Как да вържем грах в открито поле правилно?

Съдържание


Някои култури, когато растат, изискват използването на такава селскостопанска техника като жартиера. Знаейки как да вържете грах, можете да предотвратите няколко възможни проблема наведнъж и значително да увеличите добива на растение от бобови растения. За тази процедура се използват различни видове опори. Решението кой да се използва зависи от летния жител.

Обвързан грах

За какво е жартиера?

Жартовете за грах решават редица важни проблеми. С негова помощ можете да постигнете:

 • намаляване на риска от бактериални и гъбични инфекции, гниене;
 • улесняване на грижата за растенията;
 • спестяване на място на обекта поради компактното подреждане на храстите;
 • по-добра осветеност и издухване на миглите;
 • опростяване на процедурата за прибиране на реколтата.

Граховите стъбла варират по дължина от 0,5 до 2,5 м, в зависимост от сорта. Ако не завържете растението в открито поле, миглите ще започнат да лежат и ще се озоват на земята. Такива храсти често са засегнати от злонамерен вредител от бобови растения - бурхус. Грешката може да повреди всички зреещи грах за кратко време. В резултат на това реколтата ще бъде неизползваема за храна и засаждане. Такива плодове натрупват токсичното вещество кантаридин и могат да причинят силно отравяне.

Практиката показва, че добивите са по-високи, ако се използват наклонени опори за връзване на грах. В този случай растенията получават много повече ултравиолетово лъчение, отколкото при строго вертикално разположение.

Beanpole

Кога да започнете да връзвате грах?

Когато засяването на грах върху леглото ще поникне с височина 15–20 cm и първите антени се появят на растенията, миглите трябва да бъдат фиксирани върху опората. Освен това самите растения ще сплетат около структурата, издънките трябва да се ръководят само така, че да не се преплитат помежду си.

Освен това изобщо не е необходимо да се връзват нови клони, те могат да се фиксират върху опората самостоятелно. Само основните стъбла се нуждаят от жартиера. Те са вързани към носещата конструкция с ленти от мека тъкан.

Не си струва да правите това твърде плътно, трябва да има малка празнина, така че растителните тъкани да не се изстискват. Ако в градината са засадени много грах, можете да закупите специални приставки за магазини. Не трябва да се използва тънка нишка или жица.

Зашеметен грах

Сортове, които не се нуждаят от подкрепа

Не всички сортове се нуждаят от инсталиране на опори. Понякога върху опаковката на семена можете да намерите маркировката „устойчива на подаване“. Храстите на такъв грах растат компактно, ниско. При засаждането се полагат по два граха във всяка дупка наведнъж. В бъдеще растенията се преплитат и задържат едно друго.

Популярни маломерни сортове:

 • "Ватан";
 • „Шустрик“;
 • "Плъзгач";
 • "Китайски";
 • „Изненада на баба“;
 • Чудото на Калведон;
 • „Ранна гъба“.

Максималната височина на тези растения е 75 см. Повечето от тях също са устойчиви на болести и проливане на семена. За по-голяма надеждност стъблата на грах, отглеждани без опора, могат да бъдат вързани заедно.

Видове носещи конструкции

Трябва да изберете опора за грах, като вземете предвид размера и общия стил на сайта, местоположението на градината. Различни конструкции и материали могат да се използват като опори.

Колове за жартиери

Колове

Това е най-опростеният и достъпен вариант. В допълнение към дървените колове могат да се използват метални пръти, фитинги, обикновени пръчки, дълги клони. Една опора се забива в земята на разстояние 15 см от растението или коловете се поставят в един ред и след това канапът се изтегля между тях. По време на растежа, стъблото е вързано към опора на всеки 25-30 cm.Страничните клони се движат по протежение на канапа. Може да има няколко нива канап.

Грах на решетката

Решетка

Както пластмасовата, така и металната мрежа ще свършат работа, но е по-добре да се даде предпочитание на първия вариант. Металът се нагрява много в жегата и може да нарани тъканта на издънките. Можете да закупите мрежа в магазин за хардуер или градинарство. Мрежестият материал е прикрепен към 3-4 вертикални опори с височина 2,5 м. Подпорите са монтирани по ръбовете на леглата и в средата.

Като крепежни елементи се използват скоби или тел за плетене. Грахът се засява от двете страни на мрежата, така че храстите да растат по шаблонен шаблон. Когато стъблата пораснат малко и по тях се появят сухожилия, грахът се прилепва към долните мрежести клетки. Освен това растенията ще се къдрят сами. Ширината на конструкцията трябва да бъде 1,8–2 м. Мрежата може да бъде монтирана близо до оградата от южната страна. В този случай той е фиксиран под ъгъл от 60 градуса.

Мрежестата структура може да бъде направена под формата на арка, основата за която ще бъде огъната металопластични тръби. Тази опора може да се разглежда като елемент от градинския дизайн. След като грахът напълно обгради арката, той ще наподобява зелен тунел.

Трелис

По отношение на сеитбообращението грахът може да се отглежда на едно място за не повече от 2 години. Като се има предвид това, използването на преносим дървен асма би било отличен вариант. Не е трудно да го направите сами. Ще ви трябват 4 дървени блока, 8 летви, винтове, канап.

От тези материали е изградено подобие от две наклонени стълбища, свързани в горната част една с друга. Ламелите се пълнят с стъпка от 30 см. В процеса на растеж стъблата се увиват около пергола, ако е необходимо, те се връзват с канап. Гоблените могат да бъдат направени и под формата на пирамиди. Такива опори са мобилни, те могат лесно да бъдат премахнати за зимата или да бъдат преместени до всеки ъгъл на сайта.

Хижа

Такава структура е лесна за производство, не заема много място и изглежда декоративна. От двете страни на леглото се задвижват колове с височина два метра, свързвайки ги в горната част на 4 броя и ги обвързвайки с въже или канап. В основата коловете трябва да образуват квадрат със страни, равни на 1 м. Когато грахът порасне, леглото ще изглежда като редица зелени къщи.

Уигвам е направен по същия принцип, само че в този случай е необходимо допълнително забиване на централен стълб с височина 2 м. В земята, а около него са поставени дървени колове под ъгъл спрямо центъра. Цялата структура е вързана със силно въже. Всяко колче ще поддържа две грахови растения.

Грах край оградата

Ограда

Жив плет или ограда може да се използва като опора за грах, ако са направени от дърво или мрежа. Плътният метален лист не е подходящ за тази цел. Дървена ограда задържа топлина, но не прегрява. Грахът може да се извие самостоятелно по протежение на жив плет, изработен от мрежовата мрежа, прилепвайки към клетките с антени. Ограда, изработена от профилиран лист, е много гореща на слънце, това може да доведе до факта, че храстите изсъхват преждевременно, няма да е възможно да се получи реколта от тях.

Правилно инсталирайки опората за граха, не можете да се притеснявате за по-нататъшния растеж на растенията и безопасността на културата. Ако няма абсолютно време за производство и монтаж на носещи конструкции, по-добре е да се изберат маломерни разновидности на културата.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци