Как и защо да щипваме авокадо?

Съдържание


Отглеждайки екзотични растения у дома, трябва да сте подготвени за факта, че те се нуждаят от специални грижи. Например, трябва да щипете авокадо, така че от него да расте красиво дърво с още по-гъста корона. Тази култура не принадлежи към закрити видове, но все пак можете да я засадите у дома, като използвате костта на узрял плод.

Авокадо бонсай

Формиране на корона от авокадо

Особеността на авокадото (американски Персей) е слабата листност. По природа растението не е предразположено към разклоняване. Ако засадите семе от авокадо и изчакате какво ще поникне от него, без да правите нищо, тогава декоративността на дървото няма да е толкова висока. Именно поради тази причина се предлага оформянето на короната на Персея чрез прищипване на леторастите. Тази процедура се извършва по определена схема:

 1. След като на багажника се появят 8 листа, прищипете короната. Това ще започне процеса на разклоняване.
 2. След появата на 5-6 листа също ще трябва да се прищипят страничните издънки.
 3. Направете същото с всички издънки, които се образуват в бъдеще.

В резултат на това след 3 години короната на авокадото ще стане дебела и обемна. Процедурата трябва да се проведе през пролетта, когато започва активен растеж на клоните.

За да получите декоративен състав, можете да засадите 3 семена от авокадо в един съд едновременно. В бъдеще гъвкавите стъбла се сплитат в пигтейл.

Едно възрастно растение се нуждае от годишна резитба, което се прави през пролетта или есента, това ще съдържа прекомерен растеж на короната. Страничните клони се съкращават наполовина, като в същото време се изрязват всички счупени, болни или усукани издънки.

На теория едно домашно авокадо може дори да започне да дава плодове, но ще отнеме много време. Плододаването може да се ускори чрез присаждане. В същото време трябва да се създадат идеални условия за дървото, близо до естествената среда. Цветярите съветват отглеждането на растението у дома за декоративни цели, а узрелите авокадо винаги могат да бъдат закупени в най-близкия супермаркет.

Как да засадим кост правилно?

Семената от авокадо трябва да се използват за засаждане, след като плодовете са напълно узрели. Зреенето може да се ускори чрез увиване на „крушата алигатор“ във фолио и загряване във фурната при 200 ° С за 10 минути.

За засаждане използвайте насипна питателна почва.

Почвата може да бъде съставена самостоятелно, като се вземат на равни части:

 • градинска земя;
 • едър пясък;
 • хумус.

Компонентите се смесват, след което към тях се добавя малко мъх или торф.

Първоначално семената се засаждат в контейнер с височина 15 см. След като кълновете достигнат 3 см, за авокадо е необходима по-голяма саксия.

Дренажът трябва да бъде положен на дъното по време на засаждането. Костта се засажда с тъп край в земята, като задълбочава 2/3 от височината. Почвата в контейнера редовно се навлажнява, предотвратявайки изсъхването му.

Грижа за саксийни растения

За да може дървото да се вкорени и да расте добре у дома, трябва да създаде подходящи условия. Най-добре е да поставите саксийното авокадо от западната страна на прозореца. Растението се нуждае от много околна светлина. Ако саксията Персей се намира от слънчевата страна, растението трябва да бъде засенчено в обедната топлина.

Реколтата е много чувствителна към течение, така че избягвайте да поставяте авокадото до често отварящо се крило. Потокът от студен въздух може да накара растението да изхвърли всичките си листа. Същото може да се случи, ако температурата в стаята падне под 12 градуса.

Авокадо се нуждае от подходящи грижи:

 • Бидейки тропическо растение, Персей обича висока влажност на въздуха (поне 70%). Можете да осигурите желания индикатор, като използвате овлажнител или пръскате дърво от спрей бутилка.
 • Количеството и честотата на поливане зависи от сезона. През лятото растението се полива по-често и по-обилно. През зимата поливането трябва да е умерено. Стресът от продължителната суша може да причини отпадане на листата.
 • През пролетта и лятото авокадото се подхранва на всеки 2-3 седмици, като се използва индустриален цитрусов тор. През есента и зимата подхранването на дървото не е необходимо.
 • Младите активно растящи дървета изискват ежегодно презасаждане. Растение за възрастни се трансплантира на всеки 3 години чрез прехвърляне на земна кома.
 • При висока влажност и ниски температури културата може да се разболее от късна болест или брашнеста мана. Късната болест практически не подлежи на лечение - най-вероятно дървото ще трябва да бъде изхвърлено. Можете да използвате фунгицид за премахване на брашнеста мана от авокадо. Болестта се лекува най-добре на ранен етап.
 • Челюстното насекомо е чест гост на листата на авокадо. Ако вредителите са малко, избършете листата със сапунена вода. Големите дървета са по-удобни за лечение с инсектициди.

С течение на времето дървото може да нарасне до 2,5 м. Височина на резитбата и умереният обем на саксията помага да не се развива у дома.

Отглеждането на екзотични растения е забавно изживяване. Дори едно дете може да засади и отгледа авокадо от семена. За да не дървото не губи своя декоративен ефект, важно е чрез прищипване да оформите буйна корона в него, както и да осигурите подходящи условия и грижи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци