Какви торове има за стайни растения?

Съдържание


Трудно е да си представим модерен дом без нито една саксия с растения. Стайните цветя създават специална атмосфера, като същевременно украсяват стаята, носейки ползи. Сами по себе си те няма да угодят на собственика, те се нуждаят от внимание, грижи. Самото поливане не е достатъчно. Торовете за стайни растения, техният подбор, навременното им приложение са ключът към успешното градинарство в домашни условия, тъй като при ограничен обем на саксия хранителните вещества се консумират бързо, след няколко месеца след пълна смяна на субстрата, той се превръща в баласт, който не съдържа нищо полезно.

Поливане на стайно растение

От какво се нуждаят стайните растения?

Основните хранителни вещества за зелените приятели са азот, фосфор и калий. Следващи по значение са магнезий, желязо, сяра, калций. В допълнение към горното, микроелементите играят важна роля в развитието на растенията - манган, бор, мед и други.

Някои от хранителните вещества се намират в органиката. Най-често органични торове - хумус, червей, птичи изхвърляния. За домашна употреба се използват техните водни разтвори.

Минерални торове - карбамид, калиев сулфат, суперфосфат и др. - допълнете диетата на стайни растения. Купувайки ги отделно в магазина, цветарът се сблъсква с проблема да събере хранителна смес, да претегли грамовете от желаната сол и след това да приготви разтвора.

Използването на торове в течна форма улеснява процеса на тяхното усвояване от растенията.

Ето защо е много удобно да се използват готови състави за хранене на растенията, които са представени в широк диапазон. Те са лесни за използване и съдържат всички вещества, от които растенията се нуждаят. Има универсални сложни торове, подходящи за повечето стайни растения, има специални торове за орхидеи, цитрусови плодове, цъфтящи, разноцветни и др., За по-добър цъфтеж или засаждане на плодове.

Торовете се произвеждат в различни форми - течни, прахови, гранулирани, под формата на пръчки, таблетки, капсули.

Когато избират торове за зелени приятели, те обръщат внимание на съдържанието на основните елементи, което се изразява като:

 • процент чисто вещество (N / P / K) - според световната система за нотация;
 • процент оксиди на вещества (N / P2О5/ К2О) - според стандартите на Руската федерация, страните от ОНД;
 • грама / литър.

Торовете за декоративни листни растения се отличават с повишено съдържание на азот, за цъфтящите растения - повишено количество калий и фосфор. Ако азотът, калият, фосфорът се съдържат в еднакъв процент, съставът има универсално приложение.

Подхранване на растенията с течен тор

Характеристики на течните торове

Течната форма, балансирана по състав, с право се счита за най-удобната за употреба - такива торове се разреждат с вода съгласно инструкциите, предоставени от производителя. В повечето случаи порцията се измерва с капачките на бутилката, по-рядко с чаени лъжици или супени лъжици. Самият процес на приготвяне на разтвор за хранене отнема няколко минути.

Торовете в течна форма се хранят лесно с листа. Следните характеристики са взети под внимание.

 • Най-хубавото е, че торовете, прилагани по листния метод, се усвояват от млади растения и възрастни във фаза на активен растеж.
 • Цветята, чиито листа са покрити с лъскаво восъчно покритие или кант, практически не възприемат пръскане.
 • Пръскането на растенията с торове не замества подхранването с корени.

Най-добрите течни торове:

 • Агрикола... Повече за линията - тук.
 • Флоровит - специални торове за кактуси, орхидеи, саксийни иглолистни дървета, бонсаи, универсални състави.
 • Бона Форте - колекция от торове, вариращи от органични и универсални и завършващи със специални за орхидеи и цъфтящи растения.
 • "Биопон" включва формулировки за хранене на азалия, палма, различни бегонии, цъфтящи, декоративни листни растения, както и универсални комплекси.
 • "Кемира" ("Фертика") - серия, която включва специални композиции за декоративна зеленина, цитрусови плодове, палми, теменужки (Saintpaulias), универсални комплекси.

Не са изброени всички популярни течни торове, всеки производител избира най-подходящия за себе си, като се фокусира върху конкретни растения и разходи.

Плодоносни екзотични растения все повече се срещат на первазите на прозореца. Освен традиционните лимони или мандарини - смокини, кафе, фейхоа, Гранат... За да могат те да цъфтят напълно и да поставят плодове, течни торове, предназначени за цитрусови плодове, се вземат за подхранване. Практиката показва, че техният състав отговаря на нуждите на екзотични плодове и плодове.

Сух тор

Сухи торове

Сухият минерален тор е смес от минерални соли под формата на прахове от малки кристали, гранули или таблетки (пръчици). Процесът на приготвяне е прост, но отнема малко време, тъй като е необходимо торът да се разтвори напълно във вода.

Прахът е подходящ за големи домашни "насаждения", тъй като с обичайната опаковка от 20-25 г се разреждат в 10-15 литра вода. За да нахраните 2-3 цветя, трябва да се справите със сложни изчисления - приготвените разтвори не могат да се съхраняват.

Таблетките, капсулите или клечките са удобни за удължено освобождаване. По правило те имат достатъчно хранителни вещества за 2-3 месеца. Често в пръчките са включени инсектициди, което ви позволява да комбинирате растителна защита от вредители и горната превръзка (например, пръчки Iskra Zolotaya). Броят на пръчките в саксия и начинът на полагане са посочени от производителя.

За да не се концентрират хранителни вещества на едно място, пръчките се натрошават и се разпръскват по повърхността на почвата в саксия за цветя.

Органичен тор за стайни растения

Органични продукти за стайни растения

Компостът, хумусът, черницата, птичият изпадък са отлични доставчици на азот. Дървена пепел снабдява растенията с калий, калций.

Въпреки че въвеждането на органична материя значително подобрява структурата на субстрата, използването му у дома има много отрицателни аспекти, по-специално миризмата. По-лесно е да изберете течни торове за органично хранене, произведени на базата на вермикомпост ("Vermistim", "Humisol") с добавяне на други хранителни вещества.

Не се препоръчва използването на сух биохумус за стайни растения. Растенията се поливат с разтвор на течен тор не повече от веднъж месечно.

Поливане на цъфтящия декабрист

Домашни торове

Можете да подхранвате стайни растения с домашни торове. Винаги има източник за такива превръзки, а самоизработените средства не са по-лоши от индустриалните.

 • Дрожди

Гъбичките от дрожди са богати на витамини и хормони, отговорни за растежа на клетките и имат положителен ефект върху растежа и пълното развитие на растението.

Тор от суха мая се приготвя от едно саше (10 g), 3 супени лъжици. l. захар, 10 литра леко загрята вода. За литър хранене ще са необходими 1 г мая и 1 ч.л. Сахара. Разтворът се влива в продължение на 3 часа, разрежда се с вода в съотношение 1: 5.

Храненето с жива мая се състои от 200 г мая и 1 литър вода. Преди употреба се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Достатъчно 3 превръзки годишно - през пролетта, лятото, есента. Ефективността се повишава чрез едновременното въвеждане на калий и калций (дървесна пепел, смесена с натрошена яйчена черупка).

 • Дървена пепел

Най-добрият естествен органичен тор за стайни растения, тъй като съдържа всички основни хранителни вещества и значителна част от микроелементите. Повишава дезинфекция на почвата.

 • Захар

Използва се като източник на глюкоза, която снабдява растенията с енергия и участва в образуването на органични молекули.За да не се провокира развитието на гнилостни заболявания или появата на маточници, те се използват в комбинация с ЕМ препарати.

Разтвор от 1 ч.л. захар и 1 литър вода трябва да се хранят стайни растения не повече от веднъж месечно.

 • Яйцевидна черупка

Източник на калций и голям брой микроелементи. Тъй като калцият се съдържа тук в лошо смилаема форма, се приготвя запарка в топла вода в съотношение 1: 5. Те се хранят месечно.

Не всички стайни растения обичат калция. Опитните производители съветват да използват яйчени черупки повече от умерено. Най-добрият вариант е дренаж от големи отломки.

 • Бананова обелка

Съдържа голямо количество калий, което е полезно за цъфтящи и плодоносни домашни любимци. В допълнение, банановият тор съдържа растежен хормон, който е полезен за растенията в ранните етапи на вегетационния период. Използва се поливане с инфузия на кората (1 бананова кора на литър топла вода) или прах от изсушени суровини, разпръснати по повърхността на субстрата.
Портокалова кора

 • Цитрусова кора

Укрепва естествения имунитет на растенията, отблъсква вредителите, добавя азот. Използвайте варени пресни или сушени кори от портокали или мандарини. Контейнерът се пълни с нарязана прясна кора на 3/4, суха - с 4/5 от обема, напълва се с вода, настоява за един ден. Настойките се използват разредени с вода. През зимата горната превръзка се прилага ежемесечно, през лятото - на всеки 2 седмици.

 • Кора от лук

Той е богат на важни микроелементи, предотвратява развитието на гъбични заболявания. Торът се приготвя от шепа люспи и литър вряща вода. Най-добрият начин за употреба е листно хранене на всеки 2 седмици.

Често за хранене се използват аквариумни води, отвари от зърнени храни, зеленчуци. Ако водата, източена от аквариума, е наистина добра помощ поради нейното неутрално рН и високото съдържание на хранителни вещества, тогава има съмнения относно полезността на други възможности.

Стайните растения се поливат с аквариумна вода не повече от веднъж месечно в началната фаза на вегетационния сезон (от март до юни).

Торовете, независимо дали са домашни или закупени, правилно и навременно се прилагат, помагат на стайните растения да останат здрави, зарадват стопаните си с красотата на листата и цветята, пречистват въздуха и го насищат с полезни вещества. Кое средство за хранене на цветя да избере, всеки решава независимо, като се започне от нуждите на неговата колекция.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци