Защо листата на доматените разсад се къдрят и какво да направите за това?

Съдържание


Листата се извиват не само в отглежданите на прозореца растения, но и при доматите за възрастни. Има няколко причини, поради които това се случва.

Печещо слънце

Повишена температура

Ако температурата е над +35, тогава определено ще се отрази на развитието на растенията. През деня листата им изсъхват и се извиват като лодка, а през нощта имат нормален външен вид. Какво трябва да направя, за да поправя това?

Ако разсадът се отглежда в оранжерия, те трябва редовно да се проветряват или засенчват от силно слънце. Вкъщи прехвърлете доматите на прозорци, където слънцето пържи по-малко.

Съвети

Най-честата причина е малкият обем на контейнера. Пресадете доматите в по-голяма саксия или ги пресадете на постоянно място.

Поливане от градинска лейка

Неправилно поливане

Причината, поради която листата се къдрят, може да е неправилно поливане.

Доматите, както мнозина знаят, се нуждаят от обилна влага в почвата, но това не означава, че те трябва да се наливат ежедневно. В този случай върху кореновата система се развиват само горните, а не долните корени. Те нямат време да насищат растенията докрай. Затова доматите трябва да се поливат много, но не често. Няколко пъти седмично при сухо време ще е достатъчно. Извиването също може да причини липса на влага.

Какво да направя, за да го поправя? Препоръчително е горната почва на разсада да е постоянно влажна. При липса на влага най-уязвимите части на растенията изсъхват.

Томат Синьор Домати

Торове

Защо излишъкът или липсата на тор води до факта, че горната листата изсъхват и сгънете?

Без подхранване на растенията не можете да получите добра реколта, но излишъкът от него може да доведе до къдрене. Излишъкът от азот води до липса на фосфор, калий и цинк в почвата.

За да коригирате това, трябва да намалите количеството азотни торове и да добавите фосфор-поташ... Листата ще се върнат към нормалния си вид и ще се издигнат нагоре.

 • Те сигнализират за липса на фосфор лилав оттенък.
 • При недостиг на цинк те се огъват надолу, а горната част на короната се извива.
 • Бор няма достатъчно - младите листа се търкалят надолу.
 • Липса на мед или сяра - издънките ще станат малки.
 • При липса на калций те са бледи и усукани.
 • Недостиг на желязо - листата провисват и пожълтяват, краищата са усукани нагоре.

Важно!

Комплексните торове трябва да съдържат микроелементи, необходими за растението, и се препоръчва да се хранят два пъти месечно.

Пашата на домати

Стъпка

Защо неправилното закрепване засяга усукването? Градинарите най-често премахват доведените деца от доматите един или два пъти. Това е вредно за растението. След такава процедура, на следващия ден те се извиват и увисват. Какво трябва да направя, за да поправя това?

Пасинките трябва да бъдат премахнати, докато растат 5-6 см, а долните - като се появят плодови яйчници.

Извити листа от домати

Болести и вредители

Болестите и вредителите също могат да бъдат причината. Увиват ли се и изсъхват краищата на листата? Разгледайте храста внимателно. Ако се открият листни въшки или белокрилка, предприемете спешни мерки. Препоръчва се третирането на доматите с разтвори на препарати Fufanon, Tantrek и Biotlin. Тези продукти помагат за борба с вредителите по доматите.

Ако се открие заболяване като късна болест, болните части на растението трябва редовно да се отстраняват и лекувайте ги срещу фитофтора... Препоръчват се следните лекарства:

 • Авиксил;
 • колоидна сяра;
 • Бордоска смес.

Защо не е нужно да оставяте домати за семена от такива растения? Защото са заразени не само листата и стъблата на растенията, но и семената, които няма да ви дадат добра реколта.

Излишната светлина и дългата липса на влага заплашват появата на вирус с тънък лист. Резултатът е лоша реколта, малки, набръчкани плодове с жилава сърцевина. Листата изсъхват.

Лечението на домати е възможно чрез напръскване с разтвор на урея и манган. Процедурата трябва да се повтаря на всеки 2-3 дни до пълно възстановяване. За разсад създайте сянка от слънцето.

Ако видите, че малките листа изведнъж се усукват на върха на главата, тогава това е възможно паяк кърлеж. Лекувайте спешно със специален препарат.

Съвети

Ако доматите са силно заразени, тези растения трябва да бъдат унищожени.

При такова заболяване като бактериоза на доматите те стават тънки, отслабени. Възрастните растения изостават в развитието си, съцветията се деформират, листата изсъхват и изсъхват. Върховете на главите им увисват надолу.

Защо растенията, заразени с бактериоза, се отстраняват и изгарят? Защото те не могат да бъдат излекувани. Почвата трябва да се разлее с разтвор на манган или дезинфектант за дезинфекция на почвата.

Внимание!

Някои сортове, обикновено високи, имат извити листа. Това е тяхната особеност, а не болест, така че няма нужда да се притеснявате.

Домати разсад

Оптимални условия за развитие на разсад

Вашата бъдеща реколта директно зависи от здравите растения. Следователно те трябва да създадат всички условия за отглеждане.

 1. Купувайте или събирайте незаразени семена.
 2. Преди засаждането те трябва да бъдат дезинфекцирани в разтвор на манган.
 3. Почвата също трябва да се дезинфекцира от болестта, като се разлее с вряща вода или манган. Това трябва да се направи през пролетта, преди засаждането.
 4. Докато растете, трябва да пресадите домати в по-големи контейнери.
 5. Не увреждайте кореновата система по време на трансплантация.
 6. Осигурете достатъчно поливане, за да не изсъхне почвата.
 7. Ако разсадът е под лъчите на жаркото слънце, те трябва или да бъдат прехвърлени на друго място, или да бъдат засенчени.
 8. Торовете трябва да се прилагат умерено. Ако почвата съдържа хумус, тогава те не е необходимо да се прилагат, просто добавете малко дървесна пепел.
 9. Проветрявайте доматите, когато е възможно.
 10. Не се увличайте от прекомерното отрязване на доведени деца в един замах. За да направите тази процедура по-добре постепенно.

При спазване на оптималните условия за разсад, той ще расте здрав и впоследствие ще даде обилна реколта от домати.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци