Как да засаждаме и отглеждаме доларово дърво

Съдържание

Благодарение на учението на Фън Шуй доларовото дърво стана много популярно през последните години. Как да засадите растение, така че то да вкорени и бързо да расте, е от интерес за много производители на цветя. В края на краищата доларовото дърво, или както се нарича друго, zamioculcas, е мощен талисман. Той е в състояние да привлече богатство на своя собственик, да донесе щастие и любов в къщата.

цвете zamioculcas

Описание на цветя

Zamioculcas беше донесен при нас от Африка. Климатичните условия на родината му дават възможност да съхранява влагата в листата и корените, за да може да я използва през сухия сезон.

Дървото на долара е голямо растение. Под земята има масивна грудка. Дългите, плътни листа са разположени върху месести дръжки и са покрити с тънък восъчен налеп. Zamioculcas цъфти много рядко, така че появата на малки пъпки е добър знак. Така че късметът скоро ще дойде в къщата.

Дървото расте бавно, но при добри грижи достига метър височина и изглежда много живописно. Такова растение лесно ще украси хол, ще съживи интериора на офиса и всякакви обществени помещения.

zamioculcas

Засаждане на растение

След като купих млад замьокулкас в магазина, след няколко седмици той трябва да бъде засаден в постоянна саксия с дупка на дъното. Той не трябва да бъде прекалено голям, но достатъчно широк, така че голям груд да има достатъчно място в него за нормално развитие. Вземете лека почва. Най-добрият вариант би бил:

 • пясък;
 • копка земя;
 • торф;
 • листна земя.

Комбинирайте компонентите в съотношение 1: 1, разбъркайте и използвайте за засаждане. Поставете дебел слой от експандирана глина на дъното на саксията. Изсипете малко подготвена почва, извадете растението от временния контейнер заедно с пръст пръст, поставете го в нов съд и го покрийте с пръст. Трябва да се засажда внимателно, за да не се повреди грудката, в противен случай растението ще започне да изсъхва и изсъхва. Не копайте кореновата система в земята. Цветето ще расте по-добре, ако горната част на клубена се вижда на повърхността.

цвете zamioculcas

Препоръчва се пресаждане на младо доларово дърво всяка пролет. Прехвърлянето се извършва в саксия с по-голям капацитет, като се опитва да не нарушава корените. Възрастно растение не изисква подобна поддръжка. Достатъчно е той да поднови земята и да пресади 1 път за 2 години. През това време клубените имат време да запълнят напълно саксията и да започнат да се издуват навън.

Редовната трансплантация е гаранция за добро здраве и красив външен вид на растението. Грижовните производители на цветя често покриват горната почва в саксия с малки топки от стъкло, камъчета или други декоративни орнаменти.

Горна превръзка

За нормален растеж Zamioculcas се нуждае от хранене. Необходимо е да се произвежда само през вегетационния сезон, който започва в началото на пролетта и продължава до есента. Торовете трябва да се прилагат на всеки 2 седмици. Приляга добре хранене за кактуси и сукуленти. Те съдържат всички елементи, необходими за доларовото дърво:

 • калий за растежа на листата и стъблата;
 • фосфор за укрепване на системата за морбили;
 • калций, който предотвратява крехкостта на дървесните издънки;
 • азот в малки количества.

Съвет. Когато купувате тор в магазин, разредете го стриктно според инструкциите. Ако не е там, не забравяйте, че не е необходим повече от 1 g от лекарството за 1 литър вода. Средствата "Stimovit", "Master" и "Pocon" са се доказали добре.

zamioculcas цветя в саксии

Поливане

Въпреки че zamioculcas не е придирчив към влагата, понякога трябва да се полива. Направете това, когато почвата в саксията е напълно суха. Наситете почвата с утаена вода отгоре надолу, но се уверете, че в почвата не се застоява течност. Преовлажнената почва е вредна за цветето.Грудката му започва да гние и се развиват различни заболявания. Появява се благоприятна среда за вредители. Болното растение е трудно да се реанимира и то често умира.

През лятото доларовото дърво се полива на всеки 7 дни. Почвата изсъхва бързо от екстремни горещини. През зимата цветето се чувства чудесно без вода и 1 поливане на всеки 3-4 седмици е достатъчно за него. Ако температурата на въздуха в помещението е достатъчно ниска и влажността е висока, водата може да бъде напълно изоставена, в противен случай грудката ще започне да гние.

Правилна грижа

Тайната на популярността на цветето е също, че то не изисква специални грижи, а неопитен начинаещ цветар може да го засади и отгледа. Zamioculcas се чувства комфортно при ниска температура от 12 градуса и не страда от 35 градуса топлина. Осигурете му ярко осветление, вода и фуражи правилно и той ще се превърне в истинска декорация на къщата.

Съвет. Растението е по-удобно на перваза на прозореца от южната страна, където няма чернови. През лятото е полезно да извадите доларовото дърво на улицата или на балкона и да го върнете обратно с настъпването на първите нощни студове. Листата и стволът му ще станат големи и месести.

Не забравяйте периодично да изтривате праха от листата. За тях ще бъде по-лесно да абсорбират кислород и те ще станат зелени и ще блестят с нова сила.

Как се разпространява дърво

Сдобиването с ново растение е доста лесно. Най-лесният начин да разделите грудките на цветята е при прехвърлянето в нова саксия.

размножаване на цветя замиокулькас

 1. За да направите това, премахнете доларовото дърво от земята и разделете коренището на няколко части.
 2. Оставете ги на въздух за 3-4 часа, за да изсъхнат корените.
 3. След това поставете всяка част в подходяща саксия и покрийте със пръст.

Преди размножаване не поливайте замьокулкаса няколко дни, така че почвата да изсъхне добре.

кълнове zamioculcas

Малко по-трудно е да засадите доларово дърво от рязане. Нарежете клон и го оставете на топло, тъмно място за няколко дни. През това време бягството ще изсъхне. Поставете го в саксия, поръсете го с пръст до първото листо, поливайте го леко и го поставете на перваза на прозореца. След 2 дни покрийте шейона със стъклен буркан. Трябва да се отстранява редовно за вентилация. Когато се появят корените, zamioculcas престават да се покриват и започва обичайната грижа.

размножаване на замиокулкас

Най-трудният начин е да засадите листна плоча и да я направите така, че да пусне корени и да пусне корени.

 1. Ще трябва да отделите листото от зрялото дърво и да го изсушите.
 2. Смесете торфа и пясъка в равни количества, напълнете контейнера за засаждане със сместа и вкопайте листата там с една трета.
 3. Осигурете парникови условия за кълновете, като го покриете с буркан или увиете саксията с пластмаса.
 4. Непременно проветрявайте и поливайте периодично.

Процесът на вкореняване продължава около шест месеца и едва тогава се появяват млади листа.

размножаване на лист zamiokulkas

Цветни болести

Доларовото дърво е много издръжливо. Рядко се разболява, ако получи правилните грижи. По-често, отколкото не, той започва да изсъхва от преовлажняване. Коренът му се влошава, листата започват да пожълтяват, нови издънки не се развиват. Можете да помогнете на цветето с трансплантация.

 1. Извадете го от почвата и внимателно разгледайте грудката. Отстранете изгнилите части и обработете останалото със силен разтвор на манган или натрошени въглища.
 2. Изсушете коренището и засадете в нова почва. Поливайте много внимателно и малко по малко. Може би растението може да бъде спасено и то ще започне нови издънки.

Ако няколко листа от дърво са пожълтели, няма причина за безпокойство. Периодично губи листа, които се заменят с нови.

Контрол на вредителите

Различни паразити обикновено се качват на цветето от земята. Следователно, преди засаждането е необходимо земята да се загрее или да се обработи с вряла вода.

доларово дърво

Яйцата на вредителите могат да спят за дълго време и след това, под въздействието на топлината, те започват да се размножават рязко и да атакуват замьокулкасите. Основните врагове на дървото са:

Ако сте забелязали навреме паразитите и те не са имали време да се разпространят много, възрастните могат да се събират на ръка.След това ще трябва да подготвите специално решение.

 1. Вземете лъжица тютюн и я напълнете с литър вода. Оставете го да вари за един ден, прецедете.
 2. Втрийте същото количество сапун за пране в течността и разтворете напълно стърготините във водата.
 3. След това покрийте почвата в саксията с кюспе и внимателно обработете издънките и листата на дървото със сместа.
 4. След един ден не забравяйте да изплакнете разтвора с чиста вода.

dollarovoe-derevo_10

По-силно и ефективно средство за борба с насекомите е биологичният продукт "EM-5". За разтвора е необходимо да се разреди 1 mg от лекарството в 100 ml вода и да се напръскат zamioculcas веднъж на всеки 7 дни. След няколко обработки вредителите ще бъдат напълно унищожени.

През лятото инсектицидите ще помогнат за справяне с паразитите. Те трябва да се използват според инструкциите, напръскайте доларовото дърво на чист въздух и не забравяйте да премахнете отровата от листата след 24 часа с вода.

Zamioculcas на перваза на прозореца ще донесе богатство и късмет. Просто трябва да се грижите добре за него, да отделяте внимание и обич. Знаещи хора съветват да поставят саксията върху банкнота, тогава богатството ще дойде по-бързо.

Самостоятелно отгледано доларово дърво е прекрасен подарък за приятели и семейство, защото е не само силен амулет, но и отлична интериорна декорация.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци