Какъв е най-добрият начин за дезинфекция на земята преди засаждане на разсад?

Съдържание


Дезинфекцията на почвата е много важен момент, това е единственият начин за отглеждане на здрави и силни разсад. Обработката на почвата преди засаждане на разсад ви позволява да унищожите патогенни бактерии, яйца от насекоми, гъбични спори, нематоди и предпазва от черен крак (често заболяване на младите растения).

Малко растение в земята

Защо се извършва дезинфекция?

Всяка година в почвата се натрупват все повече и повече патогенни микроорганизми и добивът й се влошава. Затова е оптимално всяка година да се извършва цялостна подмяна на почвата. Новата почва, дори закупена от магазин, може да съдържа различни вредители. Какво да правим в този случай?

Ако не е възможно да се смени почвата, тя трябва да бъде почистена от органични остатъци и старателно дезинфекцирана. Заслужава да се отбележи, че се препоръчва обеззаразяване въпреки подмяната на земята. Този подход ще ви помогне да избегнете неприятни изненади в бъдеще.

Подготовка на земята за разсад

Традиционни методи

Популярните методи за дезинфекция на почвата са по-екологични от химичните. Те обаче отнемат много време и не винаги дават положителен резултат. И така, има два начина за дезинфекция на почвата.

Метод номер 1 - замразяване.

Това е най-лесният начин за дезинфекция на почвата. Земята се увива в платнена торбичка и се изнася навън в студ за 5 дни. След това се поставя в топлина за 1 седмица, така че семената на плевелите и яйцата на паразитите да се "събудят". Унищожете вредителите чрез многократно излагане на студ.

Замразяването на почвата е най-добре при температура на въздуха от -15 градуса, можете да използвате фризер. За най-добри резултати повторете процедурата 2-3 пъти. Този метод на обработка не се препоръчва за почва с биохумус. Освен това ниските температури няма да излекуват късната болест.

Метод номер 2 - топлинна обработка.

Повечето почвени вредители не оцеляват при високи температури. Почвата може да бъде термично обработена по 2 начина.

 • Калциниране. Земята се залива с вряла вода, разбърква се и се разстила върху лист за печене в слой от 5 см. След това фурната се загрява до 90 градуса и почвата се запалва за половин час.
 • Парене. Това е по-щадящ метод за дезинфекция. На огъня се слага кофа с вода, отгоре се поставя решетка със пръст, която предварително се увива в платнена торбичка. Запечете почвата поне 90 минути.

Топлинната обработка трябва да се извършва точно според инструкциите, превишаването на температурния режим или продължителността на процедурата ще доведе до влошаване на качеството на почвата. В допълнение, обработената по този начин земя, непосредствено преди засаждането на разсад, трябва да бъде населена с полезна микрофлора.

Недостатъкът на този метод е, че прави почвата напълно стерилна и неподходяща за отглеждане. Изисква допълнително бактериално торене.

Съвети

За да направите земята по-разхлабена, след обработка я поръсете върху хартиена повърхност и я оставете да се напълни с въздух.

Екстрасол за почва

Дезинфекция със специални средства

Можете също така да дезинфекцирате земята с помощта на химикали: фунгициди, инсектициди или обикновен манган.

 • Фунгицидно лечение

Тази група лекарства се състои от полезни бактериални култури, които потискат болестите и повишават имунитета на растенията. Най-често се използва "Fitosporin"; за лечение 15 ml от продукта се разреждат в 10 литра вода. Можете да използвате и други лекарства - "Planriz", "Barrier", "Extrasol", "Glyokladin" и т.н. Преди употреба трябва внимателно да проучите инструкциите.

 • Дезинфекция с инсектициди

Популярни лекарства "Aktara", "Inta-Vir", "Thunder", "Iskra". Инсектицидите се използват успешно за унищожаване на почвени вредители. Преди дезинфекция почвата се разхлабва и навлажнява, сухият препарат се смесва с почвата преди поливане.

Обработката на почвата преди засаждането на разсад се извършва предварително, не по-късно от месец преди предложената работа.

Важно е да запомните, че всяко химическо третиране изисква стриктно спазване на инструкциите, трябва да се спазват препоръчителната концентрация и консумация.

 • Дезинфекция с калиев перманганат

Манганът се справя отлично с дезинфекцията на малко количество почва. За преработка 3-5 г кристали се разреждат с 10 литра вода и след това почвата се полива със скорост 30-50 мл на 1 квадратен метър.

Дезинфекцирайте земята с калиев перманганат 2 седмици преди засаждането на разсад.

Съвети

Калиевият перманганат е силно окисляващо средство, поради което не се препоръчва да се третира с него дерново-подзолови кисели почви. Този метод е най-подходящ за дезактивация на чернозем и калциева варовита почва.

Доломитово брашно

Важен момент: намаляване на киселинността на почвата

Едновременно с дезинфекцията на почвата е много важно да се изравни нейният киселинно-алкален баланс. Ако почвата има кисела реакция, тогава, дори и стерилна, тя е податлива на заболявания като кила и сив крак. За нормализиране на нивото на киселинност на земята до нормата от 6.5-7 се използват следните средства:

 • доломитово брашно;
 • гасена вар;
 • пепел;
 • парче тебешир;
 • хидрогел;
 • перлит, вермикулит;
 • хумусни таблетки.

Съвети

Не забравяйте да дезактивирате почвата преди засаждането на разсад, в противен случай болестите могат да се развият много бързо дори в стерилна почва.

Разсад на домати

Чести грешки

Въпреки дезинфекцията на почвата, растенията могат да се разболеят, да се развият зле и да умрат. Какъв е проблема? Помислете за 10-те най-често допускани грешки при отглеждане на разсад.

 1. Семе с лошо качество. Важно е да изберете само висококачествени семена, в противен случай те може просто да не поникнат или растенията да отслабнат.
 2. Грешен избор на контейнери. Контейнерът може да не е подходящ за разсад, ако е прекалено стегнат, голям, слабо дрениран или хлабав.
 3. Липса на обработка на семена. Значителна част от болестите се предават не само с почвата, но и със семената на растенията.
 4. Неспазване на условията на отглеждане. Ако пренебрегнете препоръчителните условия за отглеждане на разсад, тогава растенията ще растат слаби и просто няма да вкоренят по време на трансплантация.
 5. Засаждане на семена твърде дълбоко. С прекомерна дълбочина, само няколко семена ще покълнат. Оптималната дълбочина не трябва да надвишава 2 диаметра на семената.
 6. Удебелена сеитба. Семената трябва да бъдат разположени на достатъчно разстояние един от друг, в противен случай разсадът няма да има достатъчно място за нормално развитие.
 7. Поливане след сеитба. Необходимо е да се полива почвата преди сеитбата. Ако направите това по-късно, семената ще потънат по-дълбоко в земята и ще покълнат по-лошо.
 8. Нарушаване на температурата, осветлението, поливането и други условия на отглеждане. Важно е да запомните, че младите разсад са особено чувствителни към екстремни температури, прекомерна сухота на почвата или прекомерно поливане. Също така е важно да се осигури подходящо осветление, в противен случай разсадът бързо ще се разтегне.
 9. Късен избор. За да се развие равномерно надземната част, растението трябва да се потопи веднага щом се появи вторият истински лист.
 10. Обрасъл разсад. Такива разсад се вкоренява по-трудно и може да се счупи по време на трансплантация.

Дезинфекцията на земята не е за мързеливите. Но ако оставите отглеждането на разсад случайно и не вземете елементарни мерки, можете да съсипете цялата работа. За да се предотврати това да се случи, сезонът на летните къщи трябва да бъде отворен предварително и той трябва да започне с оранта за разсад.

Има много начини за дезинфекция на земята; можете да я запарите, да я втвърдите, да я замразите или да я обработите с химическо средство. Всички те обаче имат свои собствени нюанси и недостатъци.Ето защо, за да отглеждате силни и здрави разсад, трябва внимателно да проучите цялата информация и да я приложите правилно на практика.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци