Може ли карфиолът да се засажда на сянка?

Съдържание


Наред с бялото зеле, градинарите често засаждат карфиол. Дали тя обича сянката или слънцето е горещ въпрос. Културата се счита за светлолюбива, но устойчива на сянка. Расте по-добре в слънчеви райони. Засенчването инхибира развитието му.

Глава карфиол

Слънце или сянка?

Много хора спират да отглеждат карфиол, защото не получават реколтата, от която се нуждаят. Културата се счита за капризна и изисква повишено внимание. Основният му проблем е разхлабеността на главите.

Карфиолът се нуждае от плодородна почва, обилно поливане и слънце, за да процъфтява.

Засаждането на зеленчук на сянка е нежелателно, но ако слънчевите райони вече са заети, можете. Карфиолът не е толкова взискателен към осветлението, колкото доматите или пъпешите. Принадлежи към растения, устойчиви на сянка. С други думи, той расте на сянка, но се развива по-бавно.

Как да засадите карфиол, за да получите добра реколта:

  • Дайте предпочитание на открита зона.
  • Нанесете тор.
  • Не забравяйте да варовита кисела почва.

Културата не расте добре в кисела почва, не връзва глави. Също така, липсата на добив често е свързана с липса на бор и молибден. За стимулиране на яйчниците, отглежданите растения се хранят с Boroplus, Gumat + 7, Fertika Lux или аналози.

Отглеждане на карфиол

Тънкостите на отглеждане

Повечето градинари отглеждат карфиол чрез разсад. Това прави възможно събирането на ранна реколта. Но може да се засява и на открито. Събитието е насрочено за началото на май. Семето се засява гъсто на редове на слънце. 2 седмици след поникването разсадът се разпределя между дупките.

За да се роди зелето, трябва да имате предвид някои тънкости:

  • Изборът на сорта. Обърнете внимание къде се отглежда сортът. Ако на юг, тогава има голяма вероятност в средната лента да не върже глави. Дайте предпочитание на доказани сортове като Гаранция, Скайуокър, Коза-Дереза, Фремонт, Франсоаз.
  • Добър предшественик. Препоръчва се зеле да се засажда в район, където преди са били отглеждани моркови, краставици или в краен случай домати и лук. Всички кръстоцветни растения се считат за лоши предшественици.
  • Подхранване. Карфиолът трябва да се храни поне веднъж на сезон. За това се използват органични торове и биологични препарати: "Profi-Fan", "Boroplus", инфузия на коприва, разтвор от пилешки тор.
  • Обилно поливане. Зелето е много влаголюбиво. Затова трябва да се полива редовно (1-2 пъти седмично), като не се пести вода. Оптимално е да се използва утаена топла вода. Изсипва се в дупки с високи страни. Когато цялата влага се абсорбира, поливането се повтаря.
  • Защита на главите на зелето. Така че растящите глави зеле не потъмняват и не се влошават от дъжд и слънце, те са покрити с листа. Можете да закрепите големи листа с прищепка или да счупите и да поставите един голям лист зеле отгоре.
  • Прибиране на реколтата. Жътва зеле, тъй като теглото на главите се увеличава. Обикновено масовото събиране се провежда в края на август. Но също така се случва, че в края на лятото главите все още са малки. В този случай те се оставят да узреят през септември, а понякога и през октомври. Студовете не са страшни за възрастно растение.

Засадете невенчета около зелевата лепенка. Те ще изплашат вредителите - кръстоцветния бълхи бръмбар и зелевия бял бръмбар. А за профилактика на охлювите поръсете зелевите листа с пепел.

С дължимото внимание на обогатяването на почвата, горната обработка и поливането, карфиолът може да се отглежда на сянка. Изкопайте земята с пясък, биохумус, торф, пепел. Засадете разсада на разстояние 50 см. На 10-ия ден подхранвайте с разтвор на изпънка, след още 2 седмици - с билкова инфузия. Когато се образуват 10–12 листа, пръскайте листата с цветни торове или борни препарати.Поливайте зелето редовно и обилно. Богатата реколта няма да дойде дълго!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци