Какво харесват флоксите - сянка или слънце?

Съдържание


Засаждането на флокс на сянка или на слънце зависи от няколко фактора наведнъж. При подреждането клубовете вземат предвид изискванията на други растения, съвместимост на засаждане. Разнообразието от самия флокс също играе роля - например сортовете с червени и пурпурни листенца се препоръчва да се отглеждат в частична сянка, за да се удължи цъфтежът им и да се запази яркостта на цвета.

Едногодишен флокс

Място за засаждане на годишен флокс

Едногодишният сорт е представен от Drummond phlox. Цветята получиха титлата си в чест на своя откривател, който веднъж донесе това растение в европейските страни. В зависимост от сорта, цветът на венчелистчетата може да бъде много разнообразен. Височината на тези растения е само 25-30 cm.

По време на цъфтежа на дръжките се появяват малки цветчета, събрани в коримбоза или змиевидни съцветия. Предимството на този вид е неговата непретенциозност: цветята лесно се примиряват както с палещото слънце, така и с засенчването.

Едногодишните се засаждат:

  • по пистите;
  • на алпийските пързалки;
  • в миксбордери.

Цъфтежът започва през юни и продължава до замръзване. Цъфтящите цветя излъчват ярък аромат.

Единственото място, където не бива да засаждате растение, е от северната страна на къщата или оградата. В пълна сянка съцветия изглеждат зашеметени и избледнели. Phlox Drummond ще расте добре на слънце и в полусянка.

Многогодишен флокс

Условия за отглеждане на многогодишен флокс

Мястото за засаждане на многогодишни видове трябва да бъде избрано по-внимателно, защото те ще трябва да "седят" на една площадка в продължение на няколко години. Въз основа на естествените условия на отглеждане, тези растения изискват изобилие от влага и слънце със сянка в обедните часове.

При отглеждане на дълбока сянка с флокс възникват различни проблеми:

  • издънките са силно опънати;
  • стъблата могат да се огъват, търсейки достъп до светлина;
  • вероятността от увреждане от брашнеста мана се увеличава.

Цветята обичат сянката на ниски храсти или редки дървета, които ги предпазват от топлината. По-високите насаждения, разположени наблизо, не позволяват на почвата да изсъхне твърде много, на такова място влаголюбивият флокс расте добре.

Флокс субулатен на сянка

Флокс субулат

Флокс субулатът е специално растение, принадлежащо към пълзящия вид. Засажда се поединично и в групови насаждения.

Многогодишните растения са подходящи съседи:

  • минзухари;
  • мащерка с аромат на лимон;
  • саксифраж.

Цъфтежът на почвената покривка продължава около месец, като се започне от второто десетилетие на месец май. Горната превръзка и пълната грижа ще помогнат да се забави увяхването на цветята. Този вид не се страхува от яркото слънце, така че може да се засажда в добре осветена зона. Стагнацията на водата в корените на растение за почвен покрив е неприемлива.

Phlox paniculata

Phlox paniculata

Този вид най-често се среща в цветните лехи на руски градинари. Цветята на phlox paniculata могат да имат много различни цветове. Цъфтежът продължава през цялото лято. Заводът е незаменим при създаването на клуб и като бордюр.

Цветята понасят добре палещото слънце и малката сянка. Качеството на цъфтежа не се влошава и в двата случая.

При избора на място за засаждане трябва да се има предвид, че това е високо растение (достига височина от 1,2 м), което се нуждае от умерено поливане и дренирана почва. При съвместни насаждения този вид се поставя на заден план. Храстите привличат пчели и други опрашители на мястото.

Пътен флокс (ливаден, пирамидален)

Пътен флокс (ливаден, пирамидален)

На външен вид това растение прилича на флукс на paniculata, може да се различи по време на цъфтежа по пирамидалната форма на съцветия и тъмночервено петно ​​в средата на всяко цвете.

За засаждане на многогодишно растение трябва да изберете площи с рохкава, плодородна и влажна почва.

Петлистният флокс понася гъста сянка по-лошо от други видове, при такива условия растението често е засегнато от брашнеста мана. На обекта за него е отредено слънчево или леко засенчено място.

Флокс се разстила

Флокс се разстила

Това растение има компактен размер (височина - 20-50 см). Венчелистчетата на цветята са предимно синкави. Многогодишното растение е неизискващо към състава на почвата, расте добре дори на камениста почва в скали и алпийски хълмове.

При липса на слънчева светлина цветята на растението губят яркостта на цвета си, стават незабележими, съцветията се образуват хлабави. Във цялата си слава, напластеният флокс се проявява на слънце и в частична сянка.

Изборът къде да засадите цветя винаги трябва да се диктува от техните изисквания за условията на отглеждане. Леко засенчените зони са най-подходящи за флокс. В този случай венчелистчетата няма да избледнеят, растенията ще останат здрави, външният им вид напълно ще отговаря на характеристиките на сорта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци