Отглеждане на боровинки на сянка - можете ли да ги засадите под дървета?

Съдържание


Боровинките са не само вкусна ягода, но и много красиво растение с блестящи листа и камбани с бели цветя. Къде растат боровинки - на сянка или на слънце? Отговорът е ясен - културата обича ярка слънчева светлина.

Боровинка издънка с плодове

Слънце или сянка?

Боровинката е широколистен храст от семейство Хедър с височина до 1 метър, най-близкият роднина на боровинките и боровинките. В природата расте в блата, торфени блата, край реки и в горния пояс на планините.

Боровинките много обичат слънцето и топлината. Слънчевите лъчи насърчават бързия растеж, обилния цъфтеж и производството на захар в горски плодове. Те стават невероятно сладки и вкусни.

Ниска реколта от боровинки

Ще растат ли боровинките на сянка?

Обикновените маломерни (горски) боровинки предпочитат райони с малко сянка. Въпреки това, за засаждане на сайта, често се купуват високи разсад от боровинки. Този вид понася засенчването много по-зле.

Боровинките растат по-зле на сянка, плодовете им са по-малки и не толкова сладки.

Разбира се, много зависи от климата. На юг, където слънцето е светло и през лятото е горещо, засаждането на култури в частична сянка и сянка е напълно приемливо. Основното е, че сянката не е твърде гъста и растението получава поне 5-6 часа пряко слънце.

Боровиков храст

Други изисквания към площадката за кацане

Вече разбрахме, че културата предпочита слънчеви райони. Но засаждането му в централната част на градината е неприемливо. Важно е храстът да е защитен от вятър и течения.

За да се създаде благоприятен микроклимат, боровинките се засаждат в близост до дървета, ограда и гъсти храсти. Но защитата от вятъра трябва да бъде разположена от северната страна. Така растението ще бъде надеждно защитено и ще получи достатъчно количество слънце.

Боровинките растат добре до ела, бор, калина, рододендрон, червени боровинки, боровинки, червени боровинки и касис. Не е лошо - с малини, картофи, краставици, тиквички, царевица и билки. Ябълка, круша, морски зърнастец и кайсия се считат за лоши съседи за нея.

Дете от храст на боровинки

Тънкости, които трябва да знаете

Разсадът от боровинки не е евтино удоволствие. Много хора ги купуват, но по-късно стават много разочаровани. До 80% от храстите умират през втората година, а останалите не дават плод. Това е така, защото културата се нуждае от специални условия:

  • Специален грунд. Боровинките растат изключително в кисела почва (PH 3-4.5). Големи дупки са изкопани за засаждане на разсад (50 на 50 см) и напълно запълнени със субстрат, състоящ се от 2 части високочерен червен торф, 1 част от вермикомпост и 1 част от светлина. Също така е желателно към почвената смес да се добавят 1-2 части иглолистна постеля - игли, малки клонки, изгнили шишарки, кора.
  • Стимулира растежа на корените. Фиданките се вкореняват силно на ново място. За да може кореновата система да започне да се развива, се препоръчва да се използват стимуланти за образуване на корени ("Хетероауксин" или други). Преди засаждането корените трябва да се изправят, като се опитват да не наранят.
  • Подкисляване. Специална кисела почва е достатъчна за около 2 години. След това земята под храста трябва отново да се подкисели в началото на вегетационния сезон и през септември (ежегодно). Най-простото средство е колоидната сяра. Прахът се разпръсква около боровинките (2 супени лъжици) или се разрежда с вода в доза, която е половината от количеството, посочено в инструкциите.
  • Използване на тор. За растението са подходящи само минерални торове (със сяра). Не може да се храни с органична материя, особено неузрял компост и домашни птици.
  • Комбинация от няколко разновидности. Кръстосаното опрашване е ключът към голяма реколта от плодове. Когато са засадени няколко сорта, добивът се увеличава с една трета.

Боровинките са влаголюбиво растение.Важно е да го поливате редовно и обилно (2 пъти седмично, 10 литра). За да се забави изпарението на влагата, храстите се мулчират. Препоръчително е да използвате иглолистна постеля като мулч.

Боровинките са невероятно зрънце: сладко, вкусно, здравословно за сърцето, кръвоносните съдове и имунитета. Въпреки това, малко градинари решават да го отглеждат на сайта. Засаждането и грижата за растението е проста, но има много тънкости. Храстът често умира след 1-2 години. За да избегнете смъртта на храста, е важно не само да изберете слънчево място, но и да обърнете внимание на други нюанси на отглеждане. Следвайте всички правила и тогава боровинките със сигурност ще ви зарадват с добра реколта от вкусни вкусни плодове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци