Всички методи за засаждане на алое у дома

Съдържание

Засаждането на алое у дома е много често. Отглеждането на това растение се извършва предимно заради неговите полезни свойства. По този начин Алое Вера и Алое Арбореалис (агаве) притежават изразени лечебни качества. Сокът от алое се използва за лечение на възпалителни процеси по кожата, също така е добро средство срещу настинка, екстракти от растението се използват за производството на козметика.

алое

Появата на цвете обаче може да служи и като декорация за стая. Това важи особено за декоративните сортове алое. Например, алое разнообразно (с други думи - тигър). Такова цвете изглежда много красиво: малки по размер, листата са украсени с бели ивици, петна, петна, по време на цъфтежа се образуват красиви ярко оранжеви съцветия.

Сукуленти

Алоето расте в голям брой в страни със сух климат (например Африка, Мадагаскар, Арабския полуостров). Растението е добре приспособено към продължителна липса на влага, принадлежи към групата на сукулентите. Сукулентите са голяма част от флората, които са свързани помежду си чрез способността да се адаптират към неблагоприятните условия на околната среда, а именно продължителни суши. Такива екземпляри имат специална структура: дебели, месести стъбла и листа, в които се натрупва влага, често характерна черта са шипове, четина или косми (това са модифицирани листа).

Сукуленти

Алое перфектно издържа на високи и ниски температури, без вода за дълго време, не се нуждае от сложна грижа. Дори неподготвен начинаещ цветар може лесно да отгледа това цвете у дома.

И все пак, някои от характеристиките на отглеждането на алое трябва да знаете, ако наистина сте запалени по отглеждането на растения и искате да създадете най-удобните условия за вашите зелени домашни любимци.

Засаждане на алое у дома

За да засадите алое у дома, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Избор на подходящо място (и капацитет).
 2. Подготовка на почвата.
 3. Метод на възпроизвеждане
 4. Процес на засаждане.

Нека се спрем на всеки от тях по-подробно.

Място

Редовният перваз на прозореца, разположен в южната или източната част на къщата, е добър за отглеждане на алое (северната страна е лош вариант). Тя трябва да е добре осветена, но излагането на открито слънце е нежелателно. Създайте малка частична сянка и растението ще ви благодари за добрата грижа.

Алое сочно

Използвайте саксия от пластмаса или теракота като контейнер за засаждане на цвете. Тези материали не позволяват на влагата да преминава добре, което е добре за растението. Размерът на контейнера за засаждане трябва да бъде такъв, че кореновата система да се чувства просторна (между стените и корена трябва да има 3 см пролука). Изберете саксия с плитка дълбочина.

Съвети! За да определите дали има достатъчно място за комфортен престой на растенията, фокусирайте се върху съотношението на дължината на листа и диаметъра на съдовете за засаждане: съотношението 2: 1 е идеално.

Грундиране

За да засадите алое, можете да закупите готова сочна почва. Но ако искате сами да готвите земята, трябва да вземете предвид следните точки:

 • Почвата трябва да е въздухопропусклива.
 • Препоръчително е да не добавяте торф към състава.
 • Препоръчителен киселинно-алкален баланс: неутрална или ниска киселинност.

За да се увеличи въздушността на почвата, се използват следните разхлабващи елементи: пясък от речен произход с големи пясъчни зърна, малка счупена тухла, перлит, черупки, чакъл от керамика.

почва за сукуленти

Съставът на субстрата обикновено включва следните компоненти:

 • Слой от глина, смесен със слой от копка.
 • Пясък или друг дренажен слой.
 • Листна земя.
 • Хумус.

Всички елементи са взети в равни части. Дренажът се поставя на дъното на саксията, след това върху горната част на субстрата се полага слой от почвена смес, камъчета чакъл или слой от едър пясък.

Избор на начин за отглеждане на алое

Има няколко начина за размножаване на растение:

 • Растителни семена;
 • Използване на резници;
 • Използване на лист;
 • Базален процес;
 • Един от горните издънки.

Нека да поговорим за всеки от вариантите.

Ако използваме семена

С този метод сеитбата се извършва през първите месеци на пролетта. Те подготвят земята предварително, изберете желания състав. Стайната температура трябва да бъде над 20 градуса. Контейнерът за сеитба се използва плитък и тесен. Семената се излагат върху влажен почвен слой, покрит с тънък слой пясък отгоре. Необходимо е семената да се задълбочат с 1 см.

семена от алое

Разсадът се поставя под филм или стъкло, те осигуряват необходимата грижа. По това време е важно достатъчно поливане; използва се и пръскане на обраслите листа. След появата на три големи листа разсадът се трансплантира в отделни малки контейнери (не по-високи от 5 см). След една година порасналите индивиди се прехвърлят на постоянно място в голяма саксия.

Използвайки не най-лесния възможен метод за размножаване със семена, можете да отгледате цяла плантация от сукуленти.

Размножаване с помощта на резници, стъблови процеси, листа

Всички тези методи са сходни помежду си. За да възпроизведете всеки от тях, ще трябва да изпълните следните стъпки:

 • Изберете подходящ растителен фрагмент и го отрежете, ножът трябва да бъде заточен и добре измит,
 • Мястото за изрязване трябва да е добре изсушено. Отрязаната част се съхранява за около седмица на открито на тъмно място, след обработка на разреза с втрит активен въглен.
 • Издънката се отрязва от възрастно растение с до осем големи листа. След като мястото на изрязване изсъхне, фрагментът от алое може да бъде засаден.

Съвети! Не потапяйте листо, стреляйте или стебнете в съд с вода преди засаждането. Това може да ги унищожи, защото процесът на разпад ще започне.

Ако сте избрали основния процес за отглеждане на нов индивид (те се наричат ​​още "бебета"), тогава най-подходящото време за отделяне на процеса ще бъде планирана трансплантация на възрастен екземпляр. Ще ви трябва остър нож, за да отделите „децата“ от корена. Уверете се, че на "децата", които сте отрязали, остават малки корени.

резници от алое

Размножаването с помощта на части от растение за възрастни обикновено се извършва в топлия сезон.

Как да кацнем

Резниците или листата, след изсушаване на разреза, се засаждат в предварително подготвена почва. Правят го така:

 • Листът се поставя в навлажнена почва, върха надолу, на дълбочина три сантиметра.
 • Покрийте стеблото или листа със стъклен буркан или пластмасова обвивка.
 • Поставете контейнера с разсада на светло място.
 • Когато засаждате издънки, изберете един, където вече има до шест листа. Погребан в земята до началото на долния лист. За да придаде здравина на кълновете, тя е заобиколена от малки камъни. По-нататъшното отглеждане се извършва и в оранжерията, при правилна грижа за растението.
 • "Децата" се трансплантират с корени. Ако корените са били повредени по време на разделянето на процеса, тогава те се изсушават няколко дни преди засаждането в земята. Незасегнатите индивиди се засаждат незабавно.

трансплантация на алое

Правила за грижа за растение у дома

Грижата за алое е доста проста, ето основните насоки:

 • Поливането не е необходимо често, тъй като растението може спокойно да прави без вода за дълго време. През топлия период се полива на всеки седем дни. С настъпването на студеното време поливането се ограничава до два пъти месечно.
 • Не се препоръчва обилно поливане. Застоялата вода ще доведе до гниене на корените. За да избегнете това, използвайте дренажна система. Не забравяйте да оставите дупки на дъното, за да се оттича водата.
 • Температурата на водата, използвана за напояване, трябва да бъде от 25 до 35 градуса над нулата.
 • Полезно е да поставите саксията в тава с вода, така че корените на растението да са наситени с влага.
 • Отглеждането на цвете включва редовно хранене. Алое трябва да се храни през пролетта, лятото и есента. Правете това веднъж месечно. За торене се използва специална смес за кактуси или сукуленти. Минералните състави в течна форма са много подходящи.
 • Трябва да има много светлина, но избягвайте пряко открито слънце.
 • Сухият въздух е по-лош от сухата почва за алое. Пръскайте редовно листата и въздуха около растението. Тази грижа е изключително важна за цветето.
 • Зимната почивка е необходима за растението, няма нужда да го смущавате по това време, по-малко поливане, без допълнително торене, без трансплантации.
 • Осигурете чист въздух. Проветрете района, но избягвайте чернови.

алое

Вече сте запознати с основите на отглеждането на алое у дома. Това по свой начин красиво, полезно растение ще заеме своето достойно място в колекцията на вашите цветя на закрито. Ако сте начинаещ, започнете да трупате опит в отглеждането на растения с това цвете. Засаждането и грижата за алое няма да ви натоварят.

Ако сте опитен любител или професионалист, тогава изобилието от видове на това цвете ще ви зарадва с многообразието му, тук всеки ще намери растение по свой вкус. Комбинирайки тези цветя с друга закрита флора, можете да създадете красиви композиции, с които да украсите дома си.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци