За подхранване на малини през есента използвайте органични торове... Те съдържат много от необходимите за растението микроелементи. Органичните торове се абсорбират добре от храсти и имат положителен ефект върху добивите. Най-ефективните торове са:

 • изгнил оборски тор... Тя ще даде сила на растението по време на пролетния растеж, а при силни студове ефективно ще затопли корените му. Оборският тор трябва да се използва със скорост 6 кг на 1 квадратен метър почва;
 • изгнил компост. Този тор е толкова ефективен, колкото тор. Той не само насища почвата с ценни елементи, но и я дезинфекцира. Добрият компост се получава от плевели от градината, зеленина, зеленчукови отпадъци;
 • торф. Той съдържа малък процент хранителни вещества, но значително подобрява структурата на почвата;
 • изрезки от птици (за предпочитане пилешко). Той трябва да се използва в течно състояние, като се разпределя равномерно върху необходимата площ на малиновото дърво.

Как да се изчисли дозата на тора? Погледнете качеството на реколтата и външния вид на храста. Ако растението има достатъчно дебели издънки с височина 2 м и броят на събраните плодове достига 1,5 кг, това означава, че храненето е направено правилно. При нисък добив, лошо състояние на леторастите, торовете трябва да се прилагат в увеличени обеми и да се правят по-често.

Осигурявайки на растението през пролетния и есенния период необходимото количество полезни елементи, ще получите голяма реколта от най-големите, най-сладки плодове!

Коментари към статията
 1. Винаги имам много проблеми с малини. Сега изобщо не го наторявам - расте отлично, максимално - мога да хвърлям компост през есента. Само че по плодовете има много червеи, ето как да се справим с тях, за да не разваляме малините? Те ядат толкова много плодове, че е страшно дори да се мисли. Ще опитам няколко съвета от статията, искам да изкарам още повече малини по следите. година. И докато четях статията, просто усетих миризмата на малини!

  1. Калиевите торове във всякакъв състав са много подходящи за ягодоплодни храсти, аз самият използвам калиев магнезий и добавям и разреден пилешки тор. И освен това събирам черупките на яйцата, смилам ги в блендер и също ги храня, оказва се с чист калций, а именно малини. Но за тези усилия всяка година получавам отлично зрънце с опияняващ аромат и огромен размер.

 2. Добър ден, това е възникналият въпрос, през пролетта малините не бяха оплодени, а сега листата пожълтяват. Трябва ли да торите през лятото или вече няма да помогне и можете ли да изчакате до есента? От вашата статия разбрах, че на храста липсва желязо.

 3. Разбира се, че можете и дори трябва да оплодите сега, тъй като сте забелязали, че малините не са в най-доброто си състояние! Направете, както се казва в статията, "60 г суперфосфат, 40 г калиева сол (или дървесна пепел) и 30 г амониев нитрат", а следващия път през пролетта, не забравяйте за торенето :)

 4. Благодаря за статията, всичко е в много подробности, оказва се, че не знаех много за грижата за малините! Ще опитам съветите ви на практика.

 5. Има само един проблем, повсеместна инфекция.Искам да заровя шисти по периметъра. Може би няма да се изкачи по хребетите така.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци