Може ли киселецът да се засажда на сянка или е по-добре на слънце?

Съдържание


"Засадени ли са на сянка или на слънце?" - този въпрос често се задава от хора, които първо са решили да засадят дадена култура. Киселецът е непретенциозен, расте добре на сянка и на слънце. Обикновено за кацането му не се отделя специално място. Семената се засяват там, където са свободни. Като правило това е площта между овощните дървета, в близост до храстите на малина и касис. Също така, много отглеждат маруля близо до оградата и по пътеките.

Граница на киселец

Непретенциозна киселец

Киселецът е род от едногодишни и многогодишни треви и храсти от семейство Елда. Има повече от 150 вида, но почти всички от тях се считат за плевели. Киселата киселец, конската киселец, спанакът и някои други се отглеждат като зеленчукова култура и лечебно растение. Продълговатите листа отдавна се използват от хората за храна. Освен всичко друго, тя е отлична храна за гъски, пилета, прасета и зайци.

Соррелът е космополитно растение. Местообитанието му обхваща обширни области на Земята. Неговата непретенциозност изигра важна роля в разпространението. Той отлично понася неблагоприятните условия:

 • устойчив на замръзване (покълва при + 4-6 градуса);
 • расте на всички видове почва;
 • обича както сянката, така и слънцето.

Киселецът се адаптира към всички условия.

Киселец на сянка

Можете и трябва да засадите на сянка!

Кореновата система на киселец се разклонява добре и се намира в горния почвен слой. Растението обича слънцето, плодородните земи. Но да се разпределят най-добрите места в градината за салата е неразумно. По-добре е да засадите взискателни зеленчуци върху тях: тиквички, картофи, тиква, пъпеш, домат.

Киселецът расте добре на сянка. Листата остават млади и сочни за дълго време. На слънце бързо достига зрялост, става жилав и прекалено кисел. С началото на цъфтежа се увеличава съдържанието на оксалова киселина в листата, което е противопоказано при пикочна и жлъчнокаменна болест.

Семена киселец

Тайни на вкусна салата

Най-вкусният киселец е млад. Листата се отрязват или прищипват в ранната сутрин, когато максималното количество влага е концентрирано в тях.

За да отглеждате вкусен киселец, следвайте следните прости правила:

 • Можете да засадите зеленина от март до ноември включително. Ранната пролетна сеитба се счита за оптимална. През март почвата има достатъчно влага и семената покълват заедно. Минусът на летните култури е в честото поливане, а зимните култури са в смъртта на част от семената.
 • За богата реколта е за предпочитане да се използва плодородно място. Можете да приготвите лехите през есента - да копаете земята с оборски тор или компост (6-8 кг на 1 м.)2), и също така добавете 30-40 g суперфосфат и 20-30 g калиев хлорид. През пролетта почвата е брана и се прилага карбамид със скорост 20 g на 1 m2.
 • Щавелът обича почвата с неутрална и леко кисела реакция. Не е необходимо да го варите.
 • За бързо поникване на разсад семената се държат на мокра марля 2-3 дни. Те покълват на петия ден. И със суха сеитба - до края на втората седмица.
 • Методът на сеитба е на линия. Оптималното разстояние между редовете е 15-25 см. Дълбочината на допир е 1 см. На 1 м2 0,3 г семена са достатъчни.
 • Преди сеитбата земята се полива обилно, а след това леко се уплътнява.
 • С появата на разсад, засаждането се изтънява. Извадете слаби издънки. Един разсад се нуждае от 8-10 см свободно пространство.
 • Растението обича поливането. В сухо време бързо изхвърля стрели.
 • Основната реколта от киселец се прибира преди цъфтежа. Големите листове се отрязват, а малките се оставят. Последният път, когато отрязването се извършва през август, така че растението да има време да се възстанови и успешно презимува.
 • На 3-4-та година културата се изражда. Листата от маруля се свиват и се появяват голям брой цветни стрели. Следователно на 3-та година семената се събират от него и се прехвърлят на друго място.

Отглеждане на киселец

Не е необходимо да се прави голямо легло за киселец.От един квадратен метър можете да съберете от 2 до 7 кг зеленина.

Киселецът е първата градинска зеленина: младите листа се появяват веднага щом пъпките се излюпят по дърветата. Почти всички градинари го отглеждат. С киселец се получават вкусни витаминни салати и лека, но засищаща зелева супа. Съдържа много витамин С и полезни органични киселини.

За всичките си предимства културата е много непретенциозна - може да расте на всяка земя, на сянка, на слънце, за нея е неизискващо да се грижи. Струва си да сеете веднъж семената и можете да се насладите на киселите листа в продължение на 3-4 години.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци