Как да прищипваме парично дърво за красиво разклоняване?

Съдържание


Дървото на парите (crassula, копеле) е благодарно, лесно формиращо се растение. Цветарите препоръчват да започнете да прищипвате паричното дърво в млада възраст, когато на багажника има не повече от 4-5 чифта листа. Процедурата на прищипване е проста, но има своите тънкости.

Дърво с големи пари

Защо щипете парично дърво?

Щипките и оформящите облицовки са най-добрите приятели на дебелата жена. Без тях растението губи своя декоративен вид. Вкъщи в паричното дърво се образуват твърде малко клони, багажникът расте дълъг и тънък, няма време да расте твърд. Често се чупи под тежестта на издънките с месести листа.

Стискането на точки за растеж позволява:

 • създаване на нови клонове;
 • увеличете дебелината на багажника;
 • оформете растението в красив храст или дърво;
 • контролирайте височината на дебелата жена.

Прищипване - отстраняване на млади издънки по върховете на леторастите.

Място на прищипване на паричното дърво

Как да щипете правилно?

По принцип паричното дърво толерира формирането (особено в млада възраст). Но са възможни и непредвидени последици - болести, гниене на багажника и т.н.

За да не навредите на растението, трябва да знаете как да го щипнете правилно. Важно:

 • спазвайте времето на прищипване;
 • провеждайте процедурата с чисти сухи ръце (инструмент);
 • не намокрете растението преди и след формирането в продължение на 3 дни;
 • щипка само здраво дърво с пари;
 • щипка строго след възстановяване от предишната формация, трансплантация.

Можете да използвате медицински алкохол за дезинфекция на инструмента. Местата на прищипване обикновено не се третират с антисептици. Но можете да го играете безопасно и да поръсите раната с натрошен активен въглен или канела.

Разклонено парично дърво

График

Ранната пролет се счита за най-доброто време за формиране на короната. В края на февруари или началото на март паричното дърво се събужда от хибернация и започва активно да отглежда зелената си маса. След пролетното прищипване се наблюдава най-бързият растеж на леторастите и листата. Но можете също така да продължите да щипете красула през цялото лято.

Оптимални условия:

 • за добро разклоняване - от края на февруари до началото на септември;
 • за изграждане на широк багажник - през цялата есен и зима.

По време на зимното прищипване е важно да се поддържа температурата на въздуха около +15 градуса и да се намали поливането, за да не се събуди растението. Всички долни листа и издънки се отстраняват, а нови пъпки се прищипват до пролетта. Тогава багажникът се втвърдява и се втвърдява.

За разклоняване, прищипването на копеле в студения сезон е безсмислено. Издънките, ако растат, са много слаби.

По-добре е да прищипвате Crassula сутрин, така че раните да имат време да заздравеят и да изсъхнат на слънце до вечерта.

Процедура

Можете да прищипвате дърво без специални инструменти. В повечето случаи точката на растеж се отстранява с пръсти. Ако е твърде малък, използвайте дезинфекцирани ножици за нокти или пинсета.

Алгоритъм на действията:

 1. Вземете издънката в ръка и разгледайте горната част.
 2. Ще видите пъпка между горните две листа.
 3. Защипете го внимателно, без да повредите листата и багажника.

Точката на растеж в паричното дърво се отстранява чрез завъртане около оста. Важно е да не оставяте допълнителни елементи, в противен случай растежът на бъбрека ще продължи.

Процедурата не свършва дотук. Паричното дърво се регенерира за известно време и пуска няколко нови пъпки на мястото на прищипване. Така започва разклоняването. Оптимално е да оставите 2-3 бъбрека, а останалите да отстраните. Рядко, но се случва, че само един бъбрек е вързан. В този случай тя се премахва отново.

Нови бъбреци на мястото на прищипване на красула

Нови издънки на Crassula на мястото на прищипване

Схема

За да получат силно и красиво парично дърво без „коноп“, те започват да участват в неговото формиране през първата година от живота:

 1. Първото прищипване се извършва, когато върху растението се образуват 4 чифта листа. На този етап височината на багажника е 15-20 cm.
 2. След първото прищипване се очаква да се появят издънки - 3-4 клона от първи ред. Също така им се разрешава да образуват 4 чифта листа. След това точките на растеж се отстраняват отново.
 3. Следващият етап е формирането на клони от втори ред с 3-4 чифта листа. След това стимулиращото прищипване се спира. По-нататъшните процедури са насочени към поддържане на дадена форма.

Това е стандартният модел за формиране на красула. Можете да го промените по ваш вкус, да придадете на дървото извита, пълзяща форма. Въпреки това, експертите не препоръчват използването на тел.

Последващи грижи

Дървото на пари, което е било приковано или подрязано, се нуждае от специални грижи.

За бързо възстановяване трябва:

 • осигурете на растението добро осветление;
 • поддържайте температурата на + 15-18 градуса;
 • подхранвайте Crassula със сложни торове за сукуленти;
 • поливайте растението редовно (2 пъти седмично), като избягвате застояла влага;
 • избършете прах от листата.

Първото поливане се организира 3-5 дни след пълното зарастване на раните по леторастите. Водата се използва изключително топла, отстояла в продължение на 6 часа. В същото време можете да нахраните паричното дърво.

В по-голямата си част младите растения трябва да бъдат прищипвани. Crassulae за възрастни се подрязват по-често. Понякога резитбата се комбинира с прищипване.

Тънкости на формирането

Формирането на парично дърво е отчасти творчески процес. С подходящо търпение можете буквално да „заслепите“ растението със собствените си ръце. Най-често дебелата жена се оформя в буен храст или дърво.

Крассула, оформена като храст

 • Буш.

Почти всички дебели жени могат лесно да се хранят. Достатъчно е редовно да прищипвате или отрязвате издънки, които са станали много удължени и са излизали отвъд чистия храст.

Crassula бонсай

 • Дърво (бонсай).

Отглеждането на дебела жена с форма на дърво е по-трудно. Като начало се оформя скелет - твърд ствол с издънки от първи и втори ред. През първите 2-3 години паричното дърво не е позволено да расте короната си. Точката на растеж редовно се прищипва, долните издънки и листа се отстраняват, а почвата се наторява с минерали за сукуленти. Когато скелетът на дървото придобие достатъчен обем, те започват да образуват върховете на листата.

Дървото на парите е известно растение. Той е обичан заради интересните си форми, красивите монетни листа. Дебелата жена освежава всеки интериор. Много хора вярват в неговите магически свойства: да привличат пари, стабилност и благополучие в къщата. Смята се, че колкото по-богата е короната и по-дебел багажникът, толкова повече сила има растението.

За да отглеждате разпръснат храст или ефектно дърво, важно е редовно да прищипвате медузите през първите години от живота. Това ще ви даде силно, устойчиво растение. Безсмислено е да прищипвате обрасло с пари дърво. В началото се извършва резитба против стареене, след което короната се оформя практически от нулата.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци