Как да отглеждаме адениум у дома и да се грижим за него?

Съдържание


Отглеждането на адениум у дома ще даде възможност да зарадвате домакинствата и гостите с прекрасни цветя с различни форми и цветове. Но може би най-забележителното нещо на това компактно дърво е стволът. Дебел в основата, месест, с къдрави клони. Отдалеч изглежда като керамична бутилка, направена от опитен грънчар.

Адениум в природата

Роден в пустинята

Adenium се разпространи по целия свят с помощта на пътешественици, които откриха любопитство в околностите на Арабския полуостров, а след това и страните от Африка. Експертите го приписват на сукуленти (храстовидни или дървесни), а производителите го наричат ​​„Розата на пустинята“. Любителите на бонсаите наричат ​​адениум „дървото на бутилките“.

Всяка година се появяват нови сортове: предприемчиви тайландци, както и индийци, експериментират с видовете на това растение. На рафтовете на магазините можете да намерите дървета от необичаен тип: с червени листа или лилави цветя. У дома клоните на храста могат да достигнат височина от няколко метра, а дължината на листната плоча надвишава десетки сантиметри. На перваза на прозореца адениумът няма да нарасне повече от половин метър.

Съвети

Не бива да купувате растение с цветя от чужди цветове без опит в развъждането на адениуми. Те са капризни и чувствителни към температурни крайности, промени в режима на напояване и липса на голямо количество слънчева светлина.

Цъфтящ адениум

Ботаниците имат около петдесет сорта растения, често е трудно да се повярва, че това са представители на един вид. Оцветяването на пъпки и цветя може да бъде:

 • розово или бордо;
 • Снежанка;
 • люляк или червено.

Моделът на всяко венчелистче е уникален: различни петна от удари или точки, вени от всякакви нюанси. Листата на всеки сорт имат свои отличителни черти, могат да бъдат ярки, блестящи или отливани с мек гланц; леко космат или гладък; зелено, червено, жълтеникаво.

Дървесният ствол винаги е светлосив на цвят. Формата на каудекс (удебеляване в долната част на багажника) варира при различните видове адениум. Растението е заслужено популярно поради факта, че се размножава у дома по почти всички известни начини. Производителят на цветя ще може да избере най-подходящия, защото понякога не е възможно да закупите адениум в саксия.

Адениум семена

Метод първи: отглеждане от семена

Отглеждането на адениум от мъничко семе е забавен процес. По този начин можете да получите растения от различни сортове. Дърветата, нараснали от семената, веднага растат каудекс и започват да се разклоняват. Най-доброто време за сеитба е през пролетта.

Веднага за почвата. Ръководствата и интернет често предлагат следните почвени компоненти за адениуми: кокосови влакна, оризова обвивка и нещо от папрат. Едва ли можете да го получите и това, разбира се, но руските любители на цветята успешно използват импровизирани материали. Трябва да закупите евтина готова смес (за сукуленти) и да добавите:

 • натрошен въглен;
 • перлит;
 • експандирана глина или натрошена тухла.

Съвети

У дома е по-добре да сеете семена, събрани не по-рано от година. Ако срокът на годност от няколко години е посочен на торбата, трябва да обърнете внимание на датата на опаковане - покълването ще зависи от това.

Първо, трябва да приготвите суспензия от утаена вода и натрошени въглища (делът е незначителен), да поставите семената там и да оставите на топло място за няколко часа.Само специалист ще разбере къде е горната част на семето, за останалото е по-добре да го поставите хоризонтално, леко да го заровите във влажна почва. Сега трябва да покриете кутията със стъкло и да наблюдавате температурата.

Оптималното отчитане на термометъра е 30 ° C, когато падне до 18 ° C, има голяма вероятност адениумът да умре. Чернови и пряка слънчева светлина също са опасни за разсад. Ако всички условия за растеж са изпълнени, младите адениуми могат да се изкачат на петия ден. При не най-благоприятните условия отглеждането се забавя до две седмици.

Вкоренени резници от адениум

Метод втори: резници

Това е по-ефективен начин за запазване на видовите характеристики на оригиналния адениум за възрастни, отколкото отглеждането от семена. Но е необходимо да се вземат няколко резници - тяхното гниене е възможно. Много производители са забелязали неприятна особеност по време на присаждането - полученото възрастно растение понякога липсва базално уплътняване. Това не влияе на цъфтежа, дървото произвежда много пъпки.

Съвети

Компонентите за почвата трябва да бъдат смачкани. Почвата трябва да е рохкава (дишаща), с неутрална или леко кисела стойност на РН.

Струва си да добавите малко от всеки фунгицид за профилактика на заболявания. Той ще предпази стеблото от разпад, ако температурата спадне или излишната влага се натрупва в контейнерите. Дължината на рязането не трябва да надвишава десет сантиметра. Преди засаждането трябва да се изсуши и поръси с обилно нарязан въглен.

Размножаване на адениум чрез наслояване

Метод трети: възпроизвеждане чрез наслояване

Цветните производители са отведени да работят през пролетта - активен соков поток започва при дървото, то е пълно със сила, активно расте.

Алгоритъмът на действията е следният:

 1. направете кръгов разрез, изсушете добре издънката;
 2. поръсете мястото на разреза с всеки стимулант;
 3. заравяйте издънката във влажен сфагнум;
 4. увийте разреза с водоустойчив материал.

Съвети

Резултатите ще бъдат добри, когато използвате силни издънки (с диаметър 2 или 3 см).

Остава да запомните да намокрите мъха и да изчакате образуването на корени. Ще трябва да бъдем търпеливи, адениумът ще пусне корени само след пет седмици. Всичко е готово за засаждане. При този метод на възпроизвеждане рискът от гниене е сведен до минимум.

Бяло цвете адениум

Характеристики на съдържанието

Винаги ще има малко слънчева светлина за адениум. Вкъщи на него не му липсва осветление, така че той нараства до впечатляващи размери. Когато подреждате място за дърво, е необходимо да се съсредоточите върху високо ниво на проникване на слънчева светлина. Изключения съществуват за складираните растения и младите разсад. Наскоро закупеното растение изисква адаптация - трябва да се научи на ярка светлина постепенно. А крехките кълнове могат да изгорят на пряка слънчева светлина. Съдовете с тях трябва да се завъртат редовно.

Съвети

Експертите препоръчват да се обърнат дори възрастни адениуми на первазите на прозореца. Факт е, че върхът на растението се накланя към най-ярката страна. В резултат на това дървото расте с извит ствол.

Както всяко растение, с прекомерно обилно поливане, адениум гние. Той е в състояние да натрупва влага в дебелата част на багажника, следователно, дори и в суха почва, не страда от липсата му. Поливането се извършва по различни начини в зависимост от сезона.

 • Късна есен - зима.

Дървото е в сън. Потокът на сока се забавя, цъфтежът отсъства, зеленината не се натрупва. Достатъчно е да поливате адениума веднъж месечно, като се уверите, че земята е суха.

 • Пролет лято.

Растението започва активна фаза на растеж, започва да отглежда нови листа и цъфти. На този етап дървото се нуждае от постоянно поливане. Не навлажнявайте почвата, ако тя все още не е суха.

Водата трябва да е мека, без излишни примеси. Дъжд или стоене биха били чудесен вариант. След няколко часа е необходимо да се източи водата, натрупана в тавите. Важно е да се спазва правилото: по-добре е да се запълва вода за адениуми, отколкото да се прелива.

Адениумите се хранят у дома само през периода на образуване на пъпки, при всяко поливане. Приложената доза тор се намалява три пъти в сравнение с посочената на опаковката. В допълнение към минералните добавки, добрият комплексен тор трябва да съдържа равни части азот, калий и фосфор.

С настъпването на есента честотата на торенето трябва да бъде намалена. И когато дървото е в покой, торенето спира напълно.

Съвети

Торовете в гранули са подходящи за растения. При поливане част от гранулата постепенно ще се разтвори и ще освободи необходимите вещества.

Саксии за трансплантация на адениум

Каква трябва да е новата саксия?

Разсадът е нараснал, укрепен и сега ще се отглежда в отделни саксии. По-добре е да изберете саксии по-дълбоки, така че през лятото кореновата система на младите адениуми да овладее напълно земната бучка. Това ще им осигури комфортно зимуване у дома. Ако няма достатъчно дренажни дупки на дъното на саксията, трябва да направите още няколко.

Пресаждането на зрели растения трябва да бъде в началото на пролетта, когато започват да растат нови издънки. Те не се нуждаят от дълбока саксия, но трябва да са с три или четири сантиметра по-широки в диаметър, с много отвори за дренаж. Купеният през есента адениум не се нуждае от по-голяма саксия, ще се изисква само подмяната на складовата почва. След трансплантацията поливането започва няколко дни по-късно.

Съвети

Не купувайте саксии с тъмен цвят - те ще се нагряват ненужно на слънце, режимът на напояване ще бъде нарушен поради увеличеното изпарение. По същата причина отглеждането в керамични саксии е неудобно.

При трансплантацията трябва да се обърне специално внимание на кореновата система. Твърде дългите и изгнили корени се нуждаят от подрязване. Това само ще бъде от полза за растението, то бързо ще отгледа нови. Местата на разфасовките трябва да бъдат изсушени и поръсени с въглен. При пресаждането багажникът е леко повдигнат над земята, така че корените да са леко голи.

Необичайни форми на адениум

Необичайни форми на дървета

Можете да оставите адениума да расте и да се развива без външна намеса. Но редовното подрязване на короната ще бъде само от полза. Не си струва да съкращавате твърде много клоните - дървото ще избие много тънки грозни издънки. Най-доброто време за провеждане на процедурата у дома е в края на зимата, преди растението да напусне състоянието на хибернация.

Съвети

Цветарите прищипват разсад преди разсаждане в отделни саксии. Обикновено се оставят няколко двойки силни листа, а останалите се отстраняват.

Адениумът е направен за експериментиране с техники на бонсай. Растенията могат да бъдат повдигнати от земята чрез излагане и преплитане на корени в причудливи композиции. Отглеждането на две еднакви млади разсад в резултат може да даде напълно различни възрастни дървета. И когато има много разсад, възможностите за творчество стават неограничени.

Проблемът с листата на адениум

Врагът не спи: болести и вредители

За всяко растение гнилостните процеси, протичащи в стъблата, стволовете или корените, са опасни. Такъв екземпляр става заразен за съседните растения. Гниенето не подлежи на лечение - техните носители са обект на незабавно унищожаване.

Екзотичните адениуми са засегнати от гниене в следните случаи:

 • с рязък спад на температурата (под 18 ° C);
 • с твърде много поливане.

Важно е да изтичате водата от палетите навреме, не щадете експандирана глина и правилно оформете почвата. След като прекарахте толкова време в отглеждане, е жалко да загубите растението поради банален надзор. Възрастните дървета изискват повече разхлабващи компоненти при приготвяне на саксийната смес. Това не трябва да се забравя при пресаждането.

Въпреки факта, че повечето части на адениума са отровни, те се нападат от вредители. При внимателна проверка можете да видите на тъжно растение:

 • щит;
 • паяк;
 • червеи.

Контролът на вредителите отнема много време. Използването на инсектицидни препарати ще се отърве от насекомите след 2-4 седмици.Необходимо е веднъж седмично да се пръскат всички части на растението и почвата с разтвор. Fitoverm и Neoron се оказаха отлични.
Цъфтящ адениум
Ако в къщата има деца или животни, струва си да се погрижите за мястото на пребиваване на адениума със специално внимание. Дървото е отровно и опасно. Бебетата или домашните любимци не трябва да имат достъп до него. Цветарите трябва да работят с растението с ръкавици, а след това да се измият или вземат душ.

Можете да гледате на адений безкрайно и постоянно да откривате нещо ново в него. Красотата на цветята е завладяваща, а забавната форма на багажника е приповдигната. Чрез закупуване на торба със семена, цветарът внася в къщата парче цветен пластилин. И сега той може да извайва само своето изключително дърво.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци