Как правилно да отглеждаме зеленчуци в оранжерия?

Съдържание


Дори в топлите райони отглеждането на зеленчуци в оранжерия помага на градинаря значително да разшири асортимента от хранителни култури и да има ранни плодове на масата. Жителите на региони със суров климат няма смисъл да имат дача без тази структура: нито доматите, нито краставиците ще дадат добри реколти. Най-добрият вариант е оранжерия от поликарбонат, тя поддържа топлината добре, трайна е и е удобна.

Чушки и домати в оранжерията

Предимства на оранжерията от поликарбонат

Все повече летни жители предпочитат поликарбонатни конструкции. Този материал е скъп, но ще издържи по-дълго от филма или стъклото. Ако се отоплява там, зеленчуците могат да се отглеждат в тези помещения дори през зимата. По време на строителството осигурете двойни врати, в противен случай рязък спад на температурата от студения външен въздух ще унищожи насажденията.

Топлите легла ще бъдат добър заместител на изкуственото отопление. Основата им е направена от оборски тор, който при нагряване отделя топлина. Отгоре се изсипва слой почва, а корените на растенията не измръзват от почвата, която е изстинала през зимата.

Възможно е да се използват други органични материали:

 • нарязана дървесина;
 • хартия;
 • дървесна кора.

Зеленчуците се отглеждат под покрив за повече от просто ранна реколта. Екологичната ситуация в много региони е пагубна за капризните култури. Киселинните дъждове и вредните емисии от промишлени предприятия, силната ултравиолетова радиация не позволяват да се отглежда прилична реколта на открито. Поликарбонатът неутрализира вредните фактори и растенията се чувстват комфортно.

Съвети

Най-горният слой от поликарбонат може да бъде надраскан дори с гъба за съдове. Почиствайте оранжерията само с меки парцали и мека сапунена вода, не използвайте химически почистващи препарати.

Реколтата от оранжерийни зеленчуци

Как да получите добра реколта в оранжерия

За да извлечете максимума от оранжерията, трябва да я позиционирате правилно на сайта. Важно е културите да получават добро осветление сутрин и вечер, така че правилният вариант е да ориентирате леглата от север на юг. Ако слушате съветите на опитни градинари, по този начин те препоръчват да се отглеждат малки растения: зеленина, репички. За високи култури е по-добре да отделите редове, насочени от запад на изток.

Ако поставите оранжерия между високи дървета или в близост до сгради, сянката от тях ще възпрепятства слънчевите лъчи. Сигурен залог е да го изградите на открито, така че нищо да не блокира светлината от изток и запад. Поликарбонатна ограда издържа на натиска на силни ветрове, но е по-добре да изберете място за строителство, което е защитено от въздушни течения.

Направете ширината на леглата 45-60 см, след което можете да се доближите до всеки храст и да му осигурите правилна грижа. Височината на леглата зависи от възможността за правилна влажност на почвата. Ако имате водопровод, капково напояване или автоматично напояване, можете да направите високи, топли легла. Когато това не е възможно и се появявате в дачата само през уикендите, придържайте се към стандартната височина от 20 см.

Съвети

Когато купувате семена, помислете дали сортът е подходящ за оранжерийно отглеждане. Ако растението трябва да бъде опрашено от насекоми, ще трябва да използвате четка, за да пренесете прашеца от цвете в цвете.

Ако имате поликарбонатна оранжерия, растенията не се страхуват от малки пролетни студове. В студени райони във филмови структури лек замръзване може да унищожи всички разсад. В този случай е по-добре да не бързате засадете домати само в края на май, а краставиците през юни. През пролетта поливайте всички лехи с топла вода преди засаждането.Той не само ще затопли земята, но и ще събуди червеи и микроорганизми от зимен сън, които ще подготвят почвата за приемане на семена.

Съвместно засаждане в оранжерията

Съвместни кацания

Не всички летни жители могат да построят отделно помещение за всяка култура. Дори ако разделите оранжерията на отделения, влажността на въздуха ще бъде еднаква навсякъде.

Като начало, нека разгледаме най-популярните култури за оранжерии - домати. Те се нуждаят от:

 • не твърде висока температура на въздуха;
 • малко влага;
 • добра вентилация;
 • обилно хранене с фосфор и калий;
 • ниско съдържание на азот в почвата.

Можете да засадите репички, лук или маруля до доматите. Патладжаните ще бъдат добри съседи, само те изискват много повече вода за напояване, отколкото доматите. Ако културите не обичат висока влажност на въздуха, покрийте цялата повърхност на лехите с дебел слой слама, това ще забави изпарението на водата от почвата.

Ако планирате да засадите краставици, те изискват различни условия на отглеждане. Те ще се чувстват неудобно до доматите.

За устройството на леглата с краставици се нуждаете от:

 • много рядко проветряване;
 • температура на въздуха около 22⁰С;
 • малко тор;
 • водата за напояване трябва да е топла и утаена.

Чушките и билките ще бъдат добри съседи. Само имайте предвид, че сладките и горчивите чушки в една и съща оранжерия могат да се опрашат и плодовете ще загубят вкуса си. Разпределете правилно пространството за култури с различна височина. Засадете ниски ранно узрели растения близо до стените, високи храсти в задния ред. При тази подредба ще има достатъчно слънчева светлина за всички. Ако засадите салата в първия ред, чушките във втория и поставите краставиците вертикално върху плитки, можете да съберете добра реколта от малка площ.

Ако никога не сте участвали в съвместно засаждане, не се опитвайте да отглеждате голям асортимент зеленчуци в една оранжерия, въвеждайте постепенно нови „съседи“. Някои градинари могат да отглеждат напълно несъвместими растения в съседните легла, но това умение идва само с опит. Преди да засадите основната култура, можете да отглеждате ранно зреещи растения: репички, билки, салати. Засадете в такова количество, че всичко се прибира от момента на засаждане на краставиците или доматите.

Засаждане на зеленчуци в оранжерията

Кога и какво да засаждате

След като сте изградили добра оранжерия от поликарбонат, не я оставяйте да стои на празен ход. Не всеки градинар ще вземе решение за отглеждане през зимата, но в началото на пролетта, особено ако са подредени топли легла, зеленчуковият транспортьор трябва да започне да работи. Засадете ранни зеленчуци, които не се страхуват от студено време: репички, билки, лък върху перо... През това време можете да засеете семената на културите, които възнамерявате да отглеждате в открито поле. С настъпването на топлите дни разсадът вече ще бъде голям и ще вкусите пресни зеленчуци много по-рано, отколкото когато сеете директно в градината. По този начин можете да отглеждате:

 • зеле;
 • цвекло;
 • тиквички;
 • тиква;
 • някои видове цветя.

Когато пространството се освободи, засадете в оранжерията разсад от топлолюбиви култури, донесени от дома: домати, патладжани, чушки. Не забравяйте, че предишната партида растения би могла да вземе част от хранителните вещества от почвата, тогава е необходимо да наторите почвата преди засаждането. Има култури, които не изтощават, но обогатяват почвата. Ако ранните бобови растения растат в оранжерията през пролетта, те добавят азот към почвата. За повече фосфор и калий, засадете бял горчица.

Някои култури завършват плодовете през юни и пространството се освобождава в оранжерията. Не оставяйте земята да стои бездействаща, на един сайт можете да вземете 2 или дори 3 култури на сезон. Засадете домашни разсад на топлолюбиви пъпеши - дини, пъпеши - и до края на лятото те ще ви дадат сочни плодове. През есента, когато доматите и краставиците вече са събрани, посейте билки и билки и след месец на масата си ще имате нежен млад магданоз и пресен копър.

Зимата дойде, но не искате да напускате оранжерията? Оборудвайте го с отопление и добро осветление - и правите градинарството си през цялата година.На форумите опитни летни жители дават съвети за отглеждане на зеленчуци, зеленчуци или ягоди за продажба през зимата. Ако овладеете този бизнес и семейството ще бъде с витамини през всеки сезон, а бюджетът ви ще бъде значително попълнен.

Измиване на оранжерия от поликарбонат

Завършване на летния сезон

Оранжерията работи през цялото лято, отглеждайки за вас пресни зеленчуци и през това време е напоена с спори от гъбички, патогени на различни инфекции. Ако лечението не се извърши, през следващия сезон растенията ще започнат да болят, ще бъдат поразени от вредители, чиито ларви са презимували в уединени пукнатини. Започнете с почвата. Изкопайте го и го разлейте с разтвор от течност от Бордо или меден сулфат.

Всички конструкции, оборудване и инструменти трябва да бъдат добре измити със сапун или дезинфектанти. За да ликвидирате инфекцията, дори и на най-труднодостъпните места, фумизирайте стаята със сярна пръчка или спрей парников дезинфектант. Бъдете внимателни при работа, стриктно следвайте съветите на производителя. Всички структури могат да бъдат третирани с белина, но ефективността му е ниска.

Прясна ряпа

Изход

В оранжерии може да се отглежда всякакъв вид зеленчуци. В началото на пролетта ще получите първите зеленина и репички, а когато тази реколта бъде прибрана, ще дойде ред на разсад от домати, чушки, патладжани, краставици. Можете да реколтирате дори през зимата в оранжерия от поликарбонат, оборудвана с отоплителна система.

При кацане трябва да имате предвид съвместимост с растенията... Краставиците и доматите се нуждаят от различен микроклимат, препоръчително е да не ги засаждате в една и съща стая. Докато разсадът е малък, храстите не заемат голяма площ, между тях можете да засадите компактни култури с бързо узряване: лук върху перо, зеленина, репички. Грижата за насажденията в приют се изисква същата като на улицата: поливане, плевене, хранене, борба с вредители и болести. Постройте на място поликарбонатна оранжерия и при всяко време ще бъде осигурена богата реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци