Тайните на отглеждане на дървета джуджета от бонсай у дома

Съдържание


Хобитата на производителите на цветя през последните години могат спокойно да се причислят към отглеждането на бонсай дървета - невероятни по красота, но много капризни и взискателни растения. Грижата за тях трябва да бъде висококачествена и редовна, само в този случай миниатюрен представител на арбореалната фауна ще ви зарадва с красотата на завоите на багажника, силата на разнасяне на клони и поразителната зелена зеленина.

Бонсай дърво

Кратко описание

Изкуството да отглеждаме дървета джуджета дойде при нас от далечна Япония и е напълно възможно да разберем основите му у дома.

Често под формата на бонсай можете да намерите следните растения:

 • мирта;
 • чемшир;
 • маслини;
 • кедър;
 • Гранат;
 • бор;
 • бряст;
 • дъб.

Често, за да се създаде уникална разпознаваема композиция, която ще се превърне в "връхната точка" на интериора, се използва не само самото дърво, но и контейнерът, в който то расте, така че към неговия избор също трябва да се подхожда отговорно.

Освен това растението е миниатюрно копие на „истинско“ дърво, напълно подобно на по-високия му спътник.

Според размера си бонсаите се делят на няколко разновидности:

 • миниатюрна (височина от 5 до 15 см);
 • малка (до 30 см);
 • средна (30-60 см);
 • голям (от 60 до 120 см).

Повечето производители на цветя се интересуват от първите две групи и затова придобиват дървета с миниатюрни игли или листа за себе си: чемшир, кипарис, мирта.

Условия

По правило дърветата, които се използват за отглеждане, са свикнали с топлия климат на родината си, но практиката на домашните производители на цветя показва, че в обикновен апартамент могат да се създадат оптимални условия за такива растения. Под формата на таблица представяме описание на основните фактори, които са важни за отглеждането на дървета джуджета от бонсай.

Факторкратко описание на
ТемператураЗа да могат растенията да се чувстват комфортно, стайната температура през лятото е подходяща. Основното е да осигурите чист въздух в саксиите. През зимата бонсаят се поставя в хладно помещение, термометърът не трябва да показва повече от + 15 ° C, за това цветята често се изнасят на остъкления балкон.
ОсветлениеТози фактор зависи от условията, при които растението расте в природата. За бонсай е най-добре да намерите място от западната или източната страна на апартамента. Средните дневни часове са 12 часа, така че през есента и зимата той ще трябва да бъде удължен със специални лампи.
Организация на поливанетоДо голяма степен зависи от вида на растението. Основното правило, което работи за всички, е, че е по-добре да се полива на малки порции, но достатъчно често, като не позволява на земната кома да изсъхне. Преовлажняване е вредно, може да доведе до гниене на корените.

Също така сред изискванията е влажността, за увеличаване на която дървото трябва редовно да се пръска със спрей бутилка. И зеленият домашен любимец трябва да бъде внимателно защитен от чернови.

Съвети

Саксията с мини-дървото трябва да се обръща на всеки 10-14 дни, така че клоните и листата да не достигат до слънцето и короната да изглежда спретнато.

Бонсайска почва

Избор на почвата

При отглеждането на бонсай от семена е много важно да изберете правилната почва, което зависи от конкретния вид растение.

За повечето дървета джуджета тази смес е оптимална:

 • градинска земя (3 части);
 • едър пясък (1 част);
 • торф (1 част).

За бор най-добре е калцинираният пясък. Удобно е да използвате и специализирана смес от бонсай - акадама.

Особено важно е саксията с бонсай. Най-добрият вариант се счита за глина, плитка, но широка. Важен е не само външният вид: контейнерът задължително трябва да има дренажен отвор и слой от експандирана глина или малки камъчета в долната част.

Съвети

Можете да защитите растенията от прекомерно изпаряване на течността, като засадите мъх като горен слой. Освен това ще помогне да се създаде интересна композиция.

Грижа за бонсайското дърво

Как да засадим?

Най-лесният начин да станете собственик на бонсай е да го купите в специализиран магазин и да започнете да се грижите. Но е много по-интересно да го засадите сами, например от семена.

Още по-лесно е да отглеждате бонсай от разсад през есента, за това избраното растение просто се изкопава с бучка пръст в гората, след което корените се изрязват (дължината им трябва да е около 10 см) и всички клони. В резултат на това остават само хоризонтални процеси. Това е бъдещото дърво на бонсай.

Съвети

Височината на разсада трябва да бъде не повече от 10-15 cm.

Растението се засажда в малка саксия, полива се и се изнася на балкона, където се поставя така, че пряка слънчева светлина да не я достига. През зимата разсадът ще се вкорени и ще започне да расте с първата топла пролет.

Бонсай от семе

Отглеждане от семена

Друг забавен начин да получите домашно мини дърво е да отглеждате от семена. Черен бор е най-подходящ за тази цел, но могат да се използват и други опции. Важно е да изберете правилно семената, те трябва да са пресни.

Трябва да действате според следния алгоритъм.

 1. Увийте семената с влажна кърпа и поставете в хладилника, в зоната на свежест. За да запазите семето в такива условия, трябва да бъдат 2-3 месеца, като се уверите, че тъканта задържа влагата.
 2. Извадете семената от студа и ги поставете в стайна температура за 6 часа.
 3. Поставете семето в найлонов плик и оставете за три дни на стайна температура.
 4. След това подходящите семена ще набъбват - те се поставят в предварително подготвена почва, в вдлъбнатини до 2 см, поръсени с пясък отгоре. Неподправени празни семена ще трябва да бъдат изхвърлени.
 5. За да не навредите на семената, е по-добре да замените поливането с нежно пръскане от спрей бутилка.

Освен това остава само да изчакаме появата на първите издънки. Разбира се, в този случай процесът на отглеждане на дърво ще се завлече в продължение на много години, но собственикът ще може гордо да съобщи, че е създал уникално живо творение сам.

Поливане на миниатюрно дърво

Организация на поливането

Важно е не само да засадите правилно растението, но и да се грижите за него според всички правила - и на първо място се отнася до поливането. През лятото почвата с бонсай трябва да се навлажнява 1-2 пъти седмично, през пролетта и есента - 1 път, тъй като почвата изсъхва. През зимата - 1-2 пъти месечно, в зависимост от температурния режим. Иглолистните дървета се поливат около веднъж седмично през зимните месеци, докато продължават да растат. Поливането е внимателно, количеството на водата е малко, по-добре е да го залеете и да го поливате отново след няколко дни, отколкото да позволите преовлажняване на почвата.

Най-добрият метод за поливане е потапянето.

 1. Саксия с джудже дърво се поставя в съд, в който се излива отстояла течност при стайна температура.
 2. Благодарение на дренажния отвор, влагата прониква до корените на растението и овлажнява почвата.
 3. След 30-40 минути бонсаят се изважда от контейнера и се поставя на обичайното му място.

Съвети

Някои хигрофилни видове, като блатен кипарис, могат да бъдат оставени в контейнера за няколко часа.

В допълнение към поливането трябва да се пръскат миниатюрни дървета. Това се прави всеки ден и помага да се създаде комфортен микроклимат за растенията.

Подрязване и оформяне на короната

Много важна стъпка в отглеждането на бонсай, която ви позволява да получите точно произведение на изкуството, а не само непривлекателно малко дърво. Най-доброто време за него е пролетно-летният период. За някои дървета (например кленове и брези) тази процедура е оптимална през ноември.

Подрязването става така.

 • За да се предотврати растежът на дървото нагоре, издънката се нарязва под пъпката в наклонена посока. Ако обаче издънката е слаба, тя трябва да бъде отрязана право, над пъпката.
 • Когато се образуват страничните клони, трябва да започнете да оформяте короната - премахнете излишните клони, които пречат на дървото да даде желаната форма, както и да изсъхнат или засегнати от заболяване.
 • Най-трудното е да се постигне удебеляване на багажника - за тази цел е важно да се запазят клоните, разположени на багажника. Тук трябва да опитате да оставите колкото се може повече издънки, което ще има положителен ефект върху сгъстяването.
 • Короната трябва да се изтъни, тогава ще изглежда спретнато. Това се улеснява чрез прищипване на точките на растеж.

Съвети

Короната трябва да бъде оформена с художествен вкус, така че стволът и клоните да се виждат в зелената зеленина, но празнините са нежелателни.

Горна дресинг от бор в купа

Организация на храненето

За да процъфтява бонсай, растението трябва да се подхранва, като се използват стандартни минерални комплекси в стайни условия, но в ниска концентрация. В топлия сезон торенето трябва да се извършва поне веднъж месечно, през зимата храненето спира.

Графикът на хранене изглежда така:

 1. през пролетта на растенията се дават азотно-фосфорни смеси, такъв тор се прилага на всеки 30 дни до юли;
 2. от юли до септември - почивка в храненето;
 3. Октомври, ноември е времето за торене с калий.

Съвети

Ако бонсаят е цъфтящ и плодотворен, е изключително важно да се гарантира, че дървото получава фосфор. Въпреки това торовете трябва да се дават в много малки количества, за да се помогне на растението да расте и да го запази по-малко.

За да организирате храненето, можете да използвате този метод:

 • Разтворете 2 g тор в 1 литър вода;
 • поставете саксия с бонсай в съд с получения разтвор;
 • изчакайте, докато влагата се абсорбира;
 • извадете гърнето.

Методът е прост и удобен, на първо място, защото избягва въвеждането на прекомерни количества минерали.

Състав с бонсай

Съвети от опитни флористи

За да отглеждате успешно бонсай у дома, трябва да следвате някои насоки.

 • Засаждането на растение в по-голяма саксия, отколкото е необходимо, ще помогне да се формира силно стъбло.
 • Всяка пролет бонсаите трябва да бъдат трансплантирани, докато допълнителните корени трябва да бъдат премахнати. Първата година след засаждането растението не се нарушава, като се започне от втората до осмата - пресажда се ежегодно (препоръчително е да се направи това през април). По-старите дървета се пресаждат след година. По време на тази процедура трябва внимателно да изследвате кореновата система, да премахнете болни и изсушени корени.
 • Два дни преди планираната трансплантация трябва да спрете да поливате цветето, а самата процедура трябва да се проведе бързо, защото корените на дърветата не обичат светлина и чист въздух.
 • За поливане на бонсай трябва да използвате предварително утаена течност при стайна температура.

Това са тайните на грижата за дървото Банзай, дадено от опитни производители. Нищо сложно - но е изключително важно да обърнете внимание на растението, да не забравяте за поливането. Ако допуснете течение върху "домашния любимец" или изсипете студена вода от чешмата върху него, листата ще започнат да пожълтяват и ще отпаднат.

Отглеждането на дървета джуджета от бонсай е трудна работа, но ви позволява да покажете творческите си умения и да създадете истинско произведение на изкуството.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци