Защо щипка дини и как да го направите правилно?

Съдържание


Агротехнологията на пъпешите и кратуните пряко зависи от площта на отглеждане. В студените региони трябва да прищипите дините, за да узреят напълно. В южните райони и при засаждане в оранжерии тази техника не се счита за съществена, но понякога се използва. За да бъде щипката ефективна, тя се извършва в определено време.

Зрееща диня

Защо да щипем дините?

Ако не прищипвате миглите на динята, върху всеки от тях ще се образува голям брой яйчници. За растението ще бъде трудно да ги "храни" всички, в резултат плодовете ще са малки и незрели. В краткото северно лято прищипването е особено необходимо.

Освен това се улеснява грижата за реколтата. Полива се по-лесно, плеви се и се разрохква почвата. Стъблата и листата не се намесват под краката. В откритата земя на средната лента прищипвайте дините без провал.

Диня яйчник

Кога трябва да щипете?

Колкото по-студен е климатът, толкова по-рано ще трябва да прищипите дините. Ако процедурата се проведе късно, можете да съсипете цялата реколта.

В Сибир и Урал културата силно липсва на топлина и слънце, затова е важно своевременно да премахнете всички излишъци, за да пренасочите хранителни вещества към плодовете.

Когато храстите растат и започват да се засенчват, излишните процеси се отстраняват. Броят на щипките зависи от сортовите характеристики на културата, климата, схемата на засаждане. Най-често процедурата трябва да се повтори.

Основни правила за процедурата

Необходимо е да се извърши работа в топъл слънчев ден. Ако щипете дини при дъждовно време, има вероятност стеблата да изгният.

Излишните издънки се отрязват с резачка или остър нож, не се препоръчва процедурата да се извършва ръчно. С точна кройка щетите се лекуват по-бързо.

За всеки сорт е подходяща негова собствена схема на формиране, тя се избира експериментално.

Прищипването не трябва да се извършва в периода на изсипване на дини - по това време всякакви манипулации с растението го отслабват, причинявайки състояние на стрес.

Общият принцип предполага, че на една мишка са останали не повече от 1-2 плода. Излишните яйчници и издънки се отстраняват.

Схема за формиране на диня

Схеми за формиране на диня

Няма уеднаквени препоръки как правилно да се образуват храсти от диня. Обикновено се избира една от общоприетите схеми:

  • С една лапа. Универсален метод, подходящ както за сортове, така и за хибриди. Върху растението се оставя само основната лапа, отстраняват се страничните издънки. След образуването на яйчниците те се оставят в количество не повече от 4 броя. Необходимо е да прищипвате горната част на стъблото, като държите 5 листа над последния плод. Схемата често се използва в Сибир, което позволява да се получат малко количество напълно узрели плодове. При едроплодните сортове е препоръчително да оставите 1–2 яйчника на миглите.
  • С плододаване на издънки от втори ред. Схемата е по-подходяща за сортови дини, при които плододаването се среща по-добре на страничните издънки. Растенията се отглеждат вертикално, обвързани с решетка. Докато расте, основният камшик се увива около въжето. Двете най-ниски пасинки се прищипват веднага след появата им. Отстраняват се и издънките, на които не са се появили женски цветя. Оставят се бичове с яйчници, прищипвайки ги след 2-3-тото листо над плода. С щипка можете да отделите време, наблюдавайки кои яйчници се развиват и кои не. Не трябва да се оставят повече от 4-5 плода на всеки храст, 1-2 дини трябва да се оставят на едроплодните сортове. Други яйчници трябва да бъдат отстранени, когато диаметърът достигне 5–6 cm.
  • С плододаване на издънки от трети ред. Именно на тези издънки дините узряват по-бързо. Този метод на отглеждане е идеален за райони с къси лета. След като на централното стъбло се появят 5 листа, той се прищипва, оставяйки 3 листа. От растящите издънки от втори ред са останали 2 от най-силните. Клоните от третия ред ще отидат от тях, върху които ще се формира реколтата. 5 листа се оставят на всяка такава издънка.

Необходимо е да се нормализира броят на яйчниците по такъв начин, че между плодовете да узреят на една мишка да има 5 листа.

В оранжерия дините се отглеждат вертикално, връзвайки ги на асма 7-10 дни след трансплантацията. При този метод на отглеждане храстите са добре осветени от слънцето и проветрени, а достъпът до растенията е по-лесен.

В откритата земя дините се засаждат свободно, което им позволява да растат върху пъпешите, без да се намесват помежду си. При отглеждане храстите не се образуват, ако има достатъчно място, или прищипват в самото начало на растежа, ограничавайки разпространението на миглите към съседните територии. Безплодните издънки се нарязват в основата и се оставят на място. В никакъв случай не трябва да се издърпват, в противен случай камшиците с дини могат да се повредят.

Диня на камшик

По-нататъшни грижи

Не е достатъчно да щипете дини, за да получите добра реколта. В бъдеще културата се нуждае от определени грижи:

  • Поливането се извършва 2 пъти седмично в началните етапи на растеж и 1 път седмично след засаждане на плодовете. Водата трябва да е топла. Дините се спират 3-4 седмици преди узряването. Плодовете, които са прекалено влажни, могат да се напукат.
  • В оранжерия дините с размер на тенис топка се поставят в мрежи и се закрепват към опора, за да се предотврати гниенето и да се подобри осветеността.
  • Сламата се поставя под дини, растящи върху пъпеш, за да се избегне контакт на плодовете с почвата. Ако няма слама, можете да използвате шперплат, парчета пяна.
  • Периодично под културата се внася торене. Динените растения реагират добре на добавки под формата на хумус, червейка, птичи изхвърляния, суперфосфат, калиева сол. Горната превръзка е необходима в началото на растежа, на етапа на цъфтеж и формиране на плодове.
  • Когато се появят пасинките, те веднага се разпадат, така че храстът да не губи силата си. Растенията се инспектират ежеседмично за растеж на аксиларните издънки.

Всички растителни остатъци, които не показват признаци на заболяване, могат да бъдат използвани за компостиране. Можете също така да изсушите нарязаните мигли, да ги изгорите и да получите пепел за подхранване на всякакви култури.

Така че, избирайки схема за формиране на храст, вземете предвид характеристиките на сорта и климата на растящия регион. Прищипването на дините е особено важно, когато те растат силно на открито. Тази техника ще ви позволи да получите големи плодове със захарна узряла каша. Чрез засаждане на дини ежегодно ще бъде възможно да се избере най-подходящият метод за формоване и да се придържате към него в бъдеще.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци