Приложение и характеристики на карбамида като тор

Съдържание

Както знаете, за всяко растение макронутриентите като азот, фосфор и калий са от най-голямо значение в храненето. Тяхната култура консумира най-много и следователно осигуряването на необходимите елементи е основната цел на използването на торове. Сред всички агрохимикали най-вече азотът се съдържа в урея, а щадящият му ефект върху листовия апарат с листна превръзка го прави незаменим на лятната вила.

Свойства на карбамидните гранули

Свойства на карбамид

Карбамидът е един от най-често избираните торове, но за начинаещите градинари загадка, какво е това? Тази агрохимика се произвежда главно под формата на гранули с диаметър около 2-3 мм, цветът им е от чисто бял до сивкав или жълтеникав. Външно е много подобен на амониевия нитрат, можете да го различите при покупка, като намокрите пръстите си и разтриете топка с торове между тях, след което ще имате усещане за сапунени пръсти.
Карбамидът е един от най-силно концентрираните азотни торове (съдържанието му е до 46,2%). Той се разтваря лесно във вода, в почвен разтвор, което води до отделяне на летливи форми на елемента. Поради тази причина пелетите не могат да бъдат просто разпръснати по почвата, особено при суша, това е загуба на време и пари. Използването на този агрохимикал като основен или предсеитбен тор предполага неговото включване в почвата. В допълнение към тези характеристики, той има следните свойства:

 1. Съдържанието на един от макронутриентите в големи количества поставя уреята в стойност на същото ниво с амониев сулфат и натриев нитрат, а по отношение на ефекта му върху образуването на добива - с амониев нитрат.
 2. Тор, прилаган директно по време на сеитбата, не трябва да влиза в контакт със семената, защото освободеният амониев карбонат по време на преработката на урея от уробактерии инхибира покълването на семенния материал. Съвместната употреба на калий или включването на тор под дълбочината на сеитбата може да неутрализира този недостатък.
 3. Уреята принадлежи към биологично кисели агрохимикали. В същото време в процеса на асимилацията му първоначално настъпва малко фокално алкализиране, което се дължи на по-ниската ефективност върху солените почви и след това се отбелязва подкисляването на почвата. В крайна сметка обаче не остават нито подкисляващи, нито алкални съединения.
 4. Пестелив ефект върху надземната маса (листата на амониевия нитрат изгарят при пръскане) ви позволява да прилагате частично тор, като по този начин оптимизирате минерала, а именно азота, храненето на растенията.
 5. При условия на напояване се наблюдава по-голям ефект. Поради това често се препоръчва да се добавя урея при редовно напояване.
 6. Уреята има доста висока хигроскопичност, следователно, за да се избегне слепването, тя трябва да се съхранява на сухо и в отсъствие на примеси.

Ако е необходимо да се използват други торове заедно, неговото pH трябва да се вземе предвид. Така например, добавяне на прост суперфосфат ще засили вкисляването на почвата, поради което в такива случаи се препоръчва добавяне на допълнителен мелиорант, съдържащ вар.

Почвата, оплодена с урея

Признаци на азотен дефицит и излишък

Преди да добавите този или онзи елемент към почвата, трябва да се уверите, че е необходимо. По-специално, това правило трябва да се спазва при силно концентрирани агрохимикали като урея. Дисбалансът в храненето с азот се проявява преди всичко върху старите листа и след това преминава към нови.
Признаци за недостиг на азот:

 • Растенията се развиват инхибирани, депресирани.
 • Образуваните през новия сезон издънки от плодови и ягодови култури са съкратени, отслабени, тънки и леко листни.
 • Листата се характеризират с нехарактерно стесняване и малък размер, цветът им е по-блед от обикновено, понякога листният апарат пожълтява и отпада преждевременно. Подреждането на такива издънки е неестествено близо до главното стъбло (под остър ъгъл, като притиснати уши).
 • Наблюдава се рязък спад в продуктивното разклоняване и обработка на култури.
 • Генеративните пъпки се полагат в по-малко количество, защото в противен случай растението няма да може да им осигури напълно необходимия елемент, докато плодовете напълно узреят. Ако азотът е бил въведен едва в началото на сезона, културата ще образува достатъчен брой цветни пъпки, но впоследствие заложените плодове ще отпаднат.

Признаци за излишен елемент:

 • В най-ранния период се наблюдава инхибирано развитие.
 • При по-старите растения прилагането на прекомерно количество азот стимулира насилствен растеж на вегетативната маса. Листът има тъмен цвят, голям размер, културата "угоява".
 • Генеративните органи не се формират или са положени в ограничен брой.
 • Вегетационният период значително се удължава, узряването на плодовете се премества на по-късна дата, поради което растението няма време да натрупа необходимата маса на резервни вещества. Реколтата се отличава с по-лошо съхранение, по-лоши вкусови параметри и по-голяма податливост на болести.

Торене на растения с уреяУрея ще предпази от вредители

Приложение на урея

В сравнение с амониевия нитрат, уреята максимално проявява своите предимства, когато се прилага върху леки киселинни дерново-подзолисти почви при наличие на достатъчно количество влага в почвата, както и върху сиви почви при условие на напояване. Неутралната или алкална реакция на средата допринася за значителна загуба на азот, поради което е позволено въвеждането им с задължително смесване със земята.

Урея е приложим като основен тор в началото на пролетта за абсолютно всякакви земеделски култури. Въвежда се около седмица преди сеитба или засаждане на растения, вградени в почвата, на дълбочина 7-8 см. Поради летливостта на амониевите съединения, част от азота се губи в неполивни райони, дори ако се спазват всички правила. В този случай ефективността на приложението е равна на амониев нитрат.

Есенната употреба не показва максимален ефект, тъй като микроорганизмите започват процеса на разлагане незабавно, амониевият карбонат, освободен по време на този процес, бързо се унищожава. И до пролетта част от азота се измива от почвата в по-дълбоки слоеве. Прилагането през есента е допустимо само при условие, че този период няма да бъде продължителен, прекалено топъл и сух, а почвите нямат пясъчна глинеста и песъчлива структура. Дори и в този случай въвеждането на пълната доза урея е непрактично, трябва да се оставят най-малко 40% преди сеитбата.

Предсеитбеното приложение се извършва в момента на сеитба или засаждане на културата директно в браздите или дупките. Предпоставка в този случай е наличието на глинен слой, за да се избегне намаляване на кълняемостта под въздействието на амоняк.

Карбамидът е по-добър от много други агрохимикали за коренни и особено за листни приложения. В това си качество тя намери широко приложение в градината и в оранжерията. Разтвор с концентрация до 5% не изгаря дори най-младите листа. Комбинацията от напояване с хранителен разтвор с пръскане осигурява развитието на силна коренова система и растежа на мощна въздушна част, което е добър показател за разсад.

Въвеждането на карбамид в почватаТорене с разсад на карбамид

Инструкции за използване на карбамиден тор

За да се осигури културата с необходимото количество хранително вещество, трябва да се спазва дозировката, която зависи от нуждите на растенията, начина на хранене, съдържанието на влага в почвата и нейната структура. Ако се съсредоточите върху метода на приложение, тогава инструкциите за употреба препоръчват следните стандарти:

 1. Зеленчуци, картофи, домати, чесън, както и плодове и плодове, ягоди и цветни растения, особено рози реагират добре на основното приложение на карбамид в доза от 130 до 200 г на 10 м2. За краставици а грахът изисква само 5-8 g.
 2. При предсеитбено приложение се изразходват до 4 g агрохимикали на ямка.
 3. Горната превръзка с неразтворени гранули се извършва в доза от 50 до 100 g за същата област. За овощните култури нормата е по-висока и е 150 г за младите ябълкови дървета и 70 г за черешовите и сливовите дървета, както и храстите. Плододаване Ябълково дърво изисква до 250 г, череши и сливи - до 140 г. Прилагането се осъществява в кръгове около ствола, последвано от смесване с почва или обилно поливане. Диаметърът на мястото на полагане на овощни дървета и ягодоплодни храсти се определя като проекция на короната им върху почвата.
 4. Многогодишните цветни култури, които се нуждаят от азот, за да излязат от зимен сън, реагират много добре на ранното пролетно подхранване (2 g / l). Уреята помага за по-бързото преодоляване на стреса след тежки зимни условия и изграждане на нова вегетативна маса.
 5. За подхранване с корен на зеле, домати или ягоди се приготвя разтвор от 2-3 г карбамид и 1 литър вода при внимателно разбъркване до пълното му разтваряне. Този обем е предназначен за 1 растение. В останалата част концентрацията може да достигне 6 g / l с консумацията на получения състав на 1 m2.
 6. Пръскането се извършва с 0,5-1% разтвор на агрохимикал. За приготвянето му 5-10 g карбамид се разтварят в 1 литър вода. Това количество е за малък парцел от 20 м2 и същата концентрация е приложима за стайни растения.

При хранене с урея трябва да се помни, че стимулира развитието на вегетативната част, следователно, въвеждането през периода на пъпката и по-късно ще повлияе негативно на количеството на реколтата. Най-добрият период е моментът на образуване на надземната маса, по време на нейното активно разклоняване или разрушаване. Плодовите и ягодоплодни растения, когато се поливат преди счупване на пъпки, реагират с по-бързото си пробуждане. Декоративно-широколистните култури отговарят на буйна, гъстолистна корона. Но цветята трябва да се хранят внимателно, в противен случай можете да получите голяма зелена маса без цветя.

Пръскане с урея

Урея за растителна защита

За плодовите и ягодоплодни растения карбамидът е не само средство за получаване на азот, но и начин за борба с някои зимуващи вредители, включително дългоноси, листни въшки, бръмбар от ябълков цвят, медена роса и други. Обикновено тези насекоми излизат от суспендирана анимация веднага след началото на средната дневна температура над + 5 ° C. През този период се забелязва подуване на бъбреците. Следователно, лечението трябва да се проведе по-рано, за да се предотврати повреда.

Разтворът се приготвя в размер на 0,5-0,7 kg на 10 литра вода. Необходимо е да напръскате короната и особено багажника и миналогодишната зеленина, където се натрупва най-много количество вредител. Такава мярка за защита е необходима, ако през изминалия сезон има голяма популация на определено насекомо.

Урея също помага за борба с развитието на краста, пурпурно петно ​​и монилна изгаряне. Третирането се провежда в началния период на падане на листата с разтвор от 500 г тор на 10 литра вода. Тази техника инхибира развитието на плододаващите тела на причинителя на болестите, от които в началото на сезона възниква първичната инфекция. Можете също така да изхвърлите вече паднали листа в края на есента или началото на пролетта, но в този случай концентрацията трябва да се увеличи до 7% (700 g). Консумацията на състава достига 250 ml / m2.

Уреята е един от най-ценните торове поради високото съдържание на лесно усвоими форми на азот и способността да се прилага точно в онези периоди, когато растението се нуждае най-много. Правилното приложение ви позволява да извлечете максимума от растенията във вашия район под формата на добър добив във всички отношения.

Коментари към статията
 1. Запознах се с използването на урея като тор благодарение на дядо ми, той е запален градинар от много години и знае всички тънкости на отглеждането на най-различни култури. Наторявам почвата с урея през пролетта преди засаждането, обикновено наторявам домати, зеле, патладжани. Аз също пръскам ябълковото дърво, черешата с разтвор на карбамид и благодарение на него през този сезон всички вредители не са гризали плодовете.

 2. Баба ми използваше карбамид като тор, този метод не е остарял дори след век. Само един въпрос ме измъчва: повлиява ли уреята плодовете отрицателно? Може би те стават опасни за консумация? Всичко е толкова кисело. Използвам карбамид предимно за краставици, домати и картофи, плодовете винаги са с добър размер, няма паразити, зелените са добри, без вредители.

 3. Аз съм начинаещ градинар, защото наскоро с дъщеря ми се нанесохме в нашата къща. И в началото нищо наистина не растеше, защото те не знаеха как да се грижат за растенията. Един приятел обаче посъветва да се използва урея, тъй като е добра както за растенията, така и за дърветата и изобщо не е вредна. Преди това нашето ябълково дърво донесе малко реколта, а листата изглеждаха болни и решихме да го напръскаме с урея, а през същата година имаше много ябълки и ябълковото дърво не боли. Всяка година реколтата ни се подобрява, ще продължим да използваме урея!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци