Как да прищипете фикуса (Бенджамин, каучуков) правилно?

Съдържание


В магазин за цветя често се препоръчва на купувачите да "прищипват фикуса редовно". Но как правилно да прищипвате фикуса и защо е необходим? Предлагаме ви да го разберете.

Разклонен фикус

Защо щипка фикус?

Фикусите са род растения от семейство Черница. Те дойдоха при нас от тропиците и субтропиците. В родината си те се считат за паразитни растения. Фикусите започват живота си като епифити, заселвайки се на други дървета. Постепенно „плевелът“ преплита всичко с корените си. В крайна сметка форофитът, върху който расте, умира.

При закрити условия фикусите не са толкова активни - те растат бавно и не достигат голяма височина. Само опитни цветари успяват да отгледат пухкаво пухкаво дърво, високо колкото човек. Отчасти притискането помага за това. Те са необходими за следните цели:

 • за стимулиране на разклоняване;
 • за спиране на растежа на височина;
 • за поддържане на дадена форма;
 • за здраве и подмладяване.

Фикуси в саксии

Кои фикуси не трябва да бъдат приковавани?

Голям проблем при всички фикуси е загубата на декоративен вид поради падането на долните листа. Дори ако разклонението е генетично присъщо на растението, клоните и стволът постепенно „плешиви“. Освен това издънките на дърветата често растат в произволен ред, пречат помежду си, висят надолу, създават сянка. Без процедури за оформяне, дори красиво растение рискува да се превърне в нещо болезнено и непривлекателно за няколко години.

Прищипването и подрязването се препоръчва при всички видове фикуси.

Фикус след прищипване

Как да щипете правилно?

Фикус наистина не харесва, когато местоположението му се промени. Той може да изпусне цялата зеленина наведнъж. Прищипването обаче не е много стресиращо, когато се извърши правилно:

 1. Не комбинирайте пресаждането и прищипването. Между една и втора процедура е необходимо да направите почивка от 2 седмици.
 2. Използвайте дезинфекциран остър инструмент - ножица, ножици за подрязване, щипки. На млади и меки издънки точката на растеж може да бъде прикована с пръсти.
 3. Извършете операцията в рамките на препоръчания период от време.
 4. Осигурете на растението добра грижа за бързо възстановяване.

Фикус в саксия

Възраст и време

По-добре е да не пропуснете нито един момент и да започнете да прищипвате дървото точно когато имате нужда да се разцепите на две. В противен случай тя ще надрасне и върхът ще трябва да бъде отрязан. След подрязване на корави издънки конопът остава и пъпките по тях не бързат да цъфтят.

С помощта на скубане се формират предимно млади растения на възраст 1-3 години.

Най-доброто време за прищипване на фикус е ранна пролет. В края на февруари - март растенията се събуждат от зимен сън и започват да образуват млади издънки. Като прищипвате точките на растеж в този момент, е по-вероятно да получите силни странични издънки. Но можете да извършите операцията по-късно - до настъпването на зимата.

През зимните месеци е нежелателно да се включва в образуването на фикус: той е в състояние на покой. Прищипването в този случай няма да работи или издънките ще растат болезнени и слаби.

Инструкция стъпка по стъпка

Преди да прищипвате фикуса, обърнете внимание на посоката на растеж на най-горната пъпка. В тази посока ще се развие страничната издънка.

Има няколко тънкости при прищипването на зелено растение. За да не се заблудите и да направите всичко както трябва, използвайте инструкциите.

Схема за подрязване на фикус

Как да прищипите фикус стъпка по стъпка:

 1. Прегледайте растението, за да се уверите, че то е здраво и да расте активно.
 2. Вземете най-дългата стрелба.
 3. Намерете пъпки върху него и вижте в коя посока растат.
 4. Ако посоката на най-горната пъпка ви устройва (от нея се образува страничен издънка), отстранете частта от растението, която е по-висока.

По-удобно е да прищипвате с инструмент. Но ако кълновете, които трябва да се отстранят, са меки и тънки, можете да го прищипите с пръсти.

Не оставяйте дълъг пън. Издънката се прищипва точно над бъбрека.

Раните от фикус не се лекуват с нищо. Растението отделя мляко, подобно на глухарче, което насърчава бързото зарастване на увредената тъкан. За да спрете изтичането на течност, избършете притиснатото място с влажна кърпа.

Сокът от фикус е отровен и остър. Важно е да не му позволявате да влиза в контакт с кожата, лигавиците, дрехите или мебелите. Поставяйки отрязаното кълно на масата, рискувате да получите петно, което няма да се отмие.

По-нататъшни грижи

За бързо възстановяване растението се нуждае от добро осветление и поддържане на температурата от +25 до +27 градуса. Също така трябва редовно да се полива и пръска. Влажността трябва да бъде висока, но не прекомерна.

Месец след образуването на фикуса, трябва да го подхранвате с течен минерален тор за декоративни широколистни растения или друг азот.

Отначало междувъзлията на страничните издънки ще бъдат къси, а листата - малки. Не бива да се тревожите за това. Постепенно междувъзлите ще се разтеглят. Вярно, долните листа ще останат малки. Това е норма. Следващите листа ще нараснат до стандартен размер.

Фикус Бенджамин под формата на дърво

Характеристики на образуването на различни фикуси

Прищипването е спомагателен, нежен метод за формиране на растенията. В случай на фикуси е невъзможно да се направи само с щипки.

За да придадете на фикуса красив декоративен вид, той редовно се "нарязва". През пролетта се изрязват сухи клони, както и клони, които са израснали на неправилно място.

Всъщност на фикус може да се придаде всякаква форма:

 • храст;
 • стъбло;
 • бонсай;
 • многопластова;
 • ограда;
 • спирала;
 • безплатно (дърво).

Дърво с тъкане в долната част изглежда много хубаво. За да направите това, няколко млади растения се засаждат в една саксия, страничните клони се изрязват, преплитат и фиксират. Скоро растат заедно.

За да се образува фикус, не е необходимо да се използват схеми. Можете да дадете безплатно въображение на въображението. Основното е да запомните три правила:

 1. Багажникът трябва да е достатъчно здрав.
 2. Страничните клони не трябва да накланят растението.
 3. Прекаленото разклоняване също е лошо.

На първо място, фикусът трябва да е твърд и добре осветен. Унесено чрез прищипване, рискувате да получите растение с удебелена корона, страдащо от липса на светлина и въздух. Това може да доведе до падане на листа или гъбична болест.

Фикус Бенджамин пъстър

Фикус Бенджамин

Най-популярният член на рода. В природата расте до 20 м височина, образува множество въздушни корени, които създават допълнителна опора и образуват многостеблено дърво банян. Листата на растението са кожести, лъскави, на къси дръжки. Често се срещат разнообразни форми на фикус на Бенджамин. Те се нуждаят от ярко осветление, за да се появят ярките им цветове.

През първите 4 години растението се развива бързо. Характеризира се с независимо разклонение. Клоните обаче растат хаотично, бързо израстват и се накланят.

Фикус Бенджамен често се "отрязва". Прищипването се извършва, за да се поддържа дадената форма на храста.

Ficus каучук

Този вид се характеризира с тъмнозелен цвят на листата. Те са големи, плътни, сякаш покрити с филм от восък. Фикус каучукът съдържа 15% каучук в багажника си. В Индия от него се отглеждат "живи" окачващи мостове.

В естествено местообитание растението достига височина 40 м, като у дома може лесно да расте до тавана (не повече от 10 м). Бързо се разтяга нагоре и не бърза да дава странични издънки.

Прищипете гумения фикус, така че да се храсти, а не да расте в едно стъбло. Първото притискане се извършва, когато се достигне оптималната височина (70–80 cm). След отстраняване на горната част на главата, тя престава да се простира нагоре и расте към страните.

Формирането на фикус е много интересно.Оформя издънки, където е необходимо. С помощта на прищипване и изрязване на растението може да се придаде най-сложната форма. Това обаче не са единствените методи. Разклоняването може да се постигне чрез фиксиране на върха в основата на багажника, като се използва kerbovka (отслабване на кореновото хранене на желания бъбрек), цитокинини (специални хормони). Не се страхувайте да работите с фикус. Неговата великолепна гледка е напълно във вашите ръце!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци